Den ene gode vaksinenyheten etter den andre, oljeprisen stiger og USAs neste president Joe Biden går for tidligere sentralbanksjef Janet Yellen som justisminister når han overtar etter Donald Trump på nyåret.

Markedene har hatt mye å glede seg over de siste ukene. Tirsdag nådde Dow Jones milepælen 30.000 poeng – for første gang i historien.

DNs finansredaktør: – Dette er de tre årsakene til at aksjemarkedet stiger nå
DNs finansredaktør Terje Erikstad gir deg tre grunner til at verdens investorer er blitt mer optimistiske.
02:00
Publisert:

Slik endte nøkkelindeksene i USA tirsdag:

* Dow Jones er opp 1,54 prosent.

* Nasdaw Composite er opp 1,31 prosent.

* S&P 500 er opp 1,62 prosent.

Men nå står vi foran en periode med mindre drahjelp fra overraskende sterke makrotall, politiske godsaker fra USA og oppløftende vaksinenyheter, tror sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank.

– Ja, nå kommer den tøffe vinteren. Det er bare å forberede seg på noen mer potensielt utfordrende måneder fremover, sier han.

Smittetallene tikker stadig oppover i USA, og med julehøytid og vinter i vente vil pandemien fortsette å tynge økonomien. Nå venter en tid med svakere nøkkeltall enn man har sett de siste månedene og næringslivet vil ha behov for mer stimulans når koronatallene fortsetter å stige. Både i USA og EU krangler politikerne om nye etterlengtede finanspolitiske hjelpepakker, påpeker Lie.

– Utfordringen er at markedet har gått mye på kort tid. November ligger an til å bli den beste måneden for europeiske aksjer noensinne, men en svært belastende koronautvikling både i USA og Europa vil gi svakere nøkkeltall frem til vaksinen tas bredt i bruk. Slipper man opp for mye på restriksjonene kan det komme en ny bølge, og frem til man åpner opp samfunnet klarer ikke økonomien å nå sitt fulle vekstpotensial, sier han.

Bedre balanse i markedet

Først i slutten av andre kvartal kan økonomien i USA virkelig skyte fart igjen via oppnåelse av masseimmunitet, og først i andre halvår i Europa, tror Christian Lie – forutsatt at vaksinene rulles ut som planlagt. Trøsten er likevel at god utvikling i kinesisk og asiatisk økonomi, kombinert med fortsatt god fart i industrisektoren i USA og Europa, demper faren for et alvorlig og dypt økonomisk tilbakeslag, utdyper han.

Sjefstrategen viser likevel til at optimismen den siste tiden har skapt en dreining i aksjemarkedet mot økt interesse for sykliske aksjer. Teknologi og andre såkalte «bli hjemme»-aksjer har dabbet noe av relativt til energi- og finansaksjer som har gjort et skikkelig comeback.

– Mens teknologisektoren «kun» har steget ni prosent så langt i november, er energisektoren opp 31 prosent og finans- og industrisektoren opp henholdsvis 18 og 16 prosent. Dette skaper en bedre balanse i markedet. Mange investorer ser nå at det kan være et mer attraktivt avkastningspotensial i sykliske aksjer, sier Lie, som fortsatt er optimist på aksjemarkedets vegne for 2021 som helhet.

Forventer at Yellen vil få økonomien i gang igjen

Det tok lang tid før Donald Trump innså presidentvalgnederlaget, men nå ser det ut som han har tatt det innover seg. Kun én time etter at Trump-nederlaget i Michigan ble stadfestet mandag kveld, meldte CNN at Joe Biden har fått godkjennelse til å starte overgangsprosessen. Nå har USAs kommende president begynt å håndplukke sine nærmeste medarbeidere, og mandag kom nyheten om at Biden vil ha tidligere sentralbanksjef Janet Yellen som finansminister. Dette ble tatt godt imot av USA-børsene.

Christian Lie er ikke overrasket over at Yellen anses som et godt valg i den posisjonen:

– Janet Yellen har vist evne og vilje til å støtte opp under finansmarkedene, og selv om renten i hennes styringstid som sentralbanksjef ble økt fra null til 1,5 prosent, skjedde dette som en konsekvens av en sterkere økonomi. Nå forventes det nok at hun og nåværende sentralbanksjef Jerome Powell vil gjøre mye for å få økonomien i USA i gang igjen og stå for en på marginen mer stimulerende finanspolitikk, sier Lie.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.