Onsdag falt de tre ledende indeksene på Wall Street både bredt og kraftig. Fallet kommer etter en optimistisk start på handelsuken, hvor Nasdaq endte dagen opp nesten tre prosent tirsdag, mens den brede S&P 500-indeksen og industritunge Dow Jones steg henholdsvis to og 1,3 prosent.

Allerede i førhandelen onsdag pekte imidlertid pilene nedover, og utover handelsdagen tiltok fallet i styrke. Slik så det ut på Wall Street da handelsdagen var over:

  • S&P 500 falt 4,03 prosent.
  • Teknologiindeksen Nasdaq falt 4,73 prosent.
  • Industritunge Dow Jones falt 3,56 prosent.

Nasdaq har nå falt over 25 prosent fra toppen i november i fjor, og er dermed i et såkalt «bear market». Det innebærer et fall på over 20 prosent fra en nylig toppnotering. Både S&P 500 og Dow Jones har falt over ti prosent fra toppene som ble nådd sent i fjor, og begge er i en korreksjon, et begrep som er definert av et fall på over ti prosent fra en nylig topp.

På den industritunge indeksen Dow Jones er onsdagens fall det kraftigste siden 2020, ifølge CNBC. Indeksen ble tynget av at nok en handelskjede fikk juling på børsen.

Etter at Walmart la frem kvartalstall tirsdag stupte aksjen over elleve prosent, noe som ble det største fallet på én handelsdag siden 1987, ifølge CNBC. Detaljhandelskjeden Target falt over 20 prosent fra start etter at det la frem skuffende førstekvartalstall. I likhet med Walmart har kjeden fått kjenne på inflasjonspresset og økte kostnader.

Inflasjonsspøkelse

Olav Chen, leder for allokering og globale renter i Storebrand, mener at markedet preges av haukaktige signaler fra Fed-sjef Jerome Powell.

Begrepene haukete og duete er to oppfatninger om hvor renten skal som følge av den økonomiske utviklingen. Mens haukete betyr at rentene må være høye for å holde bukt med inflasjonen, betyr duete at rentene må holdes lav som følge av lavt inflasjonstrykk.

– Powell bekreftet i går langt på vei de doble rentehevingene som mange har snakket om, og det er nå priset inn tre doble rentehevinger på rad, sier Olav Chen til Dagens Næringsliv og fortsetter:

– Rentehevinger på til sammen to prosentpoeng på to kvartaler er kraftig kost, og kanskje noe man aldri ville sett for seg bare for noen måneder siden.

– Mest av alt er dette ukjent terreng. Aldri før har sentralbankene klart å gjennomføre en såkalt «soft landing», sier senior porteføljeforvalter i Storebrand Olav Chen.
– Mest av alt er dette ukjent terreng. Aldri før har sentralbankene klart å gjennomføre en såkalt «soft landing», sier senior porteføljeforvalter i Storebrand Olav Chen. (Foto: Gunnar Lier)

Onsdag kveld stilte Powell opp på Wall Street Journals «Future of Everyting»-festival, og i et halvtime langt videosendt intervju var han fortsatt klar på at sentralbanken er klar for å gjøre det den kan for å få bukt med den løpske inflasjonen.

– Hvis det vil innebære å øke renten til over et nøytralt nivå, så vil vi ikke nøle med det, sa Powell.

Med nøytralt rentenivå menes det et rentenivå som hverken gir vekst eller sørger for brems i økonomien.

Han var klar på at sentralbanken må være mer aggressiv i sin politikk dersom inflasjonen ikke går ned.

– Amerikansk økonomi er sterk nå, arbeidsmarkedet er ekstremt sterkt. Økonomien er posisjonert for å takle en strammere pengepolitikk. Men det kommer til å bli noe smerte involvert ved å gjenopprette prisstabiliteten, sa han.

– Ingen tvil om at dette har vært en helbom

Det amerikanske aksjemarkedet har altså fått seg en solid knekk etter høydene som preget markedene mot slutten av de verste koronanedstengningene i fjor. Bakteppet har vært geopolitisk uro, forsyningskjedeforstyrrelser og ikke minst skyhøy inflasjon.

I USA har prisveksten de siste månedene ligget på nivåer ikke sett på flere tiår, samtidig som at sentralbanken Federal Reserve og sjefen Jerome Powell nærmest daglig jobber på spreng for å berolige skjelvne markeder om at det har kontroll.

– Markedet har vært beroliget for tempoet på Feds rentesetting. Men det er blitt helt klart nå at Fed henger langt etter. Det er sjelden at man hører Fed innrømme feil, men det er ingen tvil om at dette har vært en helbom, sier Chen og viser til at sentralbanken lenge omtalte inflasjonen som «forbigående».

Chen tror man vi se en utflating mot slutten av 2022, altså at årsveksten i inflasjonen er lavere i desember enn det som er gjeldende i USA nå.

– Det som muligens er tilfellet nå er at markedet priser inn vel mye. Hvis det for eksempel blir tre doble hevinger fra Fed på rad, så er det også forventninger om at det kommer ytterligere rentehevinger på hvert de tre resterende møtene også.

– Det er viktig å huske på at rentenivået hverken her hjemme, i USA eller i Europa ennå er på nivåene vi så før pandemien. Nå er aksjemarkedet nervøst fordi vi er i en situasjon vi ikke har vært i på 40 år, med skyhøy inflasjon og renter som skal raskt opp.

Tror ikke på amerikansk resesjon

Denne uken møtes finansministre fra G7-landene til samling i Tyskland, og i forkant av toppmøtet advarte USAs finansminister Janet Yellen om faren for lavere vekst i møtet med høy inflasjon.

Hun tror imidlertid ikke at USA vil havne i en resesjon.

– Vi gjør det vi kan for å unngå ytterligere prisøkninger i energiprisene, men vi vil også sørge for at Europa kan komme seg bort fra avhengigheten av russisk olje og gass. Men dette er ikke faktorer som vil forsvinne i nær fremtid, uttalte Yellen, ifølge Washington Post.

Finansministeren mener den amerikanske økonomien er godt skodd på vei ut av koronapandemien, og er derfor mer bekymret for resesjon i Europa enn i USA. Det begrunnes med at Europa er mer avhengig av russisk energi enn det USA er.

– Men dette er en tid hvor det er mye risiko knyttet til både inflasjon og potensielle vekstbremser, sa Yellen.

Administrerende direktør David Solomon i storbanken Goldman Sachs uttalte imidlertid onsdag at han nå råder sine kunder til å være mer forsiktige når det kommer til økonomien. Ifølge Solomon kan nemlig Feds forsøk på å slå ned på inflasjonen, resultere i en resesjon.

– Du må tenke på det faktum at det er en rimelig sjanse for at vi på et tidspunkt får en resesjon, eller en, du vet, veldig, veldig langsom, treg vekst, sa Solomon til CNBC onsdag.

Han la til at de økte rentene og kuttene i støttekjøpene kan få konsekvenser for bedriftene som er vanskelige å forutse.

– Dersom du driver en bedrift av betydelig størrelse, må du akkurat nå se på ting med mer forsiktighet enn hva du kanskje gjorde da vi satt her for et år siden.

Også andre steder i verden er land preget av skyhøy prisvekst. Onsdag morgen kom tall fra Storbritannia som viste en inflasjon på ni prosent i april, det høyeste nivået på mer enn 40 år, ifølge Financial Times.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.