Cicero Senter for klimaforskning har solgt sitt datterselskap Cicero Shades of Green til det amerikanske finansanalyseselskapet S&P Global.
Det fremkommer i en pressemelding tirsdag.
Gjennom transaksjonen mottar Cicero 20 millioner dollar, eller rundt 195 millioner kroner, for sin eierandel på 70 prosent.
Det gir en verdiutvikling på formidable 5170 prosent i løpet av de fire årene som er gått siden datterselskapet så dagens lys på slutten av 2018 – da Ciceros eierpost ble verdsatt til 3,7 millioner.
– Dette er nok en av de største innovasjonssuksessene jeg kan huske målt i kroner investert og avkastning, sier Cicero-sjef Kristin Halvorsen.
Innflytelse på finansmarkedene
Shades of Green tilbyr uavhengige vurderinger av obligasjoner, som gis en rating med nyanser av grønt basert på hvor godt de oppfyller kriteriene satt av blant annet finansmarkedsorganisasjonen ICMA og Europakommisjonens taksonomi. Sistnevnte er EUs klassifiseringssystem med kriterier for hvilke aktiviteter som kan regnes som bærekraftige.
Den tidligere SV-lederen og finansministeren sier følgende om motivasjonen for opprettelsen av datterselskapet:
– Vi ønsket å ha innflytelse på finansmarkedene, fordi klimaomstillingen er helt avhengig av at private penger går til de gode prosjektene. Vår fargeskala som sier noe om kvaliteten på obligasjoner, er blitt tatt veldig godt imot av markedet, og dette oppkjøpet fører til at metodikken vår videreføres av et av verdens største ratingselskaper, sier hun.
Cicero omsetter for drøyt 100 millioner kroner årlig, hvorav majoriteten kommer gjennom forskningsmidler fra Norsk Forskningsråd og EU.
Halvorsen er derfor klar på at de nesten 200 millioner kronene i frisk kapital åpner et betydelig mulighetsrom for nye og større satsinger.
– Vi får mye større armslag til å sette i gang prosjekter som kanskje ikke har finansiering umiddelbart, og til å tenke mer langsiktig på kunnskapsbehov. Det haster med å løse klimaproblemene, og styret har allerede vedtatt at disse midlene skal investeres i økt klimaforskning de neste ti til 20 årene. Vi inviterer nå alle de ansatte til en diskusjon om hva som blir våre viktigste satsingsområder fremover, sier hun.
Trengte finansielle muskler
Cicero utstedte den første uavhengige vurderingen av grønne obligasjoner tilbake i 2008, på et tidspunkt da interessen var relativt beskjeden.
Etter hvert så man at det var nødvendig å etablere et kommersielt selskap for å kunne jobbe effektivt opp mot markedet. På slutten av 2018 så dermed datterselskapet Shades of Green dagens lys, med halvannen ansatt. Per i dag har selskapet vokst til ni ansatte.
Halvorsen mener Ciceros tverrfaglige ekspertise og et forskningsnært produkt har vært avgjørende, men at det norske instituttet har tatt prosjektet så langt det kunne innenfor dagens rammer.
Partnerskapet med S&P er derfor nødvendig for å ha de finansielle musklene til å beholde posisjonen og videreutvikle satsingen.
De ni ansatte i Shades of Green er alle invitert til å fortsette i selskapet fra Ciceros lokaler i Oslo.
Selskapets to gründere, Harald Francke Lund og Christa Susan Clapp, satt begge med en eierandel på 15 prosent. De har inngått egne avtaler med S&P Global, men legger man samme verdivurdering til grunn som for Ciceros andel vil de motta i overkant av 40 millioner kroner hver.
Cicero og S&P har signert en samarbeidsavtale for videre forskningsprosjekter, der S&Ps enorme datamengder kan gjøres tilgjengelig for Ciceros klimaeksperter.
Vil beholde nyansene av grønt
– Vi gleder oss til å starte dette partnerskapet med Shades of Green, sier Alexandra Dimitrijevic, leder for S&Ps globale forskningsavdeling.
Den amerikanske gigantens satsing på bærekraftig finans teller fra før 60 ansatte spredt rundt omkring i verden.
– Shades of Green kommer til å tilføre mye komplementær og dyp klimaekspertise til våre eksisterende produkter. Målsetningen er å utvikle et felles produkt basert på ekspertise fra begge sider, men der skalaen med nyanser av grønt vil bestå, sier hun.
Dimitrijevic mener Shades of Green har oppnådd stor respekt for sin klimaekspertise, mens S&P kan tilby kunnskap på områder som biodiversitet, sosiale forhold og eierstyring – og lang erfaring med å utvikle analytiske tilnærminger som gir åpenhet og en global standard for markedene.
– Kan Shades of Green metodologien også brukes for fond og aksjer?
– Det er en mulighet. Men vi tror at en stor del av veksten kan komme fra det private gjeldsmarkedet, som også har behov for uavhengig verifisering av hvor grønt et prosjekt faktisk er, sier Dimitrijevic. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.