Mandag faller hovedindeksen på Oslo Børs kraftig. Ved 15-tiden falt hovedindeksen nær tre prosent.

Starten på børsåret 2022 har vært preget av bekymringer rundt omikron-varianten av koronaviruset, høye energipriser og forventninger om fortsatt høy prisvekst som i sin tur har økt forventningene om høyere renter.

– Denne uken er det rentemøtet i USA som er mest interessant, og særlig den uroen det har skapt, sier investeringsdirektør i Nordea Liv, Leif-Rune Rein.

Forrige uke ble en konstant nedtur både her hjemme og i USA. Hovedindeksen på Oslo Børs endte ned rett i underkant av tre prosent, mens de ledende indeksene i USA alle falt markant. Det skjedde i forkant av denne ukens rentemøte i USAs sentralbank, Federal Reserve (Fed).

– Vi nærmer oss en korreksjon, sier Rein, og viser til at den brede S&P 500-indeksen i USA nå har falt over åtte prosent de siste to ukene.

Det markedet ofte betegner som en «tradisjonell» korreksjon er et fall på over ti prosent, i et ikke-definert tidsrom, men gjerne målt fra «toppen».

Børsfall

I forrige uke fikk Wall Street sin verste uke på to år. Teknologitunge Nasdaq falt 7,6 prosent og er nå 14 prosent ned siden toppen i november i fjor. S&P 500 falt på sin side 5,7 prosent, mens industritunge Dow Jones fikk sin verste uke siden oktober 2020 med et fall på 4,6 prosent.

Hovedindeksen på Oslo Børs falt på sin side 2,97 prosent forrige uke, den verste uken siden slutten av november i fjor.

Rein i Nordea tror imidlertid ikke at markedet er inne i en langvarig nedgang.

– Det er gode utsikter til sterk inntjening og vekst over hele linjen, men å skulle si akkurat hvor lenge det vil vare er vanskeligere. Det er klassisk at faktiske og varslede rentehevinger skaper uro i markedet, men det som også er felles for disse tilfellene er at uroen er noenlunde kortvarig, sier investeringsdirektøren.

Korreksjon på Nikkei-indeksen

De asiatiske børsene har i løpet av natten og morgentimene også vært preget av usikkerheten rundt hva som vil skje ved Feds rentemøte på onsdag.

I løpet av den første handelstimen mandag morgen i Tokyo falt Nikkei-indeksen med over én prosent, men hentet seg inn igjen i løpet av dagen og endte med oppgang på 0,24 prosent. Ved børsene i Seoul og Sydney var det en bred nedgang ved begynnelsen av handelsuken.

Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen har falt med rundt syv prosent siden nyttår og er for lengst inne i en korreksjon med en nedgang på godt over ti prosent siden fjorårstoppen i september.

Mowi vil kjøpe NTS

Før børsåpning ble det kjent at oppdrettskjempen Mowi vil kjøpe opp lakseselskapet NTS for 13,8 milliarder kroner. NTS-aksjen stiger nesten ti prosent på nyheten, mens Mowi-aksjen stiger 1,4 prosent.

Fra før foregår det en kamp om selskapet, der en gruppe familier har forsøkt å kaste både den kjente laksemilliardæren Helge Gåsø og sønnen Anders ut av styret.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.