Sentralbanken sier i en uttalelse at den kutter renten med 100 basispunkter, til intervallet 0 til 0,25 prosent.

I uttalelsen skriver sentralbanken at koronavirusutbruddet har skadet lokalsamfunn og ødelagt økonomisk aktivitet i mange land, inkludert USA – og at det globale finansielle systemet er blitt tydelig rammet.

Det er første gangen siden finanskrisen i 2008 at den amerikanske styringsrenten kuttes til null.

Under to uker etter forrige kutt

For å sikre maks sysselsetting og prisstabilitet, velger Fed derfor å kutte styringsrenten til 0 til 0,25 prosent og varsler at den vil holde renten på det nivået inntil økonomien har kommet seg gjennom koronakrisen og på riktig spor igjen.

«Denne handlingen vil støtte økonomisk aktivitet, styrke arbeidsmarkedsforhold, og sørge for at inflasjonen kommer tilbake til komiteens symmetriske toprosentmål», skriver Fed.

Det uvanlige grepet kommer under to uker etter forrige rentekutt, heller ikke det under et planlagt rentemøte.

Da senket Fed renten 50 basispunkter til intervallet 1 til 1,25 prosent. Det var første gang Fed kuttet renten utenfor et vanlig rentemøte siden finanskrisen i 2008.

Krisepakke verdt mange hundre milliarder dollar

Å kutte renten er ikke det eneste grepet Fed varsler søndag kveld norsk tid. I uttalelsen skriver komiteen at den er klar til å bruke alle verktøy for å sikre kredittflyt til husholdninger og selskaper og gjennom å støtte opp om maks sysselsetting i samfunnet og prisstabilitet.

Blant annet varsler Fed en økning i sin beholdning av statsobligasjoner til en verdi på minst 500 milliarder dollar og andre offentlig garanterte papirer på minst 200 milliarder dollar.

Totalt er krisepakken på såkalte kvantitative lettelser verdt 700 milliarder dollar, og på toppen av det kommer også ytterligere krisetiltak.

Samtidig varsler Fed og en rekke andre sentralbanker et koordinert arbeid med å opprettholde den globale finansielle stabiliteten. Sentralbankene i England, Canada, Japan, Sveits og EU varslet samtidig som Fed at de ville samarbeide om å styrke likviditeten i dollaren.

I etterkant av rentekuttet for to uker siden har renten på amerikanske statsobligasjoner nær kollapset. På sitt laveste var «verdens viktigste rente» – renten på tiårige amerikanske statsobligasjoner – på drøyt 0,3 prosent. I etterkant av den første renteavgjørelsen fulgte en haug med sentralbanker på - og på fredag også Norges Bank - som varslet rentekutt på 0,5 prosent.

Trump hyllet Powell

Den gigantiske krisepakken kommer etter at sentralbanken i flere uker er blitt latterliggjort for ikke å ha tatt store nok grep i møtet med den stadig voksende krisen koronaviruset utgjør for den amerikanske økonomien.

I løpet av helgen har stat på stat i USA varslet tøffere tiltak for å stanse den stadig voksende koronavirusepidemien. Sist ute var Illinois, som varslet at alle serveringssteder vil stenges mellom 16. og 30. mars, og New York, som søndag varslet stenging av alle skoler.

Under en pressekonferanse søndag kveld skrøt Trump av børsoppgangen på Wall Street fredag, som altså kom etter en uke med voldsomme børsfall. Videre oppfordret han amerikanerne til å ikke hamstre i butikkene.

- Vi ser hva som skjer i andre land og lærer av å se på dem. Det er et smittsomt virus. Men det er noe vi har utrolig sterk kontroll over, sa Trump om koronaviruset.

Trump har gjentatte ganger i sitt presidentembete hamret løs på sentralbanksjefen, som han mener ikke har hatt lave nok renter. Under pressekonferansen søndag hyllet han sentralbanksjef Jerome Powell for det siste rentekuttet.

Førhandelen på amerikanske indekser åpnet ned to prosent etter rentekuttet fredag kveld, mens oljeprisen faller fem prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.