Når vi er et par uker inn i andre halvår begynner selskapene på Oslo Børs å bli klare for å legge frem sine andrekvartalsrapporter, og kommende uke er det flere børslokomotiver som skal i ilden.

Blant annet kommer DNB med sine kvartalstall tirsdag. Ifølge TDN Direkts innhenting av analytikerestimater ventes det at storbanken vil øke resultatet før skatt med ti prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor. Samtidig ventes det at netto renteinntekter vil ha økt med hele 20 prosent. Meglerhuset ABG Sundal Collier valgte før helgen likevel å nedjustere kursmålet på DNB-aksjen fra 182 til 180 kroner.

Finansveteran Jan Petter Sissener, som forvalter hedgefondet Sissener Canopus, mener det generelt er asymmetrisk risiko knyttet til fremleggelsen av kvartalstall:

– Dersom tallene skuffer kan en aksje fort falle 10–15 prosent, mens det er sjelden en aksje stiger mer enn fire-fem prosent på gode tall. Derfor skaffer vi oss noe beskyttelse for selskapene der estimatene er i høyeste laget, sier han.

Mener guidingen er viktigst

Likevel er Sissener ikke veldig engstelig for årets andrekvartalssesong, og peker på at analytikerne generelt har tatt ned resultatestimatene i forkant. Sissener mener det er betydelig mer spenning knyttet til hvordan selskapene vil guide for inntjeningen i andre halvår.

– Jeg er redd det er litt åpent fremover, siden det er en overveiende sannsynlighet for at vi er på vei inn, eller allerede er, i en resesjon, sier han.

Hovedindeksen på Oslo Børs har falt rundt åtte prosent siden starten av juni, i takt med at oljeprisen har falt rundt 16 prosent i samme periode. Sissener tror ikke indeksen vil falle så mye mer. Han tolker oppdateringene fra oljeselskapene om nye investeringer som entydig positive, og venter at olje- og gassprisene vil holde seg høye grunnet energikrisen i verden.

Videre mener han veldig mange aksjer nå fremstår som billige, og foruten oljeselskaper er de store favorittene fortsatt pensjonsselskapet Storebrand, teknologiselskapet Nordic Semiconductor og mediekonsernet Schibsted – som alle legger frem tall til uken. Forvalteren mener særlig Storebrand har fått resultatforventningene nedjustert hos analytikerne den siste tiden, og at risikoen for en negativ overraskelse derfor bør være liten.

Selv om Sissener tror på en fortsatt volatil sommer på Børsen, tror han ikke hovedindeksen står veldig mye høyere eller lavere enn i dag om en måneds tid.

Danske: – Ukens store hendelse

Det meste av den økonomiske utviklingen i Norge og på Oslo Børs henger sammen med det som skjer ellers i verden.

Sjefstrateg Anders Johansen i Danske Bank mener det fortsatt er den høye inflasjonen og frykten for en kommende resesjon som er de store temaene.

– Onsdag får vi inflasjonstall fra USA som blir veldig spennende, fordi usikkerheten er større enn noen gang. Vi ønsker at inflasjonen skal være på vei ned, men det er lite som tyder på det. Så dette er utvilsomt ukens store hendelse, sier han.

Så lenge inflasjonen forblir høy mener Johansen det ligger an til en ny trippelheving av styringsrenten i USA, altså 0,75 prosentpoeng, i den amerikanske sentralbankens neste rentemøte i slutten av juli.

Han mener vi lever i en verden der dårlige makrotall egentlig er litt positivt, fordi det vil kreve lavere renteøkninger.

Spår resesjon innen et år

Når det gjelder utsiktene for en resesjon, mener han det er liten grunn til å tro at Norge vil kunne slippe unna utviklingen i resten av verden.

Sjefstrateg Anders Johansen i Danske Bank tror resesjonen kommer neste år.
Sjefstrateg Anders Johansen i Danske Bank tror resesjonen kommer neste år. (Foto: Rodrigo Freitas)

– Verden er mer synkronisert enn noen gang før, fordi pandemien gjorde at alle økonomiene stoppet og startet samtidig. Europa slipper neppe unna smitteeffektene fra en eventuell resesjon i USA, men det motsatte kan være mulig. Ellers er det stort sett Kina som lever i sin egen verden på grunn av alle de ekstraordinære tiltakene regjeringen har innført der, sier han.

Danske Bank har som hovedscenario at USA vil komme i en resesjon senest i andre kvartal neste år.

– Enkelte argumenterer for at USA allerede er i en resesjon på grunn av negativ vekst i første kvartal og at en del modeller viser til negativ vekst også i andre kvartal. Men offisielt ser NBER, som definerer resesjoner i USA, også på arbeidsmarkedet, og arbeidsledighetstallene på fredag var bedre enn ventet. Tjenestesektoren går fortsatt bra takket være gjenåpningseffekter, mens industrien går svakere og svakere, sier Johansen.

NBER er en forkortelse for National Bureau of Economic Research.

For dem som ser mørkt på utviklingen i de globale finansmarkedene har imidlertid Jan Petter Sissener noen håpefulle ord:

– Det er ikke når markedene er ned 20–30 prosent fra toppen at man skal bli overdrevent nervøs. Ved slutten av året tror jeg verdensindeksen står høyere enn i dag, fordi man begynner å få kontroll på inflasjonen. Den er i stor grad tilbudsdrevet, og etter hvert vil problemene knyttet til verdikjeder og råvaremangel avta.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.