Apple la torsdag etter børsslutt frem sine tall for forrige kvartal.

Teknologigiganten, som stadig kniver med Saudi-Arabias statlige oljeselskap Saudi Aramco om å være verdens største selskap målt i markedsverdi, meldte om inntekter på 83,0 milliarder dollar.

Til sammenligning lå konsensusestimatet på 82,8 milliarder dollar.

Resultatet per aksje endte på 1,20 dollar, akkurat som ventet.

Apple-aksjen steg 0,4 prosent i normal handel torsdag, og hoppet tre prosent i etterhandelen da tallene ble kjent.

Inntektsveksten er primært drevet av Iphone og tjenester, mens det var nedgang innen Mac og Ipad segmentene. Iphone-salget utgjør nesten halvparten av selskapets totale inntekter.

Apple ga ingen offisiell guiding for neste kvartal, men selskapets toppsjef Tim Cook sa til CNBC at man forventer en «akselerering av inntekter» i det kommende kvartalet.

Han la til at selskapet merker effektene av den høye inflasjonen:

– Vi ser inflasjon i kostnadsstrukturen vår. Vi ser det i ting som logistikk, lønn og visse silisiumkomponenter. Vi ansetter fortsatt, men vi gjør det på et bevisst grunnlag.

Sterk måned

Apple har falt rundt 14 prosent på børs hittil i 2022, men i juli har aksjen gjort det bedre enn både indeksene og konkurrenter som Microsoft, Alphabet og Amazon.

Med en avkastning på rundt 15 prosent er måneden aksjens beste på nesten to år – til tross for flere utfordringer som høy inflasjon, fallende konsumentetterspørsel, en sterk dollar og stenging av det russiske markedet.

Apples salgsvekst har avtatt i fem strake kvartaler, og i april advarte selskapet om at logistikkutfordringer grunnet nedstenginger i Kina kunne svekke kvartalsinntektene med 4–8 milliarder dollar.

I tillegg kommer utfordringer knyttet til størrelsen. Apple er USAs største selskap, med en markedsverdi på rundt 2500 milliarder dollar, noe som gjør det vanskelig å opprettholde en høy årlig vekst. Apple sliter med å finne gode alternativer for å investere sin enorme kontantbeholdning, og mulige oppkjøp vil dessuten kunne bli vanskelige å gjennomføre av konkurransehensyn.

– Apple burde klare seg bedre

Med USA muligens inne i en resesjon, kan imidlertid Apple dra nytte av å være et kjent navn som investorer er komfortable med, tror Gene Munster, som fulgte selskapet over mange år som analytiker for Piper Jaffray.

– Alle selskaper vil bli påvirket av den kommende nedgangen, men Apple bør klare seg bedre, sier han til Bloomberg.

Selv om markedet for smarttelefoner ikke vokser like kraftig som tidligere, har Apple fortsatt et jerngrep på premium-segmentet med høy innovasjonstakt på nye produkter.

Munster mener dessuten selskapet har gode muligheter for å lykkes med satsinger på nye produktområder:

– Apple kan fortsatt komme seg inn i store markeder knyttet til velvære, AR (augmented reality) og elbiler, som kan bidra til å holde selskapets vekst gående for det neste tiåret. Det betyr at investorer kan sove godt om natten, og det er den viktigste grunnen til at aksjen har slått markedet de siste ukene.

Analytikerne i USA er fortsatt positive til aksjen, men ser relativt mindre potensial i Apple sammenlignet med en del andre teknologiaksjer:

Det gjennomsnittlige kursmålet fra 43 analyser er på 180,95 dollar, tilsvarende en oppside på rundt 16 prosent fra torsdagens kurs. 32 av analysene anbefaler enten kjøp eller overvekt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.