Skyhøy inflasjon, forsyningskrise og krig bidro til det svakeste kvartalet på Wall Street siden pandemien. De toneangivende Wall Street-indeksene avsluttet kvartalet med nedgang, etter at fire strake dager med oppgang ble avløst av nedgang onsdag.
Slik så det ut da børsene stengte:
- Den brede samleindeksen S&P 500 faller 1,56 prosent, og hadde sitt verste kvartal siden første kvartal 2020 med en samlet nedgang på nær fem prosent
- Industritunge Dow Jones faller 1,56 prosent, og har hittil i år falt drøyt 4,5 prosent
- Teknologiindeksen Nasdaq faller 1,54 prosent, med en nedgang på omtrent ni prosent
Samtidig har oljeprisen falt markant tilbake, fra nivåer rundt 112 dollar per fat nordsjøolje (Brent spot) til rundt 107 dollar. Oljeprisene har falt etter at det ble kjent at USA skal frigjøre én million fat olje per dag i seks måneder.
Negativt første kvartal
Det har vært et turbulent første kvartal i aksjemarkedene, der de amerikanske indeksene startet året med en real nedtur – før de har hentet seg inn en god del siden midten av mars.
Årets første kvartal ble det verste for alle de tre nøkkelindeksene siden starten av pandemien.
Fortsatt er det den amerikanske sentralbankens (Fed) handlinger for å stagge den høye inflasjonen, samt krigen i Ukraina, som er de største risikofaktorene investorene må vurdere.
Inflasjonsindikator høyere enn på 39 år
Markedsaktørene vil også måtte ta stilling til diverse datapunkter som ble publisert torsdag morgen amerikansk tid.
Blant annet økte kjerne-PCE, en indikator for gjennomsnittlig prisøkning for alt innenlandsk personlig forbruk i USA, omtrent som ventet: 5,4 prosent på årsbasis i februar, mens forventningen var 5,5 prosent, ifølge Trading Economics.
Denne indikatoren regnes som Feds foretrukne mål på inflasjonen, og det er derfor verdt å merke seg at økningen på årsbasis er den høyeste siden 1983. På månedsbasis var kjerne-PCE opp 0,4 prosent, nøyaktig som ventet.
Privat forbruk i USA var opp 0,2 prosent på månedsbasis i februar, mens det ifølge Trading Economics' konsensusprognoser var ventet en økning 0,5 prosent. Private inntekter økte 0,5 prosent, nøyaktig som ventet.
Dessuten viste statistikk fra det amerikanske arbeidsmarkedsdepartementet at antallet førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd (jobless claims) var 202.000 personer i forrige uke – litt høyere enn forhåndsestimatet på 197.000.
Sysselsettingstall venter
Fredag slippes arbeidsmarkedsrapporten for mars. De amerikanske sysselsettingstallene omtales ofte som «månedens viktigste tall», fordi tallene gir en indikasjon på hvordan det står til i verdens viktigste økonomi.
Tallene følges tett av den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed), og de følges også tett i finansmarkeder over hele verden.
Det er ventet at det ble skapt 490.000 nye jobber i USA i mars, ifølge Bloomberg. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.