Etter et dårlig første kvartal, fikk Wall Street en godkjent start på årets andre kvartal på fredag. Mandag var åpningen mer avventende, og indeksene spriket.

Mot stengetid tok nøkkelindeksene seg opp, og da handelsdagen var over så det slik ut ved det tre ledende indeksene i New York:

  • Den brede samleindeksen S&P 500 steg 0,81 prosent
  • Industriindeksen Dow Jones er opp 0,30 prosent
  • Teknologiindeksen Nasdaq steg 1,90 prosent

Samtidig har oljeprisen steget godt over fire prosent siden 12-tiden, og ved 22-tiden handles et fat Brent Spot Nordsjøolje for like under 108 dollar fatet.

Renten på den 10-årige amerikanske statsgjelden ligger på 2,38 prosent – omtrent uendret fra fredag kveld. Dermed vedvarer den inverterte rentekurven der den toårige statsobligasjonen, på rundt 2,43 prosent, ligger høyere enn den tiårige.

Historisk har en slik invertering vist seg å være et varsel om en forestående resesjon, det vil si en nedgang i bruttonasjonalprodukt minst to kvartaler på rad.

Twitter med umiddelbar Musk-effekt

I USA er det én aksje som overskygger de fleste andre mandag, etter at Tesla-gründer Elon Musk har tatt ett jafs av Twitter. Fredag ble det kjent at han har kjøpt 9,2 prosent av aksjene i selskapet.

Markedet er åpenbart i ekstase over nyheten, og sendte kursen opp 25 prosent fra start. Ved stengetid var aksjen opp 27 prosent.

Det går frem av registreringen hos det amerikanske Finanstilsynet (SEC) at Musk har kjøpt aksjene personlig gjennom sin egen stiftelse, Elon Musk Revocable Trust.

Posten på 73,5 millioner aksjer var verdt 25 milliarder norske kroner ved stengetid fredag, men ved børsstenging mandag hadde verdien gjort et hopp til drøye 31,8 milliarder. Dermed hadde Elon Musk blitt nesten 6,8 milliarder kroner rikere over helgen.

Twitter-aksjen stjeler mye oppmerksomhet på New York-børsene mandag.
Twitter-aksjen stjeler mye oppmerksomhet på New York-børsene mandag. (Foto: ANDREW BURTON/AFP/NTB Scanpix)

Mye av kursoppgangen skyldes trolig at Musk har en enorm fanskare globalt som følger nøye med på hva han gjør og sier, noe som flere ganger har ført til spektakulære kursbevegelser i Tesla-aksjen. Blant annet har han 80 millioner følgere på sin private Twitter-konto, der han flere ganger har skrevet meldinger som er blitt ansett av SEC for å inneholde børssensitiv informasjon.

Den eksentriske milliardæren er selv en aktiv bruker av meldingstjenesten, og har de siste par ukene diskutert og kritisert Twitters syn på ytringsfrihet.

Selv om Musks investering er definert som passiv, er ikke alle overbevist om at den vil forbli det.

– Vi forventer at denne passive eierposten bare er starten på bredere samtaler med Twitter-styret og -ledelsen, som til slutt kan føre til en aktiv eierandel og en potensiell mer aggressiv eierskapsrolle i Twitter, sa Wedbush analytikeren Dan Ives, som ikke er bekymret for at Twitter-investeringen skal stjele Musks fokus vekk fra Tesla, ifølge Yahoo Finance.

– For Tesla-formål ser vi på dette trekket som at Musk bare bygger ut tentaklene sine ytterligere, og vi er på ingen måte bekymret for at Musk skal «ta blikket fra ballen» når det gjelder Tesla/SpaceX, la han til.

Ives har et kursmål på 1.400 dollar på Tesla-aksjen, nesten 30 prosent over mandagens åpningskurs.

Tesla-aksjen virket først tilnærmet uberørt av Twitter-nyheten, men utover dagen har den steget godt over fem prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.