Vi oppdaterer saken.

Oljeaksjene på Oslo Børs stuper mandag morgen, og energisektoren er ned 18,0 prosent.

Oljekjempen Equinor faller 15,8 prosent og opplever sin verste dag på Oslo Børs noensinne.

Siden toppen i januar har Equinor falt over 36 prosent. Det tilsvarer et verdifall på 222 milliarder kroner for den norske oljegiganten.

Ellers ser det slik ut for de største energiselskapene på Oslo Børs:

  • Aker BP faller 21,9 prosent.
  • Frontline stiger 6,3 prosent.
  • DNO faller 18,4 prosent.
  • PGS faller 43,7 prosent.
  • TGS faller 23,6 prosent.
  • Avance Gas Holding er ned 16,9 prosent.
  • Seadrill faller 19,8 prosent.
  • Borr Drilling er ned 25,9 prosent.

Kollaps i Opec

Fallet for oljeaksjene kommer etter at oljeprisen falt nær 30 prosent natt til mandag. Årsaken bak oljeprisfallet er at Opec-samarbeidet nærmest har kollapset i løpet av helgen etter at Russland nektet å være med på å kutte produksjonen. Det har fått Saudi-Arabia til å varsle priskutt og økt produksjon.

Kun én gang tidligere har oljeprisen falt like mye på en dag, og det var 17. januar 1991, da oljeprisen falt 30,7 prosent. Dette var under golfkrigen.

Oljeprisen har hentet seg noen inn igjen mandag formiddag, og ligger nå på 35,5 dollar fatet.

Kort forklart: Derfor stuper Oslo Børs i dag
DNs Bård Bjerkholt forklarer børsfallet mandag morgen.
01:12
Publisert:

Analytiker Anders Holte i Kepler Cheuvreux er mener Equinors fall var omtrent som forventet, gitt oljeprisfallet i helgen.

– For Equinors del tror vi tilbakekjøp utgår, vi er mindre sikre på investeringene, men er trygge på utbyttet. Vi mener fornybarporteføljen de har bygget opp i det siste er gull verdt i en situasjon som denne. Det er også hyggelig å ha den norske stat som majoritetseier, sier han.

«Vi får konkurser»

For energisektoren for øvrig er det mørkere skyer på horisonten, både nasjonalt og internasjonalt. Holte sier vi vil få det første kjente datapunktet fra og med 1. april, da Russland har erklært at de vil produsere så mye de ønsker.

– Har de ikke en avtale på bordet innen da, er det litt i vinden hvor dette ender, sier han.

Av norske selskaper meglerhuset er trygge på nevner han Equinor, Aker BP, Lundin og DNO.

– De mindre, som har gjeld, de får det tøft. Vi får konkurser fremover. De som har posisjoner der de har låst investeringsbudsjettet med begrenset tilgang på kapital har kjempeproblemer.

«Nå brenner det på dass»

Analytiker John A. Olaisen i ABG Sundal Collier er ikke i tvil om hva som nå skjer i oljeverdenen:

- Nå brenner det på dass, sier han, og legger til:

– For olje og oljeservice er det vi nå ser ganske revolusjonerende. Det er tredje gang i historien at Saudi-Arabia kjører oljepriskrig. Første gang skjedde i 1986, da kollapset oljeprisen. Så kom 2014 da vi så 18 måneder med nedtur, og nå gjør de det igjen. Det kan se ut som det blir en tøff periode fremover, sier Olaisen.

Ifølge Olaisen må én av disse to utfallene bli virkelighet for å stagge oljeprisfallet:

  • At koronafrykten og utbruddene når toppen, slik vi har sett i Kina de siste dagene.
  • At Saudi-Arabia og Russland blir enig om produksjonskutt.

Tror alle nye prosjekter blir utsatt

– Oljepriser nede på 30-tallet vil få konsekvenser – alle nye prosjekter vil bli utsatt. Alle investeringsbeslutninger som skal tas denne uken, blir skjøvet på. For Equinor er det bare Johan Sverdrup fase II av store, nye prosjekter som er åpenbart lønnsom med en oljepris på 30 dollar fatet, sier Olaisen.

Han tror riktignok at oljeprisen må forbli lav i minst ett halvt år for at oljeselskapene skal bli tvunget til å gjennomføre store kostnadskutt, som i 2014.

– Hvis oljeprisen blir liggende under 40 dollar fatet, er det helt krise. Da må Equinor mer enn halvere utbytte og kutte tilbakekjøpsprogrammet. Prisen må holde seg så lav til over sommeren før selskapene eventuelt må gjennomføre kostnadskutt og innstramninger, sier Olaisen.

Hektiske diskusjoner

Jørgen Bruaset i Nordea følger de norske oljeselskapene tett, og er ikke tvil om at det nå pågår hektiske diskusjoner i de ulike selskapene.

– Dette er dramatisk og alvorlig for oljeselskapene. Om de klarer å opprettholde utbyttene, blir et spørsmål om hvordan balansen ser ut og hvordan finansiell kapasitet er. I tillegg tror jeg de ser på hvilke prosjekter de kan skyve på. Det er den øvelsen som er i gang nå, sier Bruaset.

Analytikeren legger til at det er ekstremt stor usikkerhet om hvor lenge oljeprisen vil være på dagens lave nivåer.

– Ingen kjenner tidshorisonten her, men når Saudi-Arabia og Opec går til så drastiske mål, er det med ønske om at Russland vil kjenne dette på kroppen. Det tyder på at vi har mer smerte foran oss, sier Bruaset.

Vil skyve på prosjekter

Når det gjelder utbyggingsprosjekter mener analytikeren at det meste som er planlagt i år i praksis er fastlagt. Prosjekter som er planlagt i 2021 og 2022 er det derimot større muligheter for at blir skjøvet på.

– Det er nok mer opportunistisk kapital som må vike. Det kan være «greenfield» prosjekter som blir nedprioritert, men for eksempel det å jobbe med å modne eksisterende porteføljer forblir viktig, sier Bruaset.

Analytikeren vil ikke utelukke at det kan komme konkurser, og spesielt i USA er det gode muligheter for dette.

Når det gjelder muligheter for at norske oljeselskaper kan gå konkurs, vil han ikke spekulere i dette.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.