Det nederlandske plastgjenvinningsselskapet Pryme, som er notert på lavterskelmarkedsplassen Euronext Growth, falt tungt på Børsen torsdag.

Aksjen endte dagen som største børstaper, med en nedgang på 34 prosent. Markedsverdien markedsverdien av selskapet er redusert til drøyt 200 millioner kroner.

Kursfallet skjer etter at selskapet natt til torsdag la frem sin fjerdekvartalsrapport, som viste et driftsresultat på minus en million euro og ingen omsetning i perioden.

Kontant- og kontantekvivalenter var på 8,2 millioner euro ved slutten av året, og i rapporten ble det kjent at det trengs mer penger i kassen. Meglerhuset Pareto Securities er hyret inn for å hente 15 millioner euro.

Timingen kunne neppe vært særlig dårligere, med tanke på frykten som har rammet de globale aksjemarkedene som følge av Russlands invasjon av Ukraina. Børser verden over har stupt etter invasjonen.

For et par dager siden uttalte Henrik Kulseng-Hanssen, sjef for investeringsbankvirksomheten i Sparebank 1 Markets, at han har merket et klart skifte i kapitalmarkedene og at flere selskaper nå venter med børsnotering.

– Det er ikke til å stikke under stol at det er vesentlig mer utfordrende å gjennomføre børsnoteringer nå. Nå har vi hatt stigende renter, kjempestor geopolitisk uro, samtidig som penger inn til fondene har stoppet opp, uttalte han et par dager før det ble kjent at Russland faktisk gikk i gang med en invasjon av Ukraina.

Spetalen ute av Pryme

Pryme skal omdanne gammel plast til ny plast, og opererer dermed i i samme segment som mye omtalte Quantafuel – som også har fått hard medfart på børs.

Prymes forretningsmodell skiller seg blant annet fra Quantafuels ved at Pryme sender plastprodukter videre til andre aktører for ytterligere raffinering, mens Quantafuel gjennomfører raffineringen selv ved egne anlegg.

Da det i oktober i fjor ble kjent at Pryme hadde inngått en samarbeidsavtale med Shell for selskapets pyrolyseolje laget av resirkulert plastikk, publiserte Pareto en analyse med kursmål 150 kroner på Pryme-aksjen. Torsdag står kursen i ganske nøyaktig en tiendedel, rundt 15 kroner.

Øystein Stray Spetalen og Saga Pure klarte å begrense tapet på investeringen i Pryme før markedsuroen tiltok for alvor.
Øystein Stray Spetalen og Saga Pure klarte å begrense tapet på investeringen i Pryme før markedsuroen tiltok for alvor. (Foto: Gunnar Lier)

En som rakk å komme seg ut av Pryme-aksjen før dagens kursfall var investor Øystein Stray Spetalen. Han er dominerende eier i Saga Pure, et investeringsselskap som har bygget opp en portefølje med eiendeler i flere grønne selskaper.

Fra og med fjerde kvartal i fjor har det gradvis dumpet Pryme-aksjer, og var forrige uke helt ute av aksjen.

Likevel tapte Saga Pure omtrent 7,7 millioner av de 30 millioner kronene det opprinnelig investerte i Pryme, hvis aksjekurs har falt rundt 80 prosent siden børsnoteringen for ganske nøyaktig ett år siden.

Det har ikke lyktes DN å komme i kontakt med ledelsen i selskapet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.