Kjell Inge Røkkes it-selskap Cognite melder onsdag ettermiddag at det henter 150 millioner dollar i frisk kapital fra venturekapitalfondet TCV. Det tilsvarer om lag 1,2 milliarder norske kroner etter dagens kurs, og transaksjonen priser hele Cognite til over 13 milliarder kroner.

TCV har investert i blant andre Airbnb, Expedia, Klarna, Linkedin, Netflix, Spotify og Peloton. Venturekapitalselskapet har hovedkontor i Menlo Park i California og ble grunnlagt av Jay Hoag i 1995.

Det er Kjell Inge Røkkes Aker-system som er største eier i Cognite, med en eierandel på 63,98 prosent gjennom Aker Capital. Nest største eier ved utgangen av fjoråret var administrerende direktør John Markus Lervik med om lag 9,4 prosent av aksjene. Etter han følger Aker BP og Aker-toppsjef Øyvind Eriksens Erøy as, med eierandeler på henholdsvis 9,4 og 1,9 prosent.

Verdien økt med milliarder

Da det amerikanske investeringsselskapet Accel gikk inn i Cognite i oktober i fjor, var prisingen av Cognite på 550 millioner dollar eller snaut fem milliarder kroner etter nåværende kurs. Nå er altså prisingen på 13,3 milliarder kroner, mer enn åtte milliarder høyere enn bare for et drøyt halvår siden.

Investeringen skjer gjennom en såkalt b-runde, det vil si at dette blir Cognites andre store kapitalinnhenting i vekstfasen. Det er TCV som leder investeringsrunden. Etter Accel-investeringen, Akers omgjørelse av et konvertibelt lån til aksjer og denne investeringen, vil Aker Capital ha 50,5 prosent av aksjene, mens TCV får en post på 9,4 prosent.

Aker skriver i en børsmelding at transaksjonen vil hjelpe Cognite med å fortsette vekstfasen selskapet er inne i. TCVs «general partner» Jake Reynolds vil få en plass i styret etter at transaksjonen er gjennomført. Det er ventet å skje tidlig i juni.

Ideen bak Cognite er å bli industriens svar på Google. Selskapet skal samle data fra oljeplattformer, skip, kraftstasjoner og fabrikker som gjør at mennesker kan ta bedre beslutninger, forbedre driften av utstyret, skjønne hvor det halter og bli mer effektive.

Administrerende direktør Lervik, som altså er nest største eier i Cognite, sa i et større intervju med DN i fjor at selskapet opplevde stor interesse fra såkalte oppkjøpsfond og vekstfond som ønsker å bli eiere i teknologiselskapet.

– Også mange av de store venture-selskapene i USA har vært på oss. Men vi er ikke ute etter penger, vi er ute etter selskaper som kan være med å støtte og utvikle Cognite på den reisen vi er på. Vi har møtt mange av dem, og det kan være aktuelt å få noen på eiersiden på et eller annet tidspunkt, sa Lervik den gangen.

Startet Cognite etter initiativ fra Aker

Lervik ble i 2015 dømt til to års fengsel for regnskapstriksing og markedsmanipulasjon for sin rolle i Fast-skandalen. Det samme året som Lervik sonet, tok Kjell Inge Røkke og Øyvind Eriksen i Aker kontakt. De ville ha et møte, som Lervik stilte på. Aker hadde begynt å se at industrien måtte transformeres, og ønsket et samarbeid med Lervik.

– Det var oss tre. Men mitt problem den gangen var at jeg hadde ingen erfaring eller peiling på industri, så jeg var ikke veldig gira på det, sa Lervik til DN i fjor.

Etter noen måneder med prøving ble det formalisert i selskapet Cognite i 2017, ledet av Lervik.

Aker-aksjen var ned nesten 3,5 prosent på det meste onsdag, men snudde umiddelbart rundt etter meldingen om TCVs investering i Cognite. En drøy halvtime før børsslutt er Aker-aksjen ned om lag en halv prosent fra tirsdagens sluttkurs. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.