Førstkommende mandag vil meglerne begynne arbeidet med å finne en løsning på streiketrusselen fra SAS-pilotene, ifølge Dagens Industri.

I alle de tre skandinaviske landene har forhandlingene om nye tariffavtaler gått i stå, og torsdag varslet pilotene streik fra 29. juni – noe som har skapt stor usikkerhet rundt ferieplanene til tusenvis av mennesker. Det har trigget konkurrenten Norwegian til å fjerne muligheten for å kjøpe flex-billetter.

Det kjøres separate prosesser i de tre landene, og fredag ​​ble det oppnevnt tre meglere i Sverige:

Jan Sjölin, tidligere avtalesekretær i Fagforbundet Kommunal, Claes Stråth, tidligere direktør i Medlingsinstituttet og Cecilia Fahlberg Pihlgren, tidligere styreleder i Fagforbundet Unionen.

Flyanalytiker Jacob Pedersen i Sydbank har regnet ut at en pilotstreik kan koste SAS opptil 87 millioner kroner per dag. Det passer dårlig for et selskap i en krevende finansiell situasjon, som har en plan om å hente minst 9,5 milliarder kroner og konvertere 20 milliarder i gjeld til aksjer.

Nye datterselskaper

Uttalelsene fra partene i Norge viser steile fronter i konflikten.

Der Roger Klokset, leder i Norske SAS-flyveres forening, tidligere i uken uttalte at «det er ingen annen utvei», svarte pressekontakt Tonje Bjerve Sund i SAS at «pilotforeningene viser en sjokkerende dårlig forståelse for den kritiske situasjonen SAS står i.»

Konflikten mellom SAS-ledelsen og pilotene har pågått over lengre tid, etter at rundt 560 piloter fikk sparken under koronapandemien. Samtidig har selskapet opprettet to nye datterselskap hvor det ansettes piloter på mindre gunstige vilkår.

SAS Pilot Group (SPG), en sammenslutning av de fire pilotforeningene i SAS, skrev i torsdagens pressemelding at tarifforhandlingene med SAS-ledelsen ble brutt i mars etter at det ble fremlagt et krav om 30 prosent nedgang i vilkår.

Forbrukerrådet beroliger

For nervøse SAS-passasjerer før fellesferien, kan Forbrukerrådet minne om at de rettighetene man har når flyvninger er kansellert eller forsinket, også gjelder ved streik.

– Rettighetene du har, er de samme. Blir flyvningen kansellert, har man rett til å bli ombooket så snart som mulig, eller man kan velge å få pengene tilbake. Det gjelder også hvis forsinkelsen er på mer enn fem timer, sier Thomas Iversen, juridisk seniorrådgiver hos Forbrukerrådet.

Det klare rådet fra Forbrukerrådet er å bruke kredittkort når man bestiller flybilletter. Dersom flyselskapet for betalingsproblemer, vil kunden kunne få pengene igjen fra kortselskapet.

Gladmelding fra Danmark

SAS-aksjen har falt 41,7 prosent hittil i år og selskapets markedsverdi er dermed 5,2 milliarder kroner. Det er etter en oppgang på 19,7 prosent fredag, da det ble kjent at den danske staten er positiv til å skyte inn friske penger i selskapet.

Sverige eier i likhet med Danmark 21,8 prosent av aksjene i SAS i dag, men har på sin side takket nei til å forsvare sin eierandel.

Den norske regjeringen er i tenkeboksen for et mulig comeback som SAS-eier etter å ha solgt seg ut i 2018.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.