Det har vært tre gode dager på Oslo Børs siden det kraftige fallet mandag. Fredag faller børsen svakt fra start.

Klokken 13.30 har hovedindeksen falt 0,36 prosent.

Bildelprodusenten Kongsberg Automotive nedjusterte sitt resultatvarsel i en børsmelding torsdag kveld. Like etter børsåpning fredag falt aksjen over fem prosent.

Bakgrunnen er den internasjonale mangelen på databrikker, såkalte halvledere, og den negative utviklingen dette har ført til i bilmarkedet. I tillegg kommer økte råvarepriser.

Omsetningen nedjusteres med 300 millioner til 11 milliarder kroner, mens det justerte resultatet kappes fra 600 millioner kroner til 500 millioner kroner.

Etter flere timer med fall har aksjen steget til 0,66 prosent 13.30.

Flere tungvektere åpnet med fall fredag. Norsk Hydro faller to prosent og Equinor har en nedgang på 0,73 prosent. IT-tjenesten Kahoot faller 2,88 prosent.

På andre siden leder Havila Shipping an og stiger 29,31 prosent like før klokken ti.

I morgentimene fredag ble det opplyst i en børsmelding at Birger Tighnavard, CBO i solenergiselskapet Otovo, har kjøpt 66.476 aksjer i selskapet. Selskapet øker 6,28 prosent.

– Børsdagen i dag ser ut til å bli bra, sa porteføljeforvalter Kristian Tunaal, i Alfred Berg Kapitalforvaltning, til DN før børsen åpnet fredag.

Forsyningsproblemene i verden vedvarer: – Kaos og usikkerhet har forstyrret hele systemet
Man trodde at flaskehalsene i de globale forsyningskjedene skulle være midlertidige, men økningen i deltavariantene av koronaviruset har stanset opp fabrikkproduksjonen i Asia, og forsyningsproblemene i hele verden vedvarer.
01:29
Publisert:

Nordnet-analytiker Robert Berntsen ventet at Oslo Børs åpnet opp 0,2 prosent.

Berntsen forventer også en oppgang i september, tross den generelle usikkerheten knyttet til det kinesiske eiendomsselskap Evergrande.

Steg etter rentemøte

Hovedindeksen på Oslo Børs steg 1,41 prosent torsdag, og fortsatte dermed comebacket etter det bratte fallet på mandag, som nå er tatt igjen og vel så det.

– Gode økonomiske utsikter er godt nytt for aksjemarkedet. På lang sikt stiger børsen med inntjeningsutviklingen i selskapene, og med gode økonomiske utsikter vil inntjeningen i selskapene stige, sier Tunaal.

Det er ventet at storbankene vil informere om at lånerentene settes opp etter at Norges Bank som ventet hevet styringsrenten til 0,25 prosent torsdag.

– Markedet tok den forventede renteoppgangen bra, og det ser ut som om at signalene fra Fed i USA denne uken heller ikke skremte markedene. Tross alt, rente på null er en nødløsning, og å avslutte en nødløsning er egentlig et godt tegn, sier Tunaal.

Fredag fortsetter oljeprisen å stige. Brent spot nordsjøolje, som brukes som referansepris for oljehandel verden over, stiger til 77,58 dollar fatet. Det er en økning på 0,40 prosent.

Ikke betalt innen fristen

På torsdag skulle det gjeldstyngende eiendomsselskapet Evergrande betale 83,5 millioner dollar, tilsvarende 725 millioner kroner, i renter og avdrag på et obligasjonslån i New York.

Det er fortsatt ikke bekreftet at eiendomsgiganten har gjennomført betalingen med forfall torsdag. Selskapet skal ha 30 dager på seg fra torsdag før innbetalingen anses som misligholdt.

– Det er naturlig å anta at kinesiske myndigheter vil søke en løsning som kombinerer å ikke forstyrre økonomien for mye, ikke skape politisk storm ved at småsparere taper mye penger, men som samtidig lærer investorer at utlån og investeringer innebærer en risiko. Noen kommer til å tape penger – og det blir sannsynligvis aksjonærer i Evergrande og kanskje utenlandske investorer, men det store publikum og finansvesenet som sådan vil gå relativt fri, sier Tunaal.

Evergrande har stort sett hatt en negativ utvikling på Hongkong-børsen siste perioden, men bykset opp igjen hele 17,6 prosent i torsdagens handel. Fredag faller den nok en gang, og hittil i år er aksjen i overkant av 80 prosent.

– Man skal alltid være bekymret for fall i aksjemarkedet, men tross alt har aksjemarkedet tatt uroen rundt Evergrande ganske bra, med forholdsvis små utslag, sier Tunaal. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.