Mai startet brått for mange tradere i Europa, så også i Oslo. Etter en normal åpning falt hovedindeksen plutselig langt bråere enn vanlig ved ti-tiden, og var på det meste ned 4,8 prosent uten noen synlig forklaring.

Kurskollapsen var langt større i Stockholm, og det ble fort omtalt som et «flash crash» – et umiddelbart kraftig fall på børsene, med umiddelbar gjenopphenting. Det mest kjente skjedde i 2010 på Wall Street.

Nasdaq i Stockholm opplyste at kursfallet skyldtes en større ordre hos en markedsaktør, og det spekuleres i at det kan være en pølsefinger-feil som står bak fallet.

En stor feil-ordre som var lagt inn av Citigroups tradingdesk i London, var årsaken til kurskollapsen, ifølge Bloombergs kilder.

Og natt til tirsdag bekreftet Citi opplysningene:

- En av våre tradere gjorde en feil i inntastingen av en transaksjon. Innen få minutter identifiserte vi feilen og rettet den.

Kurskollapsen var merkbar over store deler av Europa, men størst på de nordiske børsene.

300 mrd. euro blåst

Ifølge Bloomberg slo kurskollapsen ut 300 milliarder euro på det meste, før kursene begynte å stige.

Finansindeksen på den nordiske børsplattformen Nasdaq, som inkluderer børsene i Helsingfors, København og Stockholm og finansselskaper som Ratos, Investor og Kinnevik, falt på det meste 11,6 prosent. Bankindeksen, som inneholder aksjer som Danske Bank, Handelsbanken, SEB og Nordea, hadde på det meste et fall på drøyt 8 prosent.

Stockholm-børsens referanseindeks hadde på det meste et ras på 7,9 prosent, marginalt bedre enn Helsinki-børsen. København-indeksen var på det meste ned 8,3 prosent.

At de britiske aksjemarkedene holdt stengt mandag, samt at de amerikanske børsene hadde en panikkartet opplevelse på fredag, hjalp ikke på stemningen hos de nordiske aksjemeglerne mandag formiddag:

– Ryktet vil ha det til at en enkeltaktør har lagt inn en ordre på 1,6 milliarder svenske kroner bredt i det svenske markedet. Denne kan ha vært ti ganger større enn det den egentlig skulle være, sa investeringsdirektør Robert Næss i Nordea til DN mandag formiddag.

Utover dagen snudde pilene, og hovedindeksen i Oslo endte første børsdag i mai med en nedgang på 1,73 prosent. Stockholm-børsen stengte ned 1,9 prosent.

Stockholm-børsens eier Nasdaq har bestemt at ingen ordre lagt inn mandag skal makuleres .

Det kan bety at Citigroup vil måtte ta tap fra eventulle pølsefingre på sin kappe.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.