Oljeaksjer er en joker i et fallende aksjemarked. Spørsmålet er hvor lenge oljeoppturen varer.

«Spennende aksje om man har baller,» står det skrevet om offshorerederiet Dof i kommentarfeltet hos nettmegleren Nordnet.

Sterke ord, men det gir en slags pekepinn på hvordan investorene opplever selskapets turbulente børsutvikling. For det er sjelden man ser en tilsvarende berg-og-dal bane ferd som den Dof-aksjen har vært igjennom hittil i mai.

Aksjekursen gikk først mer enn firegangeren på et par uker, hvis man inkluderer svingninger i løpet av dagen og ikke bare sluttkurser. Deretter tok det bare et par dager før aksjen hadde falt rundt to tredjedeler fra den kortsiktige toppen. For tradere kan slike kurssvingninger gi enorme muligheter, men det er nok mindre fristende for de som er opptatt av stabil utvikling.

Torsdag denne uken kom Dof med sin førstekvartalsrapport, der signalene var tvetydige. Selskapet bedret sin ebitda (driftsresultatet før renter, skatt, nedskrivninger og avskrivninger) betydelig sammenlignet med samme kvartal i fjor – 767 millioner kroner mot 492 millioner – og økte i samme periode omsetningen fra 2,2 milliarder kroner til 1,5 milliarder.

Selv om markedene selskapet opererer i har bedret seg, er budskapet fra Dof-konsernet at det ikke er i stand til å betjene gjelden sin uten å konvertere en vesentlig andel til egenkapital. I praksis betyr det at eksisterende aksjonærer vil vannes ut.

Christian Brugård, leder for offshore og fornybar i Clarksons Platou, tror offshore-markedet har mer å gå på.
Christian Brugård, leder for offshore og fornybar i Clarksons Platou, tror offshore-markedet har mer å gå på. (Foto: Pressebilde)

Tror oppturen vil fortsette

Kan signalene fra Dof bety at offshore-oppturen er over for denne gang?

Et poeng er at der Dof fortsatt er underveis i sin restruktureringsprosess, har selskaper som Solstad Offshore og Siem Offshore inntil videre vært gjennom sine.

Det er vanskelig å spå hvorvidt de med tiden kan få samme utfordringer som Dof, mener Christian Brugård, leder for offshore og fornybar i Clarksons Platou.

– Det er fortsatt mye gjeld også i Solstad og Siem, men det er helt klart at både ledelsen og investorene tror det skal være mulig å unngå å tape egenkapitalen. Alle disse selskapene vil kunne klare seg dersom markedet kommer raskt nok tilbake, sier han.

Etter tre uker med fantastisk avkastning i offshore-aksjene, har trolig en del aksjonærer fått høydeskrekk og solgt seg ut. «Man blir aldri fattig av å ta gevinst,» som flere kjente investorer liker å si.

Brugård tror imidlertid ikke hele potensialet i sektoren er tatt ut. Han er positiv til de underliggende markedene, rateutviklingen og utnyttelsesgraden, og tror mange av de proffe investorene har et lengre perspektiv på sine posisjoner, men at det er helt umulig å angi om oppturen kan vare i fem eller ti år.

– Den største overraskelsen for mange har vært at fossil energi vil ha en viktig rolle i mange år til. Disse selskapene kommer til å tjene penger igjen, da tilbudet av skip er lavt, etterspørselen stigende og ratene skal dertil opp, sier han og legger til:

– I tillegg er dagens nybyggspriser for skip på et helt annet og høyere nivå enn det vi så da dagens flåte ble bygget. Så kan man alltid diskutere dagens gjeld og nye restruktureringer.

– Ganske få spennende selskaper

– Bakteppet for oppturen i offshoreindustrien er den ganske brutale endringen i synet på energisikkerhet etter at Russland invaderte Ukraina, sier Brugård.

Han minner om at offshore- og oljeservicemarkedet har ligget nede med brukket rygg siden 2014, og at det i årene siden har vært en gradvis tilnærming mellom tilbud og etterspørsel. Skip er blitt skrapet mens det har vært liten tro på disse markedene, og ratene har vært holdt lave.

Da synet på industrien ble endret nærmest over natten, mener Brugård det var lite som skulle til for å sette i gang en kraftig opptur.

– Når de store investorene først ser den interessen komme, skal man ikke undervurdere at den flokken beveger seg ganske raskt. Og da er det ganske få spennende selskaper som er aktuelle å investere i, noe som naturligvis gir en vanvittig voldsom rekyl i investorinteresse og dertil i aksjekursene, sier han og legger til:

– Vi er positive til en ny sterk syklus i olje og gass, parallelt med langsiktig oppbygging av havvind-industrien.

Christen Sveaas har kjøpt seg opp til en tredjedel av aksjene i Siem Offshore.
Christen Sveaas har kjøpt seg opp til en tredjedel av aksjene i Siem Offshore. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

Fredag ettermiddag ble det kjent at de profilerte investorene Christen Sveaas og Celina Midelfart går inn i styret i Siem Offshore, der begge nylig har kjøpt betydelige aksjeposter.

Slike endringer i eierstrukturen til enkelte offshorerederier har ført til spekulasjoner rundt mulige oppkjøp og fusjoner i sektoren. Brugård mener det ikke er noen helt åpenbare alternativer for sammenslåing, men at man ikke skal utelukke et par større transaksjoner.

– Dette er selskaper som har levd veldig på kreditorenes nåde, og som har vært gjennom konsolideringer. Det kan godt hende det blir noe mer av det fremover, men kanskje spesielt innen ankerhåndteringsmarkedet. Strategien bak den nye egenkapitalen som kommer inn vil nok være litt avgjørende, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.