Oslo Børs stiger over 0,9 prosent fra start torsdag. Rett etter at Norges Bank satte opp renten til 0,25 prosent kl. 10.
Oslo Børs fortsatte oppover etter renteoppgangen, som kom sammen med en liten heving av rentebanen på lengre sikt. 10.15 var børsen opp 1,34 prosent.
Hovedindeksen på Oslo Børs steg 1,88 prosent på ukens tredje handelsdag, og fortsatte dermed comebacket etter det bratte fallet på mandag. Fallet i starten av uken er nå tatt igjen.
Onsdag var det tungvekterne som trakk opp hovedindeksen på Børsen, samtidig som at oljeprisen steg rundt 1,2 prosent ved handelsslutt onsdag.
Torsdag fortsetter oljeprisen å stige. Brent spot nordsjøolje, som brukes som referansepris for oljehandel verden over, stiger til 76,30 dollar fatet. Det er en økning på 0,60 prosent.
Begrenset innvirkning
Sjefstrateg i Formuesforvaltning Christian Lie ventet på forhånd at rentehevingen ville ha liten innvirkning på Oslo Børs.
- Det er fortsatt veldig lave renter, og selv om prisveksten har vært høyere enn de fleste analytikere og markedsaktører hadde forventet, er det lite inflasjonsfrykt å spore i obligasjonsmarkedet, skriver Lie i en epost.
Det har vært varslet siden juni at Norges Bank vil heve styringsrenten til 0,25 prosent under rentemøte torsdag. Den har ligget på null prosent i nesten halvannet år.
Påvirket ikke markedet
Den amerikanske sentralbanken (Fed) la onsdag kveld frem sin rentebeslutning og holdt som ventet styringsrenten uendret nær null. USAs sentralbanksjef Jerome Powell sa som ventet onsdag at en annonsering av nedtrappingen av sentralbankens månedlige verdipapirkjøp kan komme på det neste møtet.
Videre kom det på pressekonferansen frem at det er diskutert i hvilket tempo det kan være hensiktsmessig å redusere kjøpene, som nå er på 120 milliarder dollar hver måned, og vurderingen er at prosessen bør kunne avsluttes i midten av 2022.
- En relativt tydelig Jerome Powell skremte ikke børsene i går, og denne varslede nedtrappingen av obligasjonskjøp har samtidig vært varslet og forventet av investorene ganske lenge. Så at signalene var såpass tydelige i går, ble kanskje heller oppfattet som en bekreftelse på at sentralbanken føler seg trygg på utviklingen i amerikansk økonomi, og da spesielt arbeidsmarkedet som de er veldig opptatt av, sier Lie.
Aksjekursen til værs
Mandag ble som kjent en av årets verste dager for Oslo Børs så langt i år etter at gjeldskrisen i kinesiske Evergrande rystet et globalt aksjemarked.
Torsdag skal eiendomsgiganten ha forsikret markedene om at gjelden ikke vil bli misligholdt. Det førte stigning på børsen i Hongkong hvor Evergrande er notert.
Nyheten om betalingsviljen til Evergrande sendte også selskapets aksjekurs til værs. På det meste steg den med 32 prosent, men den har siden falt noe tilbake og stiger nå rundt 11 prosent.
- Myndighetene synes nok Evergrande er en utfordrende oppgave, ettersom en fullstendig kollaps i selskapet kan gi betydelige negative ringvirkninger til kinesisk økonomi, finansmarkeder og til oppslutningen rundt den politiske ledelsen, samtidig som en politisk styrt redningspakke kan skape uheldig presedens og forventninger blant andre høyt belånte eiendomsselskaper. Myndighetene har muligheten til å begrense skadevirkningene, spørsmålet er hvor langt de vil strekke strikken før de griper inn, sier Lie.
Evergrande-nyhetene sendte børsene oppover også i USA før de stengte onsdag.
- Det vil nok være mange som følger med på utviklingen i Kina, der en videre eskalering av situasjonen rundt Evergrande og eventuelt flere utsatte eiendomsselskaper, i verste fall kan utløse nye perioder med markedsuro, sier Lie.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.