VIX-indeksen, populært kalt «fryktindeksen», har denne uken ligget på nivåer i sjiktet 27–38. Dermed har den vært på sitt høyeste på ganske nøyaktig ett år.

Indeksen brukes som en indikator på hva aksjemarkedet venter av svingninger fremover, basert på indeksopsjoner knyttet til den brede, amerikanske samleindeksen S&P 500.

Enklere forklart betyr det at markedet nå venter en hel del uro de neste 30 dagene.

Langt over snittet

Denne ukens fryktnivåer er riktignok ikke spesielt høye sammenlignet med under tidligere, større kriser som dotkom-boblen og finanskrisen, men ligger likevel hele 50–60 prosent over det historiske snittet på 19,5, ifølge Leif-Rune Rein, investeringsdirektør i Nordea Liv.

Han mener den økte frykten skyldes den kommende renteoppgangen i USA, samt at markedsrentene har steget.

– Den type frykt setter typisk i gang en dominoeffekt der markedsaktører begynner å selge, frykten forsterkes og alle begynner å spørre seg om veksttakten er høy nok, eller om inflasjonen er for høy, sier han.

Kombinerer man dette med enkeltselskaper og -sektorer som er for høyt priset og trenger en sunn korreksjon, mener Rein at utviklingen ikke er overraskende.

– Når det er sagt: når markedet trigges av at lange renter stiger, blir det ofte kortsiktig uro. Lange renter stiger normalt når man venter at inflasjonsbildet, økonomisk vekst og selskapsinntjeningen blir bedre, helt motsatt av når renten faller. Sånn sett er det litt ulogisk. For at det ikke skal bli slik må man få en reell nedgang i økonomien, men lite tyder på det.

Tror bunnen er nær

Uroen i de globale aksjemarkedene har vart en stund allerede, og økningen i fryktindeksen kan derfor anses som litt forsinket.

Rein mener de som er i markedet kan få noen urolige netter fremover, men at en korreksjon på rundt ti prosent sjelden er vedvarende.

Han tviler på at vi er langt unna bunnen i denne omgang.

– Ser man på analyser, så er VIX-indeksen bedre på å måle opplevd volatilitet enn det som kommer. Uroen kan være over i morgen, siden det ikke oppleves som noe fundamentalt. Men mer sannsynlig er nok at det kan vare en til to måneder, kanskje helt frem til rentehevingene i USA. På litt sikt bør man forvente en opptur i aksjemarkedene, og normalt sett vil slike korreksjoner som dette vise seg å være kjøpsmuligheter.

Selv om VIX-indeksen tar utgangspunkt i den amerikanske S&P 500-indeksen, er det liten tvil om at den er en god indikator også for andre aksjemarkeder i verden, etter som USA utgjør mer enn 50 prosent av verdensindeksen og er toneangivende for stemningen i de andre markedene.

Normalt faller New York-børsen mindre enn andre, men i dette tilfellet har de amerikanske indeksene hatt en overvekt av vekstaksjer innen teknologisektoren, nettopp en av kategoriene som har vært mest sårbare for rentehevinger. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.