Hydrogenselskapet Nel har hentet 1,5 milliarder kroner i fersk kapital i en rettet emisjon, skriver selskapet i en børsmelding onsdag kveld. Emisjonen ble varslet tidligere på dagen, rett etter børsslutt.

Til sammenligning er selskapets markedsverdi på 24,6 milliarder.

Emisjonskursen ble satt til 15,3 kroner, i en bokbyggingsprosess der Carnegie og Morgan Stanley var hentet inn som rådgivere. Det er en rabatt på ni prosent til sluttkursen på 16,81 kroner onsdag.

Pengene selskapet henter skal brukes til å øke produksjonskapasiteten, å utvide organisasjonen med tanke på ordreinngang og anbudsaktivitet, og til generelle selskapsformål, skriver Nel i meldingen.

«Nel opplever en stadig økende interesse og muligheter innenfor hydrogenindustrien,» skriver selskapet, og understreker at det har mer enn doblet listen over mulige prosjekter til 12 milliarder dollar bare i løpet av det siste kvartalet i fjor.

– Nel har som tradisjon å ikke hente penger når vi må, men når vi kan. Vi har masse kontanter, men skal bygge flere fabrikker og da er det fornuftig å ha en sterk balanse klar, sier selskapets avtroppende toppsjef Jon André Løkke.

Aksjen opp i år

Nel-aksjen hadde en eventyrlig utvikling i 2020, i likhet med mange andre såkalte vekstaksjer og grønne selskaper. I 2021 ble denne typen investeringer mindre populære, men i år har aksjen hatt en positiv utvikling. Siden bunnen i slutten av januar har den steget med over 50 prosent.

Bunnen i januar ble nådd etter at Løkke, som har vært i selskapet siden desember 2015, varslet sin avgang som toppsjef tidligere den måneden.

I februar dumpet han halvparten av Nel-aksjene sine for 12,9 millioner kroner til en snittkurs på 12,86 kroner – i etter tid har imidlertid kursen steget 30 prosent.

Løkke forklarer sitt eget aksjenedsalg i februar med at det er umulig å time slike ting, da han som toppsjef og primærinnsider bare har noen få vinduer i løpet av et år, helst i forbindelse med fremleggelse av årsresultat, der han har mulighet til å selge aksjer i markedet.

Nel-sjefen har imidlertid ingen planer om å selge sine resterende en million Nel-aksjer når han etter hvert foretar et rollebytte fra sjefskontoret til styrerommet.

I det ligger det at han fortsatt har stor tro på selskapets planer fremover, ikke minst nå som den tragiske krigen i Ukraina har fremprovosert «en europeisk oppvåkning på selvforsyning innen energi» som han omtaler det.

Han refererer til en pressemelding Nel sendte ut 9. mars, der selskapet skriver at det er klart til å øke produksjonskapasiteten for sine elektrolysører – for å imøtekomme EUs økte ambisjoner om akselerert energiomstilling.

Ved utgangen av årets andre kvartal tiltrer tidligere Q-Free-sjef Håkon Volldal som ny toppsjef i Nel. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.