Oslo Børs fulgte de internasjonale aksjemarkedene og falt markant torsdag. NRC Group var imidlertid blant aksjene som steg etter å ha kjøpt finske VR Track.

«Aksjemarkedene er låst i et skarpt nedsalg, med bekymringer rundt hvor mye yielden vil stige, advarsler fra IMF om risiko knyttet til finansiell stabilitet og fortsatt handelsuro som driver usikkerheten», skriver analytikerne i ANZ, ifølge Reuters.

Morgan Stanley skriver i en oppdatering torsdag at markedet ser ut til å bevege seg vekk fra «likviditet løfter alt», til en tilnærming de omtaler som «likviditetskonsentrasjon», med divergens mellom avkastning på obligasjoner (yield) og aksjer, og at gårsdagens tilbakefall i det amerikanske aksjemarkedet kan forklares av dette.

«Likviditetskonsentrasjon som leder til volatilitetsdivergens er en sensyklisk hendelse, og har hittil alltid ledet til at områder med lav volatilitet tilnærmer seg de med høyere volatilitet», skriver investeringsbanken.

Det fremheves at det typiske forholdet mellom aksjer og obligasjoner de 20 seneste årene har vært at aksjemarkedet stiger mens obligasjonsrentene beveger seg ned (dvs. at prisene i begge de to aktivaene stiger samtidig), noe som reflekterer fallende inflasjonsforventninger.

«At vi nå ser at forholdet mellom kupong- og utbyttegenererende eiendeler nå endres (aksje- og obligasjonsprisene faller samtidig) indikerer at markedet beveger seg fra «likviditeten løfter alt «til en annen tilnærming», skriver investeringsbanken.

Ellers steg NRC 7,1 prosent etter å ha kunngjort at de kjøpe finske VR Tracks for en selskapsverdi på 225 millioner euro. 65 prosent av kjøpet vil betales kontant, mens 35 prosent vil betales i NRC-aksjer.

Analytiker Simen Mortensen i DNB Markets sier til TDN Direkt at transaksjonen er høyst innvannende for selskapet, og mener reaksjonen i markedet er på sin plass.

- I et nøytralt marked hadde vi estimert kursen opp ti til tolv prosent, og det er vel omtrent der vi er. Dette er et høyt innvannende kjøp. Det er innvannende på multipler, selskapet gjennomfører oppkjøpet på selskapsverdi over ebitda for inneværende år på åtte, og det er godt under hva de selv handler på. Basert på våre estimater øker omsetningen med 81 prosent for neste år, en vanvittig stor økning. Driftsresultatet øker ikke like mye, men det har en meget positiv effekt på bunnlinjen, og det utstedes bare 9,2 millioner nye aksjer i oppkjøpet, sier Mortensen.

Samtidig tar NRC inn en god del gjeld i oppkjøpet, som gir økt finansiell risiko i selskapet.

- Selskapet pådrar seg 1,4 milliarder mer i gjeld, og det gjør at dette selskapet er litt i den høyere enden av skalaen, og det vil nok holde litt tilbake på aksjekursen, selv om det er en svær innvannende transaksjon, sier Mortensen.

Mortensen sier kjøpet gjør NRC til den ledende baneentreprenøraksjen i Norden, noe som kommer til å gjøre selskapet mer interessant som børsinvestering også. Nasjonale transportplaner i Norge og Sverige antyder årlig vekst i markedet på rundt åtte prosent de neste ti årene. I Finland har man ikke samme visibiliteten, men også der er det stort behov for å forbedre jernbanelinjene, sier han.

-Vi tok aksjen ned til 75 kroner og Hold i forkant av tredjekvartalstallene, basert på at jeg så en nedside på tredjekvartalstallene. Selskapet hadde ingen sporvekslere i porteføljen, noe som normalt sett er høymarginvirksomhet, så sånn sett virket forventningen litt for høy. Men gitt situasjonen nå tror jeg de fleste vil se gjennom en svekkelse i tredje kvartal. Vi har alltid sett på dette som en langsiktig veksthistorie, og jeg tror investorene blir mindre bekymret for eventuelle svakheter i tredje kvartal nå som dette oppkjøpet kommer, sier han.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte ned 2,55 prosent til 890,91 poeng, omsatt for 7,257 millioner kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.