Oslo Børs stiger mandag 0,4 prosent fra start.

Sjefstrateg i Formuesforvaltning Christian Lie forventer en avventende stemning på verdens børser denne uken. Lie viser til at det kommer en rekke viktige nøkkeltall, samt oppdaterte anslag for oljemarkedene fra oljekartellet Opec og amerikanske EIA, som kan gi store utslag.

– Stemningen på børsene preges samtidig av kombinasjonen av svakere makrotall og vedvarende inflasjonsimpulser. Dette gjelder høye produsentpriser i USA, knapphet på arbeidskraft og innsatsfaktorer og vedvarende høye priser på blant annet frakt, råvarer og matvarer. Dette øker også usikkerheten rundt den amerikanske sentralbankens planlagte nedtrapping av obligasjonskjøp og hvilke konsekvenser dette kan få for finansmarkedene, skriver Lie til DN.

Fornyet uro over helgen

– Hva vil du trekke frem som de mest sentralene tingene som har skjedd i markedet over helgen?

– Fornyet uro i det kinesiske aksjemarkedet etter en melding om at myndighetene ser på om Ant Group sin betalingsløsning, Alipay, bør løsrives fra morselskapet. Det har også vært signaler fra myndighetene om at online-selskaper må sikre rettighetene til arbeidstagere med timekontrakter.

Lie peker videre på situasjoner som i USA hvor en demokratisk senator har sådd tvil rundt hvor lang tid det kan ta å få Bidens økonomiske plan gjennom Kongressen, og Nord-Korea som har bidratt til å løfte det geopolitiske spenningsnivået med en ny missiltest, som kan være med på å skape uro i markedet.

Avslutningsvis ser Lie til råvaremarkedet hvor oljeprisen er opp som følge av strammere lagernivåer i USA forrige uke, med mulig påvirkning også fra en Goldman Sachs-analyse som indikerer risiko for tilbudsunderskudd i flere av råvaremarkedene fremover.

Oslo Børs stengte fredag opp 0,09 prosent etter å ha sving mellom opp- og nedgang gjennom ettermiddagen.

De amerikanske børsene falt betraktelig mot slutten av sist uke. Dow Jones-indeksen falt 0,78 prosent, S&P 500 falt 0,77 prosent, og Nasdaq-indeksen falt 0,87 prosent fredag.

Videre har man blandet stemning på de asiatiske børsene. Hang Seng-indeksen i Hongkong er ned omtrent 2,1 prosent, mens den japanske Nikkei-indeksen steg 0,22 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.