Tirsdag hintet styremedlem Lael Brainard i den amerikanske sentralbanken (Fed) om en mer aggressiv tilnærming for å bekjempe den høye inflasjonen hun mener er utsatt for oppsiderisiko. Det meldte CNBC.

Beskjeden fikk stemningen ved de tre ledende indeksene i New York til å surne utover dagen, og da børsen var stengt så det slik ut på Wall Street:

  • Den brede samleindeksen S&P 500 falt 1,26 prosent
  • Industriindeksen Dow Jones falt 0,80 prosent
  • Teknologiindeksen falt 2,26 prosent

Brainard, som vanligvis anses som et av de mer dueaktige Fed-medlemmene, uttalte også trengs et jevnt tempo med renteøkninger.

Det er isolert sett dårlige nyheter for mange av teknologiaksjene, som i større grad enn mange andre prises på forventninger om fremtidige inntekter. Investorene likte beskjeden dårlig og teknologitunge Nasdaq falt godt over to prosent i løpet av handelsdagen.

Musk inn i Twitter-styret

Twitter-aksjen er blant aksjene som trosser den brede nedgangen tirsdag. Ved åpning steg aksjen rundt åtte prosent på nyheten om at den eksentriske Tesla-sjefen Elon Musk får styreplass i selskapet. Men i løpet av dagen falt imidlertid Twitter-aksjen tilbake, og ved stengetid hadde Twitter-aksjen steget to prosent.

Musks Twitter-konto har gitt fansen mye underholdning – og Musk en del problemer de siste årene.

Mandag ble det kjent at Musk har kjøpt 9,2 prosent av aksjene i selskapet, som han til dels har vært kritisk til på nettopp Twitter.

Markedet svarte med å sende Twitter-aksjen opp hele 27 prosent gjennom mandagen, noe som gjorde at Musk satt igjen med en papirgevinst på 6,8 milliarder norske kroner.

Tesla-gründer Elon Musk får en plass i Twitter-styret.
Tesla-gründer Elon Musk får en plass i Twitter-styret. (Foto: JOE SKIPPER)

I en børsmelding tirsdag kommer det frem at Musk, som er blitt Twitters største aksjonær, får styreplass i selskapet, og dermed en viktig påvirkningsmulighet fremover. Han forplikter seg samtidig til ikke å ha en eierandel på mer enn 14,9 prosent i selskapet mens han er styremedlem, og i 90 dager etter han går av.

Tesla-aksjen går det derimot verre med, og aksjen til elbilselskapet faller 4,7 prosent tirsdag.

– Velkommen, Elon!

Twitter-sjef Parag Agrawal kommenterer styreplassen slik:

– Gjennom samtaler med Elon de siste ukene, er det blitt klart for oss at han vil være av stor verdi for styret.

Det kommenterer Musk slik:

– Ser frem til å samarbeide med Parag og Twitter-styret for å gjøre betydelige forbedringer på Twitter i de kommende månedene!

Agrawal skriver videre at Musk både er en lidenskapelig troende og intens kritiker av tjenesten.

– Det er akkurat det vi trenger i Twitter, og i styrerommet, for å gjøre oss sterkere på lengre sikt. Velkommen, Elon!

Nye sanksjoner

Tirsdag ble den femte sanksjonspakken fra EU mot Russland kjent, denne inneholdt blant annet forlag om importforbud på russisk kull. Pakken må fortsatt godkjennes av de 27 medlemslandene, før den vedtas. USA legger frem sin pakke onsdag, ifølge CNN.

Ifølge Bloombergs kilder planlegger ikke EU et forbud mot russisk olje og gass per nå, og det skal være uenighet blant medlemslandene om hvordan man skal gå frem.

Oljeprisen faller imidlertid over to prosent tirsdag, og et fat Brent Spot nordsjøolje handles for omkring 105 dollar fatet. Oljeselskapet Chevron Corp falt 0,6 prosent i løpet av handelsdagen.

I rentemarkedet fortsetter lange renter å stige tirsdag, og den amerikanske tiåringen ble handlet til 2,47 prosent ved åpning. Etter Feds signaler om en strammere pengepolitikk, hoppet imidlertid tiåringen til 2,56 prosent. Det er det høyeste nivået siden mai 2019, ifølge CNBC.

Tiåringen blir ofte referert til som «verdens viktigste rente» fordi den både er en referanse for mange renter, men også andre finansielle størrelser, verden over. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.