Blokkjedeteknologiselskapet DLT, som tidligere het Element og før det var et gruveselskap under navnet Intex Resources, kom med et kobbel av nyheter torsdag morgen. Tredjekvartalsresultatene ble lagt frem, det ble kunngjort oppkjøp og en kapitalinnhenting på 90 millioner kroner.

Til en saftig premie over sluttkurs onsdag.

I forbindelse med kapitalinnhentingen har også toppsjef Thomas Christensen (54) bestemt seg for å selge mesteparten av sine aksjer i DLT. Han avviser at han har mistet troen på selskapet.

– Jeg har selvfølgelig ikke det. Jeg har fremdeles over 2,5 millioner aksjer og opsjoner igjen. Jeg er positiv. Nå var det på tide å ta litt av bordet, sier Christensen.

– Jeg har snudd skuten

Christensen kom inn som styreleder i desember 2018 da DLT fortsatt var et gruveselskap under navnet Element. I månedene etter skulle han kjempe en hard kamp for å bli kvitt selskapets långiver og etter hvert største aksjonær etter full konflikt mellom de to partene.

Som styreleder var han med å kvitte selskapet med gamle gruveprosjekter og snu selskapet til et blokkjedeselskap gjennom en rekke transaksjoner. Senere ble han toppsjef i selskapet og har på veien skaffet seg såpass med aksjer og opsjoner at han er blitt selskapets nest største aksjonær.

Nå selger han rundt to tredjedeler av aksjene han har i selskapet etter en vanvittig kursfest i år, der DLT har mer enn doblet seg på Børsen. Totalt har toppsjefen solgt aksjer for 54 millioner kroner.

– Jeg har holdt på med dette siden 2018. Jeg har snudd skuten. Nå kommer det inn industrielle investorer og jeg synes det var på tide å vekte meg litt ned. Og så har jeg en liten skatteregning. Det har vært tre tøffe år, sier han.

Etter salget har han rundt 1,4 millioner aksjer igjen gjennom sitt selskapet Easy2connect, samt 1,1 millioner opsjoner. Mesteparten av opsjonene har en innløsningskurs på seks kroner. I dag står kursen i rundt 17 kroner.

Torsdag stiger DLT-aksjen rundt 14 prosent. I forbindelse med kapitalinnhentingen har selskapet utstedt aksjer til noe så sjeldent som en premie på mer enn 22 prosent.

– Hvis du ser på aksjonærlisten er veldig mange av aksjene låst opp. Hver gang noen har prøvd å kjøpe større poster flyr aksjen av gårde. Amerikanerne tenker veldig annerledes enn oss: «Skal vi ha tak i så mange aksjer måtte vi ha betalt det eller mer i markedet», sier han, og viser til det amerikanske investeringsselskapet Ethos Investment X som nå seiler inn som storeier i DLT.

Rir kryptobølgen

I tredje kvartal tjente DLT 3,8 millioner dollar, tilsvarende 34 millioner kroner. Selskapet rir på krypto- og blokkjedebølgen. Nylig investerte selskapet rundt seks millioner kroner i Blockchain Moon Acquisition. I dag er aksjene verdt snaue 36 millioner kroner.

Ifølge Christensen eier DLT i tillegg én prosent av bitcoinminerselskapet Rhodium som er i ferd med å gå på børs i USA. Før notering er posten verdt 180 millioner kroner, ifølge DLT-sjefen.

Men bitcoinmining er ingen hovedvirksomhet, mener han.

– Vi investerer i blokkjedeinfrastruktur, sier han.

Det viktigste delen av virksomheten er produksjon og salg av noe som heter filecoin. I tillegg til å være en omsettelig kryptovaluta, er det også en form for desentralisert lagring av data der man bruker blokkjedeteknologi for å kryptere lagringen.

– Der vokser vi veldig og har satset veldig hardt, sier Christensen.

Foruten dette har selskapet etablert en liten investeringsarm som investerer små beløp i selskaper for å «få et øre inn».

I en separat melding torsdag varslet DLT at det har inngått en intensjonsavtale om å kjøpe DSM Tech Enterprises, som fra før drifter alle DLTs datasentre. Transaksjonen skjer med oppgjør i aksjer der DLT utsteder nye aksjer i bytte mot alle aksjene i DSM på en fullt utvannet basis.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.