Det var duket for fall på Oslo Børs ukens første handelsdag. På formiddagen var fallet på over én prosent, men i takt med at oljeprisen steg, hentet hovedindeksen seg inn mot stengetid.

Da handelsdagen var over var Oslo Børs ned 0,47 prosent. Samtidig holder oljeprisen seg høy og ved 16.30 tiden handles et fat Brent Spot nordsjøolje for over 94,5 dollar.

Ice-kollapsen fortsetter

For børsnykommeren Vår Energi var handelsdagen lystbetont, og etter stengetid var aksjen opp over seks prosent. Dette skjer etter at både Øystein Stray Spetalen og John Fredriksen dukket opp på de publiserte aksjonærlistene.

Aksjen til tørrlastrederiet Belships var opp over to prosent mandag, etter en kraftig resultatforbedring i fjerde kvartal.

Verre er det for mobiloperatøren Ice, som falt nesten 22 prosent mandag. Det kommer på toppen av kurskollapsen på hele 62 prosent fredag, etter oppkjøpsmeldingen fra Lyse.

Hydrogenselskapet Nel falt over fem prosent etter at toppsjefen Jon André Løkke dumpet aksjer for nær 13 millioner kroner før helgen.

Ventet oppgang

Før børsåpning mandag spådde Nordnet-analytiker Roger Berntsen at hovedindeksen ville stige 0,2 prosent, til tross for børsnedgang i Asia, stor geopolitisk usikkerhet og at de tre toneangivende indeksene i USA falt nær én prosent i snitt fredag.

– De asiatiske investorene sendte børsene i regionen ned mandag, dermed er det liten drahjelp å få derfra i dag. Alle venter nå på nye signaler knyttet til den geopolitiske krisen i Europa. Hvorvidt Russland vil invadere Ukraina eller ikke er det store spørsmålet, mente Berntsen.

Advarslene fra Vesten med USA i spissen ble skarpere gjennom helgen, og ifølge flere amerikanske medier skal Vladimir Putin allerede ha gitt det russiske forsvaret ordre om å invadere Ukraina.

Likevel fortsetter diplomatiske forsøk, og ifølge Det hvite hus er Biden og Putin «i prinsippet» enige om å møtes for å prøve å finne en løsning på konflikten.

På ettermiddagen kom imidlertid nyheten om at Russlands president Vladimir Putin mener at landet står ovenfor en «alvorlig og stor trussel» i Ukraina.

– Bruken av Ukraina som et instrument for konfrontasjon med landet vårt, utgjør en alvorlig og svært stor trussel mot oss, sa Putin da han på kort varsel sammenkalte det russiske sikkerhetsrådet mandag ettermiddag.

Selv om Putin understreket at Moskvas fremste prioritet «ikke er konfrontasjon, men sikkerhet», ble Moskva-børsen sendt kraftig ned etter møtet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.