Hovedindeksen på Oslo Børs stiger 0,6 prosent fra start på den første handelsdagen i november. Klokken 13 stiger indeksen til 1,25 prosent.

Mandag venter fondsforvalter Kristian Tunaal i Alfred Berg Kapitalforvaltning en rolig dag på børsen, etter at det de siste to ukene har vært et rush av resultatrapporter for tredje kvartal.

– I dag blir det en stille dag på rapporteringsfronten. Til nå har selskapene levert gode tall og foreløpig ser det ut til at det samlet sett blir et sterkt kvartal for selskapene, sier Tunaal.

Han mener at det er et godt tegn for både selskapene og aksjemarkedet fremover.

– Det har vært noe uro på børsen i oktober, men når selskapene leverer gode tall blir det naturlig å tenke at veien videre for Oslo Børs er opp, sier Tunaal.

Aksjen som hittil i dag har steget mest er energiselskapet Pyrum Innovations, med 16,80 prosent. Like før helgen skrev selskapet i en børsmelding at de har startet med å øke produksjonskapasiteten til pyrolysefabrikken i Dillingen/Saar.

Etter at Endúr i en børsmelding mandag sa at de venter en omsetning på 566 millioner i tredje kvartal, føyk aksjen opp på andreplass og steg til 12,74 prosent.

Dagens mest omsatte aksjer så langt er Equinor, Kongsberg Automotive, gjødsel- og kjemikalieselskap Yara International, Norsk Hydro og Nel.

Equnior tikket nylig inn tidenes beste resultater for tredje kvartal, og mandag stiger de 2,78 prosent på børsen. Kongsberg Automotive som er dagens nest mest omsatte aksje opplever et fall på 3,33 prosent.

Yara International stiger 2,68 prosent, mens Norsk Hydro stiger 2,68 prosent. Hydrogenselskapet Nel på femteplass stiger 4,63 prosent.

– Venter ikke underverker

Klimakonferansen COP26 ble i helgen sparket i gang i Glasgow.

Fondsforvalter Tunaal venter ikke at det skal skje noen underverker på klimakonferansen, men at investorene vil følge med på hva som skjer på konferansen denne uken.

– Investorene kommer til å følge med på dette og lytte godt til om det kommer noen nye signaler. Det er ikke helt unaturlig å tenke at man samler seg om en uttalelse som kan styrke det grønne skifte og være med på at vi skal få en enda renere økonomi, sier han og legger til:

– Det blir et symbol på at flere og flere av de store bedriftene tar klimautfordringene alvorlig, sier han.

Uønsket comeback for fossil energi: – Tidenes nest største økning i energibruk
Etterspørselen etter fossil energi har økt kraftig, nå når stadig flere økonomier er på vei oppover etter nedstengingen. Marc Daniel Davies forklarer hvorfor skitten energi dominerer, tross historisk høye investeringer i grønn energi.
04:31
Publisert:

Konferansen startet i skyggen av de elleville olje- og gassprisene den siste tiden. Brent spot nordsjøolje, som brukes som referansepris for oljehandel verden over, handles til rekordhøye priser om dagen. Mandag formiddag handles et fat nordsjøolje til 84,46 dollar.

– Det at vi har olje- og gasspriser på disse nivåene forteller oss at vi ikke har nok olje og gass i verden. At olje og gass forurenser er det ingen tvil om, men vi blir ikke kvitt det med det første. Det vil ta oss mange tiår å avvikle behovet og selskapene som allerede er etablert i markedet kommer til å sope inn store summer i årene fremover, sier han.

– Dette vet de som sitter på møte i Glasgow, og de vet at det blir viktig å sette fokuset på dette. Klimaproblematikken er for viktig til at man ikke har et rett faktagrunnlag, sier han.

Solid børsoppgang

Japan feirer valgseier med solid børsoppgang natt til mandag. Tokyo-børsen har gjort et byks høyere etter valgresultatet viser at regjeringskoalisjonen vil fortsette. Tekstilkjeden Fast Retailing, som står bak Uniqlo, har steget med fem prosent. Sony er også blant vinnerne med en oppgang på over fem prosent.

Eller i Asia er det en blandet start på uken. Den sørkoreanske eksporten økte med 24 prosent i oktober. Verdien på 55,6 milliarder dollar er en ny rekord for oktober.

Den sørkoreanske handelen er svært en viktig indikasjon på verdenshandelen. Forsyningskrisen de siste månedene har skapt stor usikkerhet. Sør-Korea økte eksporten av databrikker med 28,8 prosent. Importveksten var på 37,8 prosent, noe som tolkes som positivt.

Ifølge Trading Economics var det på forhånd ventet at eksporten ville øke med 27,0 prosent og importen med 40,1 prosent.

Den sørkoreanske bilproduksjonen har falt de siste månedene på grunn av mangel på deler fra underleverandører ved fabrikker i Sørøst-Asia.

Aktivitetsindekser fra Kina viser fortsatt problemer. Den offisielle PMI-indeksen falt fra 49,6 i september til 49,2 i oktober. Caixin-indeksen, hvor det er en overvekt av små- og mellomstore selskaper, steg fra 50,2 i september til 50,6 i oktober.

Innkjøpssjefsindeksen for tjenestesektoren falt til 52,4 i oktober, sammenlignet med 53,2 måneden før.

En indeks på under 50 poeng indikerer avtagende aktivitet, mens en indeks over 50 poeng indikerer økt aktivitet.

Årets beste måned

Oktober ble årets beste måned på Wall Street. Fredag som var månedens siste handelsdag endte med oppgang etter en brå oppsving den siste halvtimen.

Uken startet og sluttet med vekst for de tre toneangivende børsene på Wall Street.

Ellers viste tall fredag ettermiddag at kjerne-PCE i USA var opp 3,6 prosent på årsbasis i september. På forhånd var det ventet en oppgang på 3,7 prosent på årsbasis, ifølge Trading Economics

Renten på den tiårige amerikanske statsgjelden handles fredag ettermiddag til 1,62 prosent, som er opp fra rundt 1,57 prosent torsdag kveld.

Denne uken vil mange økonomer ha oppmerksomheten rettet mot den amerikanske sentralbankens rentemøte på onsdag. Det er ventet at sentralbanksjef Jerome Powell vil annonsere nedjusterte obligasjonskjøp og i hvilken hastighet sentralbanken vil ta ned sine krisestøtteprogrammer. Høy pris- og lønnsvekst i USA gjør at makroøkonomene nå tror på hyppigere rentehopp enn tidligere antatt. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.