Både de europeiske og de amerikanske indeksene faller torsdag ettermiddag.

Oslo Børs stengte ned 1,10 prosent til 929,95 – godt hjulpet nedover av Hydro og Norwegian, som var henholdsvis rundt tre og fem prosent ned torsdag.

Verre var det i København, der den danske eliteindeksen C25 var ned 3,73 prosent. Ifølge den danske næringslivsavisen Børsen er det det største fallet for C25 siden indeksen ble opprettet i desember i fjor.

Bredt fall

Samtidig er nordenindeksen OMXN40 er ned over to prosent, mens den Euronext 100 er ned 1,52 prosent.

Frankfurt-indeksen er ned litt over 0,35 prosent torsdag ettermiddag, mens Moskva-indeksen er ned nær tre prosent.

Litt over kl. 18 fortsetter nedgangen for de amerikanske indeksene, som alle åpnet ned torsdag.

Industriindeksen Dow Jones, som er ned 1,01 prosent, og går ifølge Marketwatch mot den verste dagen på tre måneder. Teknologiindeksen Nasdaq er ned hele 1,72 prosent.

DN skrev tidligere torsdag at den amerikanske økonomien fortsetter å vise styrke, noe som har ført rentenivået på amerikanske statsobligasjoner med ti års løpetid opp på høyeste nivå siden 2011. Det skjedde etter sterke nøkkeltall onsdag kveld, men også etter en ny tale fra sentralbanksjef Jerome Powell.

«Tiåringen» – muligens verdens tettest fulgte rente, steg gjennom natten og ligger torsdag ettermiddag rundt 3,2 prosent.

– Jeg tror det som var avgjørende i går var noe annet, nemlig at den amerikanske sentralbanksjefen Jerome Powell holdt tale. Kontrastene mellom talen han holdt forrige uke og onsdag denne uken er sterke. Nå sa han at den nøytrale renten åpenbart ligger høyere enn den renten vi har i dag, sa Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Sparebank 1 Markets, Harald Magnus Andreassen, til DN tidligere i dag.

Renteoppgang

Renteoppgang preger også Europa.

Den tyske og franske tiåringen er torsdag opp om lag fem basispunkter, mens tilsvarende britiske renter er opp 7,1 basispunkter.

-Vi så en markant oppgang i statsrentene i USA i går, og det ser ut til at dette er knyttet til de positive nøkkeltall samt utsagn fra Powell. Det at utsiktene for økonomien er løftet er positivt også for aksjemarkedet, men det kan hende aksjemarkedet hadde priset inn en god del av dette allerede. Den markante reaksjonen i rentemarkedet er negativt stort sett, så det kan hende at investorene er blitt litt mer forsiktige i dag, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets til TDN Direkt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.