Gjennom hele fjoråret hadde investeringsdirektør Leif-Rune Rein i Nordea Liv en overvekt på globale aksjer. Det vil si at han foretrakk globale aksjer, gjerne fremfor andre aktiva. I likhet med for eksempel det amerikanske og det norske aksjemarkedet, tilbakela også globale aksjer et helt eksepsjonelt år med en avkastning på drøye 20 prosent målt i lokal valuta.

Rein holder på overvekten og spår nok et godt år for aksjer. Han tror avkastningen kan havne på ti prosent.

– Man kan fort få høydeskrekk, men det er normalt ikke det som styrer markedet. Den økonomiske veksten er god og selskapene gjør det bra. Til tross for at de har litt utfordringer med logistikk og flaskehalser, og inflasjon, så kommer nok det underliggende til å være solid økonomisk vekst og et høyt forbruk, slik at det etter hvert blir en god del investeringer. Det lover bra for året, sier han.

Hovedindeksen på Oslo Børs steg 0,82 prosent på årets første handelsdag.

Nordnets analytiker Roger Berntsen anslo på forhånd at Oslo Børs ville falle fra start etter fall i USA nyttårsaften. Han påpeker at rentene skal opp i det nye året.

«Høyere renter er isolert sett, negativt for aksjer, derfor kan det bli vanskeligere å tjene penger i aksjemarkedet i 2022 enn 2021», skriver han i en kommentar mandag.

Følger med på inntjening

Mens det ropes mye om inflasjon, Kinas vaklende eiendomsselskaper og sentralbankstimuli, kommer investeringsdirektøren til å følge med på selskapenes inntjeningsvekst fremover.

– Det er ingen tvil om at det er spenning rundt om inntjeningsveksten.

I fjor hadde globale aksjer en inntjeningsvekst på 53 prosent, ifølge Rein. I år sier han det er ventet syv prosent vekst i inntjeningen, altså hvor mye penger selskapene tjener.

– Og det er i et år hvor økonomisk vekst ventes å være over der de har vært de siste ti årene. Jeg tror det er gode rom for positive overraskelser, sier han.

Som de fleste andre markedsaktører har også Rein registrert en galopperende inflasjon både her hjemme og i utlandet. Han mener en viss prisøkning er positivt ettersom det ganske enkelt betyr at selskapene setter opp prisen på varene sine og får mer betalt. En inflasjonskrise ser han ikke komme.

– Det er en risiko for at den kommer ut av kontroll og at sentralbankene svarer med å sette opp rentene mer. Jeg har liten tro på at det kommer til å skje, men det er noe man må følge med på.

Nøytral på Oslo

Rein tror teknologisektoren vil fortsette å gjøre det bra.

Han er ikke like sterk i troen på Oslo Børs som på globale aksjer.

– Vi er nøytralvektet på Oslo kontra globale aksjer. Det er vanskelig å se for seg at det skal gjøre det sterkere enn globale aksjer. Mye av potensialet er tatt ut, sier han, og viser til den siste tids sterke prisutvikling på råvarer, som har bidratt til å trekke Oslo Børs opp.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.