Det både startet og sluttet med nedgang på Wall Street tirsdag. Alle de tre toneangivende børsindeksene endte i rødt:

  • Den brede S&P 500-indeksen falt 0,87 prosent
  • Industritunge Dow Jones er ned 1,36 prosent
  • Teknologiindeksen Nasdaq falt 0,09 prosent

Etter et fall på Wall Street mandag fulgte Oslo Børs og resten av Europa med i dragsuget tirsdag. Da de amerikanske børsene åpnet tirsdag var det Nasdaq-indeksen som falt mest, med en nedgang på to prosent. Noen timer inn i handelsdagen snudde det, og Dow Jones ledet an med den største nedgangen, tynget av både energi- og industrisektoren. Det er den verste dagen for Dow Jones siden februar, ifølge Cnbc.

Teknologiindeksen Nasdaq hentet inn nær hele fallet tirsdag, men har falt fem prosent siden toppen i februar.

Flere av de store teknologiselskapene falt på Wall Street tirsdag. Apple-aksjen falt 0,74 prosent, Microsoft-aksjen falt 0,38 prosent, mens Google-eier Alphabet endte med et kursfall på 1,4 prosent. Facebook-aksjen steg på sin side 0,18 prosent. Elbilprodusenten Tesla endte med et kursfall på 1,88 prosent.

Høyt priset

– Mye er høyt priset og må komme ned igjen, sier investeringsdirektør Leif-Rune Rein i Nordea.

Rein viser til at aksjemarkedet allerede har steget mye i år, og påpeker at selv med et fall mandag var globale aksjer opp ti prosent hittil i år.

– Det har vært en lengre periode hvor markedet har gått godt. Det har vært gode makrodata som har overrasket positivt og selskapsrapporteringen har vært veldig god. Jeg tror dette blir en kortsiktig korreksjon. Vi er i en situasjon som går litt i bølger, sier Rein.

DNs aksjekurs: Slik finner du ut om et selskap gjør det bra eller dårlig
Når du skal kjøpe aksjer, er man interessert i å vite om et selskap går bra eller dårlig. Hvordan kan man finne ut av det, og hvilken informasjon skal man egentlig forholde seg til? DNs kommentator, Anita Homsnes forklarer deg hvordan.
02:09
Publisert:

Frykt for høyere inflasjon

DNB Markets-sjef Alexander Opstad mener det er naturlig at markedet korrigerer noe etter en periode med sterk oppgang.

– Noe av bakgrunnen er frykt for høyere inflasjon, og dermed høyere renter på sikt. Frykten stammer blant annet fra den kraftige oppgangen vi har sett i råvarer siden starten av året, sier han.

DNB Markets-sjef Alexander Opstad.
DNB Markets-sjef Alexander Opstad. (Foto: Javad Parsa)

Onsdag legges den amerikanske konsumprisindeksen frem, som vil vise hvor mye prisene i USA har økt det siste året. Dersom inflasjonen er høyere enn ventet, kan det bidra til å øke inflasjonsforventningene. Økte inflasjonsforventninger kan igjen føre til en økning i de lange rentene.

Opstad trekker frem at det særlig er vekstaksjer, altså selskaper som ofte har nær null eller ingen inntjening i dag, men der investorene priser inn fremtidig inntekt og vekst, som treffes av frykten for høyere renter.

– Spekulasjonsfaktoren i markedet har vært skremmende høy, særlig i første kvartal i år, og det er som forventet at selskaper med luftige prisninger får seg en trøkk når risikosentimentet blir svakere, sier han.

Opstad tror ikke nedgangen er noe mer enn en korreksjon, men viser til at markedet gjerne kan falle seks til åtte prosent i en slik fase.

Svingninger

– Jeg skal ikke si at det er «business as usual», men til en viss grad er det det, sier fondsforvalter, Kristian Tunaal i Alfred Berg Kapitalforvaltning om fallet på Wall Street tirsdag.

Også han trekker frem at markedet har steget over en lengre periode.

– Markedet har gått kraftig opp lenge, og nå tar noen investorer ut gevinster og rebalanserer porteføljen, sier Tunaal.

Han tror ikke nedgangen vil vare lenge, men ser for seg at markedet vil gå litt i bølger fremover.

– Jeg tror ikke dette vil være langvarig. Vi vil nok se noen svingninger i noen uker fremover, så er det over, men det er ren spekulasjon, sier han.

– Gode aksjer overlever alltid

På Oslo Børs tirsdag var det i størst grad de populære teknologi- og fornybaraksjene som fikk merke fallet. Quiz- og læringsplattformsselskapet Kahoot fikk et kursfall på over 13 prosent, mens hydrogenselskapet Nel falt over fem prosent.

Mandag var det også teknologiselskaper som falt mest på Wall Street, men tirsdag nedgangen bredere basert.

– Det er ikke til å stikke under stol at det er flere aksjer som i en tidlig fase er blitt priset høyt og forventningene har lagt deretter. Disse aksjene er sårbare og opplever nå en justering, sier Tunaal.

– Aksjer som har lang historie med god inntjening i bunn er mindre sårbare. Gode aksjer overlever alltid. Det er moralen, i den grad det finnes noe moral, sier Tunaal. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.