Siden Canada legaliserte bruken av marihuana høsten 2018, har flere selskaper slått seg stort opp i det lovlige markedet i USAs nabo i nord.

Likevel har salget de siste månedene gått tregt, mye på grunn av at markedet har brukt lengre tid på å etablere seg enn det som først var forespeilet. I tillegg har selskapene slitt med lønnsomheten, samtidig som en mangel på utsalgssteder har ført til et oppsving i det illegale markedet både i Canada og statene som har legalisert bruk i USA.

I Europa har cannabis-aksjer derimot vært mer eller mindre fraværende, mye på grunn av regulatoriske og juridiske hensyn. Nå mener likevel analytiker Nikolaas Faaes at opptil fem marihuana-tilknyttede selskap kan komme til å gå på børs i Europa i løpet av 2020.

– Kontinentet har i stor grad gått glipp av marihuana-bølgen som har skyllet over Nord-Amerika. Jeg tror fire eller fem selskap kan komme til å bli børsnotert i løpet av neste år, sier Faaes til nyhetsbyrået Reuters.

Faaes er analytiker for investeringsbanken Bryan Garnier, som ifølge Reuters er en av få investorer som aktivt ser på muligheten for å komme inn i cannabis-aksjene.

En «downer» på børs

Tidlig i 2019 opplevde marihuana-selskap i Nord-Amerika kraftige oppturer på børs, noe som ifølge Reuters skyldtes legaliseringen av rusmiddelet på føderalt nivå i Canada høsten 2018. Derimot har oppturen ebbet kraftig av utover året, og aksjer i sektoren er ned mer enn 40 prosent så langt i år.

Faaes mener likevel at det finnes muligheter for Europa-baserte cannabis-selskap å notere seg på AIM-børsen, som er et undermarked på London-børsen.

Ifølge Reuters er AIM ikke like strengt regulert, noe som kan åpne for at cannabis-selskaper kan få innpass.

Nyhetsbyrået skriver at det har vært spekulasjoner om det London-baserte marihuana-selskapet Emmac kan komme til å børsnoteres. Emmac kjøpte i fjor opp det franske selskapet Greenleaf og sveitsiske Blossom. Begge disse selskapene driver med medisinsk marihuana.

Thanksgiving-opptur i USA

Onsdag fikk sektoren derimot en opptur i USA, i forbindelse med den årlige helligdagen Thanksgiving, som alltid er torsdagen før Black Friday.

Ifølge Marketwatch skyldes oppturen det amerikanerne kaller «Green Wednesday», som er et uttrykk for onsdagen før Thanksgiving. Ettersom Thanksgiving-helgen alltid er en av de mest travle helgene når det kommer til shopping i USA, steg en rekke amerikanske cannabis-aksjer på børs onsdag, i forventningen om at det vil bli kjøpt mye cannabis over helgen.

Marketwatch skriver at undersøkelser har vist en 62 prosent økning i cannabis-handel på «Green Wednesday» og påfølgende dager, og peker på at dataene kan indikere at kunder kjøper cannabis som gaver i forbindelse med høytiden.

Oljefondet droppet hasjaksjer

DN omtalte tidligere i år at Oljefondet hadde investert stort i selskaper med cannabistilknytning i Nord-Amerika.

Ved inngangen til 2019 hadde Oljefondet investert 910 millioner kroner i fem selskaper. De samme aksjene var i mars verd 1,36 milliarder kroner.

Et par måneder senere gikk derimot Oljefondet tilbake og kastet cannabisaksjene ut av sin portefølje. Det kom etter kritikk fra blant annet Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF), som mente investeringen bidro til å undergrave politiets narkotikaarbeid.

– Vi har allerede besluttet å ikke være investert i selskaper med direkte eksponering mot cannabis, sa kommunikasjonssjef i Norges Bank Investment Management, Thomas Sevang, i mai.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.