Onsdag debuterte kryptobørsen Coinbase på Wall Street, nærmere bestemt Nasdaq-børsen. Det tok noen timer fra åpning på Wall Street til Coinbase-aksjen begynte å bli omsatt i markedet, men i 19.30-tiden var handelen i gang.

Åpningskursen på 381 dollar verdsatte selskapet til 99,6 milliarder dollar, eller rundt 835 milliarder norske kroner etter dagens kurs. På det høyeste stod kursen i 429 dollar, noe som priset selskapet til 112 milliarder dollar. Ved stengetid endte aksjen til sluttkurs 328 dollar, noe som betyr en markedsverdi på 85,8 milliarder dollar. Det tilsvarer om lag 719,9 milliarder norske kroner.

Det var enorm interesse knyttet til børsnoteringen, som markerte den første børsnoteringen av en virkelig stor aktør innen krypto. Bitcoin, den største kryptovalutaen, har som kjent vært på en himmelferd det siste året, og har steget over 70 prosent bare siden slutten av januar. I skrivende stund er én bitcoin verdt 62.044 dollar.

Banket referanseprisen

Tirsdag satte Nasdaq en såkalt referansepris på 250 dollar per aksje for Coinbase, men fasiten ble altså en åpningskurs mer enn 100 dollar over referanseprisen.

Coinbase valgte en såkalt «direct listing» i stedet for en tradisjonell børsnotering, der man henter penger, gjerne fra institusjonelle investorer, ved å utstede nye aksjer.

Ved en «direct listing» får eksisterende aksjonærer muligheten til å selge aksjene umiddelbart i markedet.

Coinbase er det første selskapet som blir notert på Nasdaq gjennom en såkalt «direct listing». New York-børsen har imidlertid hatt fem andre «direct listings», blant dem Spotify. I disse tilfellene lå åpningskursen i snitt 37 prosent over referanseprisen.

Verdsettelsen på 99,6 milliarder dollar ved børsnoteringen onsdag er inkludert opsjoner og andre typer verdipapirer knyttet til selskapet. Ekskluderer man imidlertid disse havner verdsettelsen på rundt 80 milliarder dollar. Selskapet er allerede en av USAs 85 mest verdifulle, skriver CNBC.

Mer og mindre profesjonelle investorer begynner å satse mer på kryptovaluta: – Nå kan man i det minste investere uten frykt for å bli svindlet
Etter å ha slitt med dårlig rykte i mange år, begynner både private og institusjonelle investorer å satse mer på kryptovaluta. I USA kan du nå handle bitcoin på Paypal. Bloombergs Eddie Van Der Walt forklarer hvordan krypto har modnet.
03:47
Publisert:

Eier aksjer for flere milliarder

Coinbase er en kryptobørs som ble lansert i 2012, hvor brukere kan handle i blant annet kryptovalutaene Bitcoin og Ethereum. Ifølge CNBC har selskapet 56 millioner brukere, og ble ved forrige kapitalinnhentingsrunde i 2018 verdsatt til åtte milliarder dollar.

I forkant av børsnoteringen la selskapet frem prospekt, der det ble klart at sjefen og medgrunnleggeren Brian Armstrong eide aksjer for til sammen 13,6 milliarder dollar, basert på en snittkurs på 343,58 dollar over det siste året.

Armstrongs 39,6 millioner Coinbase-aksjer, tilsvarende en eierandel på om lag 20 prosent av selskapet, har med onsdagens kurs på 407 dollar stykket en papirverdi på 16,1 milliarder dollar. Det tilsvarer om lag 135 milliarder norske kroner etter dagens kurs.

Hadde han realisert aksjene til den kursen, ville han ha hoppet inn på 121. plass på Bloombergs liste over verdens rikeste personer.

Armstrong fikk i august godkjent en svært lukrativ bonuspakke som er knyttet til selskapets aksjekurs. Ordningen kan potensielt la han kjøpe opptil 9,29 millioner opsjoner til 23,46 dollar stykket over en tidsperiode på ti år, skriver CNBC.

Milepæl

Daglig leder i den norske kryptobørsen Mirai Exchange, Thuc Tuan Hoang, sa til DN tidligere i uken at børsnoteringen betyr mye i kryptoverden.

– Denne børsnoteringen er utvilsomt en milepæl. Det er ingen andre kryptoselskaper på dette nivået som er på børs, sa han.

Hoang tror at de kravene som stilles til Coinbase når det blir et børsnoterte selskap, deriblant fremleggelse av regnskap, vil være med på å gjøre krypto mer stuerent.

– Man får innblikk i en av de største kryptobørsene, deriblant hvordan den fungerer, hva som har skjedd, og pågående saker. Kort fortalt tror jeg dette vil være med på å gjøre krypto mer anerkjent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.