Sent onsdag kveld la Norges Bank Investment Management (Nbim), som er ansvarlig for forvaltningen av Oljefondet, frem fondets beholdningsliste for 2021.

Oversikten viser at Statens pensjonsfond utland, populært kalt «Oljefondet», hadde investeringer for 27,4 milliarder kroner i Russland ved årsskiftet.

Det tilsvarer 0,2 prosent av fondets totale investeringer, og er fordelt på 51 forskjellige russiske selskaper.

Fondet investerer i henhold til en referanseindeks som fastsettes av finansdepartementet, men har noe spillerom til å avvike fra denne, som det bruker til å forsøke å slå avkastningen til indeksen.

Kjøpte seg videre opp i Gazprom

Ikke overraskende er mer enn halvparten, rundt 14,3 milliarder kroner, plassert i energisektoren, der det statlige Gazprom er den desidert største enkeltposisjonen. Oljefondet satt ved slutten av 2021 med aksjer i Gazprom for 8,2 milliarder kroner.

Oversikten viser at Nbim økte fondets eierandel i Gazprom fra 0,69 prosent ved slutten av 2020, til 0,86 prosent ved slutten av 2021.

Det russiske oljeselskapet Lukoil er også blant de største Russland-investeringene, men Nbim har redusert fondets eierpost i dette selskapet gjennom fjoråret. Ved utgangen av 2021 hadde Oljefondet aksjer for 3,9 milliarder kroner i Lukoil.

Denne uken har det vært kaos i russisk oljehandel, etter at frykt for nye sanksjoner skal ha ført til at tradere og shippingselskaper ikke ønsker å ta i oljen.

Bloomberg News meldte tidligere onsdag at det store oljetradinghuset Trafigura forsøkte å selge en last med russisk olje (urals oil) til en rabatt på 18,6 dollar fatet fra referansepriser (fysisk brentolje) for levering nordvest i Europa. Til tross for den kraftige rabatten, var det ingen som ville kjøpe oljen.

Solgte seg ned i Sberbank

Russlands største bank, Sberbank, var den nest største Russland-investeringen, målt i kroneverdi ved slutten av fjoråret. Fondets eierandel i banken ble imidlertid redusert i løpet av 2021. Ved utgangen av året hadde Oljefondet aksjer i Sberbank for om lag seks milliarder kroner.

Sberbank er notert både i Moskva og i London. Børsen i Moskva har vært stengt for handel de siste tre dagene, men i London har Sberbank kollapset på børs. Mandag stupte aksjen mer enn 70 prosent, tirsdag mer enn 80 prosent og onsdag stupte den ytterligere 70 prosent.

Vestlige sanksjoner har rammet russiske finansinstitusjoner knallhardt. USA kutter all forbindelse mellom Sberbank og det amerikanske finansielle systemet. Det vil begrense Sberbanks tilgang til transaksjoner i dollar. EU og USA har videre frosset den russiske sentralbankens midler og vil utestenge flere russiske banker fra det viktige betalingssystemet Swift. Sberbank vil imidlertid ikke utestenges av Swift, ifølge Bloomberg, som viser til kilder med kjennskap til saken.

To uker på å lage plan

Oljefondet opererer etter en rekke prinsipper for ansvarlig forvaltning. Fondet har lenge hatt forbud mot å investere i tobakk og visse typer våpen, og har strenge kriterier for kullinvesteringer.

Søndag opplyste regjeringen at den fryser Oljefondets investeringer i Russland og at prosessen med å ta fondet ut av landet skulle starte.

– Vi fryser investeringene i Oljefondet i Russland og starter prosessen med å trekke ut, sa statsminister Jonas Gahr Støre på pressekonferansen søndag kveld i forbindelse med sanksjoner mot landet som følge av invasjonen i Ukraina.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum supplerte at målet er å trekke Oljefondet helt ut av det russiske markedet.

Regjeringen sendte deretter mandag et brev til Norges Bank med beskjed om å innen 15. mars utarbeide en plan for å selge fondet helt ut av det russiske markedet.

Dersom situasjonen endres vesentlig kan fristen bli kortere, fremgikk det av brevet.

– Denne beslutningen er et tydelig signal til det russiske lederskapet. Vi fordømmer på det sterkeste det alvorlige bruddet på folkeretten som Russland nå begår, uttalte Slagsvold Vedum.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.