Meta Platforms, morselskapet til sosiale medier som Facebook, Instagram og Whatsapp, la onsdag etter børsslutt frem sine tall for årets andre kvartal.

Inntektene var på 28,8 milliarder dollar i kvartalet, sammenlignet med 29,1 milliarder dollar i samme periode i fjor. Det var første gang selskapet opplevde et inntektsfall fra år til år. På forhånd var det ventet en omsetning på 28,9 milliarder dollar, ifølge estimater innhentet av Bloomberg.

Meta-aksjen faller rundt fem prosent i etterhandelen, etter at selskapet skuffer markedet med guidingen for tredje kvartal. Inntektsforventningene ligger nå i intervallet 26-28,5 milliarder dollar, mens det var ventet 30,3 milliarder.

Mer positivt var det at antall daglige brukere lå på 1,97 milliarder i andre kvartal, mens det på forhånd var ventet 1,95 milliarder.

Månedlige aktive brukere kom på 2,93 milliarder, litt lavere enn forventningene på 2,95 milliarder.

Turbulent første halvår

Meta-aksjen steg 6,6 prosent på Wall Street tidligere onsdag, og gjorde et lite hopp da markedet ble beroliget av den amerikanske sentralbankens triple renteheving.

Hittil i år er aksjekursen halvert, og det verste fallet kom i starten av februar da rapporten for fjorårets fjerde kvartal skuffet stort.

Markedet for digitale annonser sliter som følge av den høye inflasjonen og økende renter, og det var derfor knyttet stor spenning til onsdagens tall i kjølvannet av skuffende rapporter fra Snap og Twitter forrige uke.

Meta har imidlertid også andre utfordringer.

Blant annet hindrer Apples personvernfunksjon App Tracking Transparency Facebook fra å spore brukeraktivitet på nettet og apper, noe som svekker Metas evne til å gi annonsørene nøyaktig informasjon om brukeradferd.

Videre opplever selskapet sterk konkurranse fra særlig Tiktok. Selv om Tiktok foreløpig bare har omtrent en milliard månedlige aktive brukere mot Metas rundt 2,95 milliarder, er tjenesten veldig populær blant de yngre brukerne. Derfor har Meta fokusert mer på Reels-produktet sitt, en kort videofunksjon i Tiktok-stil.

Samtidig prøver Meta å gå fra å være et sosialt nettverksselskap til en virksomhet fokusert på AR/VR-opplevelser gjennom det såkalte «metaverse».

Tidligere i juli uttalte Zuckerberg at selskapet vil ansatte 30 prosent færre i 2022 enn tidligere planlagt, og han ba sine ansatte om å forberede seg på en «dyp økonomisk nedtur».

– Realistisk sett er det trolig en del mennesker i selskapet som ikke skulle vært her, sa Zuckerberg, noe som har ført til uro internt.

Analytikerne fortsatt positive

Til tross for kurskollapsen og utfordringene er analytikerne stort sett positive på vegne av Meta-aksjen.

En oversikt hos Wall Street Journal viser at blant 54 analytikere er det 33 kjøpsanbefalinger og 14 hold-anbefalinger. Det gjennomsnittlige kursmålet er 257,2 dollar, noe som innebærer en oppside på mer enn 50 prosent fra onsdagens kurs på rundt 168 dollar.

Det er mer delte meninger om aksjen blant nordiske fondsforvaltere.

Svenske Filip Boman, som forvalter Öhman Global Growth, begrunner slik hvorfor han unngår Meta:

– Dels har Apples iOs-oppdateringer gjort det vanskeligere å spore aktivitet mellom apper og å tjene penger som tidligere på ekstremt målrettet reklame. I tillegg har Meta ganske dårlig abonnementsvekst, og kraftig konkurranse fra særlig Tiktok. Nå satser de stort på Metaverse, men det kan gå begge veier.

Odin-forvalter Robin Øvrebø har derimot en mindre posisjon i Meta-aksjen, og mener selskapet fortsatt har en sterk forretningsmodell.

– Meta investerer nesten 900 milliarder kroner for å vedlikeholde og videreutvikle Facebook, Instagram og Whatsapp. Det sier noe om hvor store barrierene er blitt for å skalere opp en global digital tjeneste eller plattform, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.