September, som av flere omtales som en av de mer urolige børsmånedene i kalenderen, ble preget av Evergrande-krisen, rentebeskjeder, nedtrappingsvarsel og oljeprishopp.

På Oslo Børs steg hovedindeksen 1,88 prosent, samtidig som at Evergrande-krisen bidro til en av årets så langt verste dager i starten av måneden. Hos nettmegleren Nordnet, som brukes flittig av hobbyinvestorer og småsparere, solgte kundene med begge hender i september.

– En annen forklaring på den ruglete måneden er faktumet at september er slutten på tredjekvartal, da har enkeltselskaper visibilitet om de vil klare å nå sine årlige mål for drift og inntjening. Derfor ser man flere inntjeningsvarsler og justeringer av vekstforventninger i tredje kvartal enn ellers i året. Dette skaper også normalt uro på børsen, skriver investeringsøkonom Mads Johannessen i en rapport fredag morgen.

26,4 mrd. kroner

Blant Nordnet-kundene var det John Fredriksen-rederiet Golden Ocean som ble mest kjøpt, med nettokjøp på 64 millioner kroner. Den mest solgte aksjen var Kjell Inge Røkke-rederiet Ocean Yield med nettosalg på 292 millioner kroner.

I midten av september la det amerikanske investeringsselskapet KKR 7,2 milliarder kroner på bordet for å kjøpe hele selskapet, et bud som Røkkes Aker Capital ga sin fulle støtte til.

I september omsatte privatinvestorer aksjer for 26,4 milliarder kroner hos Nordnet, går det frem av månedsrapporten. Equinor og Aker BP var de to andre mest solgte aksjene blant Nordnets privatkunder, med nettosalg på over 200 millioner kroner hver.

– Nordnets kunder har i september måned brukt tiden på å kjøpe seg opp i selskaper som både har vekstimpulser og er eksponert mot syklisk industri. Her kan man nevne Polight, 2002 Bulkers og Yara International, skriver Johannessen.

I tillegg til Golden Ocean var det Telenor og kameralinseselskapet Polight som var de mest kjøpte aksjene blant Nordnet-kunder i september, med nettokjøp på henholdsvis 60 og 44 millioner kroner.

Kahoot mest populær

Oversikten over de mest omsatte aksjene blant Nordnets privatkunder gir også et bilde på at verdiaksjer er blitt mer populære i løpet av den første høstmåneden. Riktignok er quizplattformselskapet Kahoot aksjen med mest omsetning i september, på 1,6 milliarder kroner, men ellers på listen finnes også Equinor, Hydro og Aker BP.

Dette kan sees i sammenheng med oppgangen i de lange amerikanske rentene.

Renten på amerikansk statsgjeld med løpetid på ti år, ofte omtalt som «tiåringen», har steget betydelig siden forrige ukes Fed-møte og ligger på rett over 1,5 prosent, det høyeste siden juni.

At de lange rentene stiger, er potensielt dårlig nytt for de såkalte vekstaksjene.

Disse selskapene har ofte forespeilede inntekter ett eller flere år frem i tid. Det gjør at nåverdien av vekstselskapenes kontantstrøm faller i verdi, og i teorien blir mindre attraktivt å investere i. For de såkalte verdiaksjene, altså selskaper som prises basert på nåværende inntjening, og som gjerne allerede har en solid inntektsbase, er økningen i lange, amerikanske renter godt nytt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.