Børsuroen fortsetter med uforminsket styrke denne uken.

Oslo Børs steg 2,8 prosent i forkant av den amerikanske sentralbankens rentebeslutning i går, men falt rundt 1,5 prosent ved åpning i torsdag. Litt over 11.00 hentet børsen seg inn igjen og steg med 0,3 prosent. En time senere er status minus 0,3 prosent.

Både de amerikanske og asiatiske børsene falt etter at det ble klart at Fed signaliserte at den «snarlig» vil sette opp styringsrenten – samt meldte at den kutter på nytt i støttekjøpene av obligasjoner.

– Er det i det hele tatt mulig å oppnå positiv avkastning på børsene i år?

– Hvordan børsåret ender vil nok avhenge av balansen mellom hvor mye sentralbankene, med Fed i spissen, må stramme inn, og hvordan økonomien og forventningene til selskapsinntjening utvikler seg, sier sjefstrateg i Formuesforvaltning, Christian Lie.

Lie mener det kan bli et utfordrende år hvis inflasjonen holder seg høy og Fed må stramme inn så mye at investorene begynner å frykte for dårligere tider.

Dette sa den amerikanske sentralbanksjefen
Sentralbanksjef Jerome Powell la ikke vekt på kursnedgangen i aksjemarkedene da han holdt pressekonferanse onsdag kveld norsk tid. Det er inflasjonen som bekymrer Fed.
03:53
Publisert:

– Blant annet fordi høyere renter normalt sammenfaller med lavere prising av aksjer, som igjen gjør at kursutviklingen blir mer avhengig av inntjeningsvekst, sier han.

Turbulensen i markedene førte til at Jan Petter Sissener i går advarte mot å «gire eller være for modig». Veteranforvalteren mener investorer bør «kjøpe kvalitet og sitte rolig i båten.»

Sjeføkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management sa til DN at det ligger i den økonomiske tyngdekraften at børsene faller når renten settes opp.

– Børsen har lenge vært høyt verdsatt på grunn av lav rente og sterk vekst. Det har rett og slett ikke vært noe alternativ til aksjer. Det endrer seg når renten stiger, sa han.

Flere jokere

Men det behøver ikke bli nedtur, mener sjefstrateg Lie.

– På den andre siden, hvis inflasjonen avtar, energiprisene faller tilbake og flaskehalsene i globale verdikjeder løser seg opp, kan dette utløse en fornyet vekstakselerasjon i industri og servicenæringene, samtidig som sentralbankene ikke trenger å stramme inn så mye. I et slik scenario vil finansmarkedene og børsene kunne respondere positivt.

Lie sier det er flere potensielt avgjørende jokere som kan påvirke børsene og viser blant annet til faren for nye og farligere virusvarianter, utviklingen i inflasjonen, den geopolitiske situasjonen og større klimarelaterte naturkatastrofer. Og teknologiselskapene:

– Trusler mot de store amerikanske teknologigigantenes dominans, eksempelvis, skuffende inntjening, økt regulering eller skattlegging. Viktig fordi disse selskapene har stor påvirkning på amerikanske og globale aksjeindekser, sier Lie. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.