Wall Street startet uken med bred oppgang mandag, og oppgangen fortsatte fra start tirsdag. Spesielt teknologiselskapene hadde en god dag.

Slik ser det ut ved stengetid på Wall Street tirsdag kveld:

  • Den brede samleindeksen S&P 500 steg 1,23 prosent
  • Industritunge Dow Jones endte opp 0,97 prosent
  • Teknologiindeksen Nasdaq steg 1,84 prosent

New York-børsen har fått en solid rekyl de siste par ukene, men fortsatt står samtlige nøkkelindekser 5 til 10 prosent lavere enn sine respektive toppnoteringer fra perioden november-januar.

Resesjonssignal

– Det er ikke fullt leppestift på en gris, men denne oppgangen tar noe av brodden av det som har vært et svakt første kvartal for aksjer. Spørsmålet for aksjer som aktiva-klasse er om den forbedringen vi har sett i mars er av begrenset varighet, eller begynnelsen på et lengre rally som kan bringe indeksene til nye høyder, skrev Willie Delwiche, investeringsstrateg i All Star Charts, i et kundenotat, ifølge CNBC.

Uttrykket «å putte leppestift på en gris», eller «put lipstick on a pig» som de sier i USA, henviser til det å gjøre overfladiske endringer på noe – i et forsøk på å få det til å fremstå bedre enn det egentlig er.

Tirsdag steg den amerikanske toårsrenten høyere enn tiårsrenten for første gang siden august 2019. Dermed har rentekurven invertert. Historien har vist at en invertering av rentekurven ofte har skjedd i forkant av en økonomisk nedtur. De siste 50 årene har rentekurven invertert i forkant av hver eneste resesjon.

En resesjon er ensbetydende med en kraftig økonomisk nedtur, og defineres av at økonomien krymper i minst to kvartaler på rad.

DNs finansredaktør Terje Erikstad så tidligere tirsdag nærmere på nettopp denne renteutviklingen.

Tiåringen blir ofte referert til som «verdens viktigste rente» fordi den både er en referanse for mange renter, men også andre finansielle størrelser, verden over. Toåringen er renten på amerikansk statsgjeld med to års løpetid, og er ansett som en «kort rente».

– Vårt utgangspunkt er at amerikansk økonomi kan unngå en resesjon, noe som reduserer trusselen om en vedvarende nedadgående trend i aksjer. Dermed bør investorer forberede seg på høyere renter – inkludert potensielt å øke eksponeringen mot verdi- og finansaksjer som har en tendens til å slå markedet når sentralbankpolitikken strammes inn – uten å overreagere ved å gå ut av aksjemarkedene, skrev Mark Haefele, investeringssjef i UBS Global Wealth Management, i et notat til bankens kunder.

Hør Finansredaksjonens podkast om rentekurven:

Resesjon når?

Her hjemme skriver meglerhuset DNB Markets at det har variert hvor raskt resesjonen kommer etter at kurven har invertert, og at det ofte har gått både ett og to år. Det er heller ikke helt klart hvorfor signalet fungerer godt, og hypotesene spriker, ifølge TDN Direkt.

Det er heller ikke enighet rundt hvilken del av rentekurven som best varsler resesjon. En Fed-studie fra 1996 fant at det er differansen mellom tremåneders og 10-års statsrente som har vist seg å være den beste indikatoren, ifølge DNB-notatet, noe også Fed-sjef Jerome Powell tok til orde for ved forrige rentemøte.

Investeringsstrateg i Handelsbanken, Halfdan Grangård, skriver at de klassiske resesjonssignalene er blitt svekket av de enorme mengdene kvantitative lettelser den amerikanske sentralbanken, Fed, har tilført økonomien siden koronapandemien brøt ut.

Han spør seg videre på Twitter: «Og hvorfor i all verden tror vi rentemarkedet har unik innsikt i når neste resesjon vil komme?»

Store volumer i «meme»-aksjene

Den siste tiden har det igjen vært stor aktivitet i de såkalte «meme»-aksjene, som først ble populære ved inngangen til 2021 av brukere på nettforum som Wall Street Bets på Reddit.

Fenomenet forklares med at småinvestorene ønsker å hevne seg på, og sabotere for, store hedgefond som har veddet på kursfall i de aktuelle aksjene.

To av de mest populære «meme»-aksjene har hele veien vært spillbutikk-kjeden Gamestop og kinokjeden AMC. Begge har opplevd unormalt store handelsvolumer tirsdag – henholdsvis 10 millioner og 132 millioner aksjer, det dobbelte av hva begge normalt ligger på, ifølge CNBC.

Handelen i begge aksjene ble pauset i en kort periode etter børsåpning. Duoen åpnet markant ned, men snudde senere til forsiktig oppgang.

Det er ikke noen åpenbare forklaringer på de store utslagene, men begge aksjene har steget kraftig de siste ukene i en periode hvor de amerikanske indeksene har hatt en bred oppgang etter en dårlig start på året. Det spekuleres dermed i at noen investorer bruker rekylen til å ta gevinst.

Gamestop steg hele 67 prosent forrige uke, blant annet etter at styreleder Ryan Cohen kjøpte 100.000 aksjer i selskapet.

AMC steg 28 prosent forrige uke, etter at kinokjeden avslørte planer om å kjøpe et lite gullgruve-selskap – riktig nok et strategisk valg som fikk mange Wall Street-analytikere til å klø seg i hodet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.