Hovedindeksen på Oslo Børs tok påskeferie med ny rekordnotering onsdag, og det er dermed knyttet spenning til hva investorene vil foreta seg etter fem og en halv dag med stengt aksjemarked her hjemme – en periode uten de helt store makroøkonomiske nyhetene.

En forsmak kan ha kommet i Asia og USA, der førstnevnte falt mandag mens sistnevnte har hatt en veldig vinglete utvikling.

Samtidig har prisen for et fat nordsjøolje (Brent spot) steget til rundt 114 dollar fatet, og nettopp det har vært en viktig bidragsyter til at Børsen har steget nesten syv prosent hittil i år – mens stort sett alle andre aksjemarkeder av betydning har falt.

Stor fallhøyde

Sjefstrateg Erik Bruce i Nordea Markets mener utviklingen på Oslo Børs er en kombinasjon av utviklingen i oljeprisen og de store globale aksjemarkedene, særlig det amerikanske.

Og i USA er nå resultatsesongen i gang.

– Førstekvartalstallene i USA vil helt klart ha betydning for sentimentet i hele verden. Det var litt blandet fra bankene som var først ute, men Bank of America overrasket på oppsiden, sier Bruce.

Mens det kanskje er for tidlig å se store effekter av krigen i Ukraina, sier Nordea-strategen at det blir viktig hvordan bedriftene har klart å håndtere høy vekst i kostnadene sine. I fjor klarte de å lempe mye videre til forbrukerne, og Bruce mener mye tyder på at det gjentar seg nå.

Han tror det vil kunne bli en del variasjon fra selskap til selskap på hvordan de håndterer økte energi- og råvarepriser, og at denne usikkerheten gjør det vanskelig å gi generelle sektoranbefalinger fremover. For uken som kommer mener han innkjøpssjefsindeksen mot vil kunne gi et viktig innblikk i hvor hardt bedriftene blir rammet.

Om han må trekke frem én sektor han har troen på, peker Bruce på de store it-selskapene som har god prisingsmakt. Han mener disse håndterte databrikkemangelen veldig bra og vil greie seg fint videre, men legger til at det ikke inkluderer it-selskaper som ikke tjener penger.

Innen energisektoren er det mer vrient.

– Oslo Børs har klart seg usedvanlig bra så langt i år i forhold til alle andre. Men det er et energispørsmål, og fallhøyden er stor hvis oljeprisen skulle falle. Nå er markedet stramt, så jeg tror ikke på kollaps i oljeprisen. Men dersom den skulle falle tilbake mot 90-tallet igjen, så kan Oslo Børs bli nødt til å gi fra seg det den har overprestert sammenlignet med andre markeder, sier han.

Gode tider for arbeidstagere

Olav Chen, forvalter og leder for allokering og globale renter i Storebrand, mener det er naturlig at Oslo Børs er mindre rammet enn andre fordi det er oljeprisen som driver opp inflasjonen som følge av krigen, og fordi mange av selskapene her er mindre sårbare for en kraftig renteøkning enn i USA, hvor teknologi og vekst veier mye tyngre.

Storebrand-forvalter Olav Chen mener arbeidstagere opplever en av de beste periodene i nyere tid.
Storebrand-forvalter Olav Chen mener arbeidstagere opplever en av de beste periodene i nyere tid. (Foto: Gunnar Lier)

Med tanke på at Equinor utgjør over 20 prosent av Børsen synes han ikke det er særlig overraskende at hovedindeksen nådde ny «all-time high» rett før påske.

– Vi har vært overvektet norske aksjer siden starten av pandemien, men har trimmet lite grann. Jeg tror førstekvartalstallene vil være gode, men tror man på en form for fredsavtale en eller annen gang så vil oljeprisen falle litt tilbake. I tillegg er veksten i den globale økonomien i ferd med å avta, og Oslo Børs er veldig prisgitt global industrisyklus, sier han.

Chen mener den europeiske sentralbanken (ECB) skjærtorsdag viser antydning til mer haukaktig signaler, og at markedsaktørene de neste 6–12 månedene derfor vil følge med på innstramningene sentralbankene må gjøre.

– Da krigen i Ukraina startet trodde mange at ECB ville avblåse rentehevinger, men nå indikeres det at man må fortsette for å stagge inflasjonen. Det gir stagflasjonsscenarioet litt mer vann på møllen, sier han.

Tirsdag kommer det internasjonale pengefondet (IMF) med nye prognoser. Chen mener de som regel er litt på etterskudd, og at man derfor trolig vil se en nedjustering av vekst og en oppjustering av inflasjonsutsikter.

– Stadig flere drar frem at arbeidsledigheten er på rekordlave nivåer, og sentralbankene er på etterskudd uansett hvordan man vrir og vender på det. Jeg synes det prates lite om det, og om hvordan økonomien og finansmarkedene skal takle at renten skal opp, samtidig som inflasjonen stiger og lønnsveksten er på vei oppover, sier han.

– Man har inntrykk av at det er mye krise i verden, men er det egentlig økonomisk krise når arbeidsledigheten i flere vestlige land er på rekordlave nivåer? Fra arbeidstagers ståsted er tiden nå nesten en av de beste perioder i nyere tid, sier Chen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.