Selskapet kom usedvanlig tregt ut av blokkene under mandagens første handelsdag. Før klokken 17 norsk tid hadde aksjene sunket over fem prosent. Det var også tilstanden ved stengetid.

Hovedårsaken til fallet, som gikk spesielt ut over den tek-tunge Nasdaq-indeksen, var Lumentum Holdings, som lager Iphones funksjoner som gjør at telefonene kjenner igjen ansikter. Selskapet har skrudd ned forventningene for første kvartal 2019, ifølge CNBC.

Alle de toneangivende indeksene, Dow Jones (-2,31 prosent), Nasdaq (-2,78 prosent) og S&P500 (-1,68 prosent), endte i rødt mandag.

Sank etter 20 prosent vekst

Lumentum peker på en redusert etterspørsel fra en av sine kunder, noe som igjen har ført til spekulasjoner om at det vil bli en redusert produksjon av Apples nyeste Iphone-modell, skriver nettstedet. Nyheten kommer kort tid etter at Apple-aksjen falt over fire prosent da selskapet la frem nye kvartalstall i begynnelsen av måneden, blant annet fordi Iphone-salget var lavere enn forventet.

Omsetningen på 525 milliarder kroner markerte samtidig en vekst opp 20 prosent, ifølge AFP. I tillegg meldes det om skuffende Iphone-salg i India – en av verdens raskest voksende markeder.

– Iphonen skiller seg ikke lenger ut slik den en gang gjorde. Kinesiske smarttelefoner og andre leverandører av lignende produkter er nå tilgjengelig for en brøkdel av prisen, skriver entreprenør og Harvard-professor Vivek Wadhwa i en analyse hos MarketWatch.

Andre tek-selskaper lot seg prege av Apple-fallet mandag. Amazon sank over tre prosent mandag ettermiddag.

U-sving for oljeprisen

Søndag kom Saudi-Arabia med uttalelser om at de vil redusere oljetilbudet med 500.000 fat per dag i desember, ifølge landets energiminister Khalid al-Falih. Opec har også signalisert at det kan bli enighet om å redusere oljeproduksjonen under møtet de skal avholde i desember, da det spekuleres på en overproduksjon av olje i 2019.

Det førte til at oljeprisen steg to prosent mandag, før den flatet ut igjen før stengetid. Ved utgangen av den amerikanske handelsdagen lå prisen på nordsjøolje på under 70 dollar fatet.

USAs president Donald Trump har ikke likt signalene han har sett.

– Forhåpentlig kutter ikke Saudi-Arabia og Opec oljeproduksjonen. Oljeprisen burde vært mye lavere, basert på etterspørsel! skrev presidenten på Twitter mandag kveld norsk tid. '

Prisen for amerikansk lettolje er derimot nærmere et fritt fall. Med en pris på under 60 dollar fatet falt prisen for ellevte dag på rad. Det har den aldri gjort siden oljen havnet på børsen for over 30 år siden, skriver CNBC.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Blomqvist-sjefen om nye Pushwagner-trykk: – Vi er imponert over at prisene holder
Ikke i tvil om hva han heller ville brukt 50.000 kroner på.
02:18
Publisert: