Russlands pågående invasjon i Ukraina har dominert nyhetsbildet i snart tre uker, og usikkerheten forbundet med en ny krig i Europa har gjenspeilet seg i de globale aksjemarkedene. Investorene fikk dermed en ny variabel å forholde seg til, på toppen av høy inflasjon og stigende renter.

Der de fleste viktige aksjeindeksene har falt som følge av nervøsiteten, har imidlertid hovedindeksen på Oslo Børs klart å holde seg så vidt i pluss gjennom perioden. Forrige uke endte Børsen med en oppgang på 0,3 prosent.

Hovedindeksen på Oslo Børs steg mandag 0,4 prosent til 1199 poeng , samtidig som at oljeprisen faller over fire prosent.

Equinor ble dagens mest omsatte aksje, og steg 0,33 prosent. Aker BP falt på sin side 3,66 prosent, mens Hydro endte ned 4,2 prosent.

Aksjemarkedet i Oslo er lite i global målestokk, og rammes oftere hardere enn andre når det er mye uro i verden. Denne gangen er det enn så lenge annerledes, mye takket være de rekordhøye olje- og gassprisene som gir kraftige inntektshopp for Equinor og andre tungvektere på Børsen.

Prisen for et fat nordsjøolje ligger på rundt 109 dollar fatet mandag morgen, etter å ha vært helt oppi 129 dollar forrige uke. Til sammenligning sto den i 79 dollar ved årsskiftet.

Oljeanalytiker Bjørnar Tonhaugen i Rystad Energy mener oljeprisen kan nå hele 240 dollar til sommeren dersom vestlige land implementerer betydelige sanksjoner mot Russlands oljeeksport.

Ukraina overskygger makrotall

Shakeb Syed, porteføljeforvalter i DNB Asset Management, mener Ukraina-krigen gjør at mange makrotall som normalt ville fått en del oppmerksomhet denne uken havner litt i skyggen.

– Det aller viktigste for markedsutviklingen er Ukraina-situasjonen: alle møter på høyt hold, alle forsøk på diplomati og hvorvidt de fører til fremgang eller ikke. Av makrotall er særlig inflasjonstall fortsatt ekstra viktige om dagen, sier han.

Shakeb Syed i DNB Asset Management mener Ukraina-krigen overskygger makrotallene.
Shakeb Syed i DNB Asset Management mener Ukraina-krigen overskygger makrotallene. (Foto: Gunnar Lier)

Det er en uke der tre store sentralbanker, Bank of Japan, Bank of England, og ikke minst Federal Reserve (Fed) i USA, skal ha rentemøter. Det er ventet at Fed skal sette opp styringsrenten med 0,25 prosentpoeng, den første rentehevingen siden starten av koronapandemien.

– Hva tenker Fed om Ukraina? Før krigen var de veldig haukaktige og guidet renten en del opp, så er spørsmålet om de beholder den tonen eller ikke. Det er ingen inflasjonstall fra store økonomier denne uken, men utvikling i oljeprisen er jo en side av samme sak og blir viktig med tanke på husholdningenes kjøpekraft.

– Hva priser markedet inn at vil skje i Ukraina?

– Det finnes ikke noe fasitsvar på det, i motsetning til rentehevinger der man har et matematisk svar. Men markedet priser definitivt ikke inn en full stopp av russisk råvareeksport til europeiske og vestlige land, for da ville prisen vært mye høyere på olje, gass og andre råvarer Russland er store på, for eksempel hvete, sier Syed.

Han mener en slik eksportstans også ville ført til større utslag i aksjemarkedene, der usikkerheten påvirkes mer av styrken på, og innretningen av, sanksjonene enn varigheten på konflikten.

Syed legger til at det fortsatt er en trussel andre veien om at Russland selv kan stoppe råvareeksporten, til tross for at det vil ramme landets økonomi hardt.

Børsfall i Hongkong

I USA endte industriindeksen Dow Jones på fredag med nedgang for femte uke på rad, mens den brede samleindeksen S&P 500 og teknologitunge Nasdaq begge falt for tredje uke på rad. Nasdaq ligger hele 20 prosent under toppnoteringen fra november i fjor.

I Asia har det vært en blandet utvikling ved børsene mandag.

Størst utslag var det på Hang Seng-indeksen i Hongkong, som falt 5,0 prosent mandag som følge av smitteutbruddet i byen og andre kinesiske storbyer som Shenzhen og Shanghai. Kinas nullsmitte-strategi fører til umiddelbare nedstenginger selv ved et lite antall lokale smittetilfeller.

Særlig teknologiindeksen falt tungt, med tungvektere som Alibaba og Meituan ned henholdsvis 10,9 og 16,9 prosent.

– Flere byer kan komme til å gjøre som Shenzhen. Industrien og tjenesteytende sektor vil bli berørt. Hvis nedstengningen forlenges vil Kinas økonomiske vekst bli betydelig påvirket, skriver sjeføkonom Raymond Yeung hos den australske storbanken ANZ i en markedsrapport mandag morgen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.