Alphabet-aksjen falt 2,6 prosent tirsdag, samtidig som det generelt var dårlig stemning i de amerikanske aksjemarkedene. Den teknologitunge Nasdaq-indeksen falt 1,9 prosent.

Kursfallet skjedde i forkant av at teknologigiganten, morselskapet til blant annet Google og Youtube, la frem sine tall for årets andre kvartal etter at børsene stengte.

Alphabet hadde en omsetning på 69,7 milliarder dollar, mens analytikerne på forhånd hadde ventet 70,3 milliarder, ifølge Bloomberg.

Resultatet per aksje kom på 1,21 dollar. På forhånd var det ventet 1,32 dollar.

I forkant av resultatfremleggelsen var det annonseinntektene som var det store spenningsmomentet. De utgjorde 56,29 milliarder dollar, noe som er bedre enn det analytikerne spådde på forhånd.

Alphabet-aksjen stiger rundt tre prosent i etterhandelen.

Det var på forhånd ventet særlig sterk inntektsvekst for Google Cloud, men også solid vekst i annonseinntekter for Youtube.

Et annet nøkkeltall investorene følger nøye er de såkalte TAC, eller Traffic Acquisition Costs, med andre ord hva Google betaler tilknyttede virksomheter og nettselskaper for å dirigere trafikk til nettsidene deres. TAC er en betydelig utgiftspost for søkemotorer, og Google endte på 12,2 milliarder i årets andre kvartal – 100 millioner dollar lavere enn ventet.

Microsoft skuffet

Spenningen knyttet til Alphabets annonseinntekter var særlig stor etter at Snapchats morselskap la frem skuffende resultater forrige uke, noe som sendte Snap-aksjen ned nesten 40 prosent på fredag.

Teknologiselskapene har slitt siden slutten av fjoråret, og rammes hardt av blant annet renteøkninger som gjør fremtidig vekst mindre attraktiv i dag.

Mange av aksjene i sektoren har falt tungt fra sine respektive toppnoteringer, og selv om Alphabet har klart seg bedre enn mange andre er selskapets aksjekurs likevel ned nesten 30 prosent siden november i fjor.

Tirsdag drar Alphabet med seg andre teknologiselskaper opp i etterhandelen. Både Facebook-eier Meta og Pinterest stiger drøyt én prosent, mens Snap og Twitter er svakt opp 0,3 prosent.

Et unntak er Microsoft, som også la frem sine kvartalstall tirsdag.

Aksjen faller rundt én prosent i etterhandelen, etter at selskapet rapporterte under forventning på både topp- og bunnlinjen.

Omsetningen endte på 51,9 milliarder dollar, mens det var ventet 52,4 milliarder.

Inntektene for selskapets skytjenester, inkludert Azure, endte på 20,9 milliarder dollar, mens det var ventet 21,1 milliarder.

Analytikerfavoritt

Alphabet-aksjen har lenge vært en favoritt blant analytikere, som trekker frem at selskapet har en mer konkurransedyktig forretningsmodell enn mange av de andre store teknologivirksomhetene.

En oversikt innhentet av Wall Street Journal viser at 37 av 48 analytikere med dekning på aksjen har en kjøpsanbefaling, med et gjennomsnittlig kursmål på 150,07 dollar – tilsvarende en oppside på rundt 40 prosent fra sluttkursen tirsdag.

Også nordiske fondsforvaltere trekker frem Alphabet som en favoritt. Filip Boman i svenske Öhman Global Growth pekte blant annet på at Alphabet fortsatt er dominante gjennom Youtube og Googles søkefunksjoner. Og selv om reklamemarkedet er mer utsatt fordi økonomiske nedgangstider fører til kutt i annonsering, tror han digital reklame uansett vil klare seg bedre enn for eksempel tv.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.