Etter å ha startet uken med et fall på tre prosent, ble det et forsiktig comeback på Oslo Børs tirsdag.

Fasit ved handelsslutt ble en oppgang på 0,1 prosent, samtidig som at også øvrige, ledende indekser i Europa steg friskt.

Kongsberggruppen ble en av dagens store børstapere med et fall på 18,86 prosent. Det skjedde etter at industrikonsernet la frem kvartalstall tirsdag morgen.

Ellers falt Equinor 0,26 prosent som den mest omsatte aksjen, foran Hydro, Kongsberggruppen og Yara. Flertallet av Børsens største selskaper endte med oppgang, og aller best gikk det for Autostore som steg 6,2 prosent.

Lite dramatisk

De to siste ukene har hovedindeksen falt over åtte prosent, og er ned to prosent så langt i år.

– Børsene stuper, det er begynt å regne, men kaffen er fortsatt god, sier forvalter Kristian Tunaal i Alfred Berg Kapitalforvaltning.

– Sammenlignet med fjorårets børsoppgang, er nedgang på to prosent hittil i år lite dramatisk. Investorene sitter fortsatt igjen med pene gevinster, sier Tunaal.

Fjoråret på Oslo Børs endte med en oppgang på 23 prosent for hovedindeksen.

Oljeprisen har falt 2,9 prosent siste døgnet, og et fat nordsjøolje koster tirsdag morgen rundt 104 dollar.

– En oljepris på 104 dollar gir fortsatt oljeindustrien en voldsom inntjening, og oljeselskaper verden over er en trygg havn for investorer, sier Tunaal.

Bakgrunnen for prisreduksjonen er mykere EU-sanksjoner mot russisk olje enn ventet, de saudiske priskuttene på leveringer til Asia og en sterkere USD-kurs bidratt til å redusere prisene, skriver DNB i sin morgenrapport.

– Det er uansett en sterk oljepris, og i dagens marked er reaksjonen å selge rentefølsomme aksjer, for å satse alt på oljeaksjer på Oslo Børs, sier Tunaal.

Krig, innstramning og ned nedstenging

Markedet opplever den høyeste prisveksten på flere tiår, sentralbankene strammer inn og konsekvensene av den russiske invasjonen i Ukraina preger aksjemarkedet.

– Mye av markedsuroen har opphav i innstramningene fra Fed, men det som skiller seg fra det forrige store børsfallet i 2020 er situasjonen i Kina, sier Tunaal.

Børsfallet Tunaal sikter til var da koronapandemien startet. Fra januar til mars 2020 falt Oslo Børs hele 33 prosent. I etterkant fulgte en sterk børsoppgang.

I Kina er det strengt regime for å fjerne koronaviruset fra landet. Det er nullsmittestrategi og flere storbyer er nedstengt.

– Verdensmarkedet er avhengig av forsyninger fra Kina, men nå stopper handelen opp. På grunn av nedstengingene er det mange millioner mennesker som ikke er i arbeid. Det betyr at både etterspørselen går ned og at det ikke blir skapt noe, sier Tunaal og legger til:

Det gir store konsekvenser for den vestlige verden når varene vi skulle hatt, ikke kommer, sier Tunaal.

Bredt mandagsfall

De toneangivende indeksene på Wall Street opplevde et bredt fall mandag. Den brede S&P 500-indeksen, tek-indeksen Nasdaq og industritunge Dow Jones falt 3,2 prosent i snitt i går.

Teknologiindeksen Nasdaq har nå falt 26,6 prosent så langt i år, mens S&P 500 er ned 16,8 prosent i samme periode. Industritunge Dow Jones har falt 11,9 prosent siden nyttår.

Uroen fortsetter også ved Asia-børsene. I løpet av den første halvtimen etter handelsstart falt Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen med over to prosent til godt under 26.000. Det var samme utvikling ved Seoul-børsen i Sør-Korea og ved Sydney-børsen, hvor hovedindeksen falt med over 2,5 prosent.

Da Hongkong-børsen åpnet for handel falt Hang Seng-indeksen med 3,5 prosent umiddelbart. Kina-børsene har gått mot strømmen og Shanghai-børsen har steget med 0,5 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.