Etter en forsiktig, men optimistisk start på ukens nest siste handelsdag surnet stemningen markant utover dagen.

Fallet ble til slutt på 2,6 prosent, noe som sendte hovedindeksen på Oslo Børs under 1200 poeng for andre gang siden den siste toppnoteringen i slutten av mai.

Blant Børsens 25 mest likvide aksjer var det kun Autostore som endte dagen med oppgang. Robotlagringsselskapet steg 0,2 prosent. Det største fallet var det Kahoot som fikk, med en nedgang på 8,2 prosent.

Dagens mest omsatte aksjer ble Equinor, Yara og Aker BP. De falt henholdsvis 1,1, 3,9 og 4,1 prosent.

Fall i Europa

Også ellers i Europa var det brede børsfall, der både Euronext 100, Frankfurt DAX og den brede Stoxx Europe 600-indeksen endte dagen med en nedgang på to prosent eller mer.

Utviklingen i de europeiske markedene kom altså dagen etter den store, men ventede, triple rentehevingen fra USAs sentralbank onsdag kveld.

– Jeg tror den underliggende trenden i markedet er fortsatt der. Det er ikke før markedet tror den har priset inn den siste renteøkningen at man kan se en bunn for aksjemarkedet, og det er fortsatt utydelig når det vil inntreffe, sa DNB Markets-strateg Paul Harper til DN tidligere torsdag.

USAs sentralbanksjef Jerome Powell var onsdag kveld krystallklar på at Fed er klare for å gjøre det som må til for å få inflasjonen ned mot målet på to prosent. I mai var den amerikanske inflasjonen på nesten ni prosent, og Powell gikk en vei i å antyde at det vil komme flere doble rentehevinger.

Medlemmene i Feds rentekomité venter nå en amerikansk styringsrente på godt over tre prosent innen året er omme, og en inflasjon på over fem prosent.

Harper tror derimot ikke at forutsetningene i markedet har endret seg. Han venter fortsatt et urolig marked.

– Jeg tror den underliggende trenden i markedet er fortsatt der. Det er ikke før markedet tror den har priset inn den siste renteøkningen at man kan se en bunn for aksjemarkedet, og det er fortsatt utydelig når det vil inntreffe, sa aksjestrategen.

Høyeste rentehopp i USA siden 1994

Styringsrenten i USA ligger nå i intervallet mellom 1,5 og 1,75 prosent. Og det er altså ventet flere doble hevinger i månedene som kommer.

Fed regner en såkalt nøytral rente på et nivå rundt 2,5 prosent, og Powell var tydelig på at dette er et slags minimumsnivå som renten må opp til for å få bukt med den høye prisveksten.

Onsdagens renteheving var den høyeste enkeltøkningen på 28 år. Samtidig ble prognosene fra Fed markant justert opp.

Nå ser samtlige medlemmer av rentekomiteen for seg at styringsrenten kommer til å ligge på over tre prosent, noen sågar nærmere fire prosent, innen utgangen av 2022. Ikke før etter 2024 ser medlemmene for seg en styringsrente under tre prosent.

Da Fed hevet renten for første gang i år i mars, til intervallet mellom 0,25 og 0,5 prosent, trodde et flertall av medlemmene i rentekomiteen på en styringsrente på mellom halvannen og to prosent innen året er omme.

Et mindretall så for for seg en styringsrente på mellom to og to og en halv prosent innen utgangen av året.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.