Rask og billig aksjehandel på nett nettet har gjort de globale aksjemarkedene lettere tilgjengelige for investorer og småsparere. Nordmenn holder seg imidlertid stort sett til nabolaget, og særlig svenske aksjer står høyt på listen, ifølge meglerhusene.

En av dem som nyter godt av det er Mattias Montgomery (31), som siden 2019 har forvaltet Carnegie Småbolagsfond, et aksjefond som investerer i små og mellomstore bedrifter i Norden – med hovedvekt på Sverige. Hittil i år har fondet steget 29 prosent.

Et av kriteriene er altså at selskapene skal være relativt små, da Montgomery mener disse historisk har hatt en bedre kursutvikling enn større selskaper. Årsaken? De har flere vekstmuligheter, blir oftere kjøpt opp og har generelt høyere resultatvekst.

Et annet viktig kriterium er at forretningsmodellen skal være veldig lett forståelig. Per nå er hele 45,7 prosent av fondet investert i industrisektoren.

Flere forskjeller

Montgomery mener det finnes flere forskjeller mellom det svenske og norske aksjemarkedet, og trekker frem eiendom som et eksempel.

Eiendomssektoren i Sverige er veldig stor og dynamisk, med mange flere muligheter enn i Norge, inkludert flere nynoteringer. Man kan få eksponering mot alt mulig innen samfunnstjenester, logistikk, næring og bolig. Men det er også en dyr sektor med høye multipler, så jeg unngår eiendom i stor grad for mitt fond, sier han.

For øvrig merker han seg at det er mye teknologi og industri i Sverige, mens det er mer fisk og energi i Norge. Men på teknologisiden synes han det skjer mye spennende innen Saas (Software as a Service) i Norge.

– Er man svensk og titter på Saas-sektoren, må man se på Norge også. Smartcraft, for eksempel, er rettet mot håndverkere, og fokuset på en av de minst digitaliserte bransjene har vist seg å være helt riktig med tanke på selskapets organiske vekst de siste årene. Carnegie Fonder tror denne veksten vil fortsette, blant annet basert på våre egne samtaler med Smartcrafts eksisterende og potensielle kunder, sier han.

Fondet hans er også investert i Sikri Holding, som ble dannet etter fusjonen mellom Evry og Tieto, og hjelper offentlig finansierte virksomheter med å digitalisere for eksempel byggetillatelsessøknader. Montgomery peker på at Sikri har målsetning om organisk vekst på mer enn 15 prosent i året, har en sterk hovedeier i Jens Rugseth og innsidere med store eierandeler. Han mener alt i alt at aksjen er «veldig billig for et så fremoverrettet selskap.»

Der børsnoteringsbølgen de siste par årene på Euronext Growth i Oslo har vært dominert av unge selskaper innen grønt og teknologi, har aktiviteten i Sverige vært litt annerledes.

– Det er mange nynoteringer også i Sverige, men de er av høy kvalitet og ikke spesielt billige. En stor trend er såkalt «serial acquiring compounding», altså selskaper som vokser gjennom å kjøpe andre selskaper og utnytter arbitrasje i verdsettelsen av disse. Jeg er ikke veldig fan av det, og foretrekker de som har mer organisk vekst eller som gjør fusjoner og oppkjøp for å gjøre gruppen sterkere gjennom inntekts- eller kostnadssynergier. For eksempel Humble Group, et slags svensk Orkla, men som bygger raskere og mer internasjonalt, sier han.

Nesten åtte prosent

Hos Pareto Securities har man sett en sterk og stadig voksende interesse for det svenske aksjemarkedet.

Pressekontakt Ola Alsberg i meglerhuset sier deres norske privatkunder handlet aksjer i Sverige for rundt ni milliarder kroner i fjor, mens det i år ligger an til en dobling fra det nivået.

– De siste månedene har rundt 7–8 prosent av norske privatkunders aksjehandel vært på Stockholmsbørsen. Som et nordisk meglerhus synes vi det er veldig gledelig at aksjeinteressen på tvers av landegrensene stiger, og at nordmenn får øyene opp for mulighetene i det svenske aksjemarkedet, sier han.

Alsberg trekker frem at det svenske aksjemarkedet byr på eksponering mot sektorer og trender som ikke er så tungt representert på Oslo Børs, som større teknologi-, eiendom-, industri- og investeringsselskaper, samt en rekke spennende selskaper innen helse, spillindustrien og råvarer.

– Det ser vi at preger topplisten. Men kundebasen vår er generelt ganske aktiv i markedet og går hyppig ut og inn av posisjoner, slik at topplistene bør tas med en klype salt, legger han til.

Tre faktorer

Også investeringsøkonom Mads Johannessen i Nordnet ser stor og økende interesse for svenske enkeltaksjer og fond blant nettmeglerens norske kunder.

Investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet opplever at nordmenn ofte går for de mindre svenske selskapene.
Investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet opplever at nordmenn ofte går for de mindre svenske selskapene. (Foto: Gorm K. Gaare)

– Nordmenn eier i større grad de mindre, mer spennende svenske aksjene, mens svenskene selv i større grad eier de store, trauste selskapene som Investor, Hennes & Mauritz, Volvo, Ericsson og Handelsbanken. Dette ser man også i Norge, der flere svensker eier Nel enn Equinor, sier han.

Johannesen tror det i hovedsak er tre grunner til at norske investorer blir dratt mot Sverige:

– Teknologisektoren. Sverige har over lang tid bevist at de er langt fremme på teknologisk utvikling, med for eksempel Spotify, Ericsson og Klarna.

– Den gode spredningen. Der Oslo Børs er sterkt avhengig av oljeprisen, er man i Sverige mye mer diversifisert på tvers av sektorer. Stockholmsbørsen har også historisk hatt bedre avkastning på egenkapitalen enn Oslo Børs.

– Likviditeten. Den er mye høyere i svenske aksjer enn i norske, som muliggjør å handle uten å bli rammet for mye av kurssvingninger. Dette vet jeg mange setter pris på.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.