Tiltagende virusfrykt i Kina ga bredt børsfall verden over mandag. De fleste asiatiske børsene holder nyttårsstengt, men børsene i Europa og USA falt alle markert.

Oslo Børs endte ned omtrent to prosent, den største nedturen siden oktober i fjor. Børsen lå lenge an til å den største nedturen siden oktober 2018, men steg litt på tampen av dagen. Oslo Børs og andre toneangivende internasjonale børser har nylig satt nye rekorder.

En av dem som merket nedturen, er investor Erling Neby. Han har ingen planer om å endre eksponeringen mot aksjemarkedet.

– Jeg sitter helt rolig i båten, sier Neby, mens han understreker at han ikke er spesielt aktiv i å handle kortsiktig på børsen.

Han har hatt flere nedturer enn oppturer de seneste par årene.

– Fjoråret var dårlig, og det var 2018 også, men jeg kan trøste meg med at 2017 var veldig bra. Summerer man disse årene, og deler på tre har jeg fått valuta for pengene. Det er mitt perspektiv, og det gjør at jeg sover rimelig bra, sier han.

Neby har tjent gode penger som radioimportør, og har plassert mye av midlene i aksjemarkedet, samt investeringer i blant annet kunst.

Et av selskapene investoren sitter med, er inkassoselskapet B2 Holding. B2 var en av taperne etter at DN meldte nyheten om at forslaget til den nye loven som skal regulere inkassobransjen kan bety en halvering av inntektene for selskapene som står for pengeinnkrevingen.

Aksjen endte ned nesten tre prosent på Oslo Børs, men var opp da DN snakket med Neby tidligere på dagen.

– Ja, der ser du. Det svinger, og jeg har ikke tenkt å gjøre noe med det, sier Neby.

Hans hovedinvesteringer er i det Kjell Inge Røkke-kontrollerte konglomeratet Aker, meglerhuset ABG Sundal Collier og bildelsprodusenten Kongsberg Automotive. Alle aksjene falt markert mandag, der Kongsberg Automotive falt mest med mer enn fire prosent.

– Sistnevnte er jeg overbevist om at kommer til å gå som en kule på sikt. ABG er stabil i dag, og har fått litt fart på butikken sin i Sverige. Hvis det fortsetter sånn kan det bli spennende, sier han.

– Men coronavirusutbruddet påvirker ikke dine vurderinger her?

– Jeg sitter og følger med, men tar gode råd med en klype salt. Disse ekspertene som har gått på pengeskole tar nesten like feil som meg, sier Neby og fortsetter:

– Jeg tenkte egentlig ikke å si så mye om det. Jeg skjønner selvsagt at det kan ha en innvirkning på kort sikt, med fall i etterspørsel etter olje også videre. Det er forferdelig det som skjer i Kina, men det skjer så mye annet i verden som er på det planet at jeg foreløpig ikke kan se at dette skal gjøre noe på lang sikt.

Investoren har solgt sine aksjer i flyselskapet Norwegian av «private grunner», og vil ellers ikke si noe om hva som skal til for at han eksponerer seg mindre mot aksjer.

– Jeg har en del utbytteaksjer, og jeg håper jeg kan få såpass utbytte at jeg kan leve godt og betale skatten min, sier Neby.

Børsen ellers ble tynget av virusfrykten, som har skapt bekymring for veksten i transportbehovet i verden, noe som i sin tur har sendt oljeprisene ned – og som tynget oljedrevne aksjer på Oslo Børs.

Prisen på nordsjøoljen Brent var mandag ettermiddag ned mer enn to prosent til litt under 60 dollar fatet.

Investeringsdirektør for Nordea-fondene, Robert Næss, mener markedene har gått og ventet på økt usikkerhet.

– Grunnen til at markedet skjelver nå, er at børsene har steget mye og at prisingen er litt strukket, sier han.

Olje og fly faller tungt

Børslokomotivet Equinor ledet an i fallet med en nedtur på 2,2 prosent, mens også andre oljeprodusenter som DNO og Aker BP falt kraftig. Det John Fredriksen-kontrollerte tankrederiet Frontline var også blant taperne. Dessuten falt leverandørselskaper som Subsea & og Aker Solutions. Flyselskapene Norwegian og SAS var ned fire til fem prosent.

– Markedene har steget mye, prisingen er litt høyere enn den har vært før. Strikken er strukket, sier Næss.

«Ikke så alvorlig»

Investeringsdirektøren mener derfor at markedet nå reagerer litt mer negativt enn det foreløpig ser ut til å være grunn for.

Analytikerne i Nordea Markets har analysert hvordan aksjemarkedet har utviklet seg under sarsviruset, fugleinfluensaviruset og svineinfluensaviruset. Det var kun sarsviruset som ga børsfall, og dette børsfallet var ikke særlig stort.

– Jeg tenker egentlig at dette ikke er så alvorlig. I lignende tilfeller vi har hatt før, har dette stort sett ordnet seg. Reiselivet ender kanskje opp med litt dårligere inntjening i en periode, sier Næss.

Næss mener at Oslo Børs falt rundt to prosent mandag rett og slett fordi børsen har steget mye i det siste.

Største tapere var hydrogenaksjen Nel, og utstyrsprodusenten Vow - tidligere Scanship Holding, som begge var ned mer enn ti prosent. En av aksjene som var i grønt var silisiumsprodusenten Rec Silicon.

«Større nedsiderisiko»

Paul Harper, analytiker i DNB Markets, mener det er vanskelig å vite omfanget av hvordan coronaviruset vil påvirke markedene på et så tidlig stadium.

– Da blir det gjerne sånn at markedet heller selger litt mer enn litt mindre. Dette må også ses i sammenheng med at markedet har vært sterkt, uten at man har hatt en tilsvarende forbedring i inntjeningen, sier Harper.

Det gjør at risikoen for et børsfall har økt.

– Det blir større nedsiderisiko når det først skjer noe negativt, påpeker han.

Av selskapene som rammes hardest mandag formiddag trekker Harper frem olje.

– Det er forventet mindre reisevirksomhet i Kina, på grunn av isolering av flere byer, sier han, og påpeker at det gir lavere etterspørsel etter olje, noe som trakk oljeselskaper og oljeservice en god del ned mandag.

I tillegg er andre råvareeksponerte selskaper utsatt, som Hydro og Elkem, i og med at Kina står for en stor del av etterspørselen etter både råvarer og shipping.

Hydro endte ned mer enn tre prosent.

Børsfall også forrige uke

Forrige uke endte hovedindeksen ned rundt 0,7 prosent totalt, blant annet etter et oljeprisfall på rundt fem dollar.

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets sammenligner dagens coronavirus-utbrudd med sars-epidemien fra tidlig 2000-tall.

– Sars-utbruddet, som varte fra november 2002 til juli 2003, bidro til resesjon i Hongkong, hvor utbruddet var verst, men økonomien tok seg kraftig opp så snart utbruddet var under kontroll, skriver hun.

Hun tror at det er Kina som vil rammes hardest denne gangen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.