– Inspirert av den sterke utviklingen i aksjemarkedet generelt og oljerelaterte aksjer spesielt, har vi undersøkt hvilke E&P-navn i vårt dekningsområde vi tror investorene burde bli værende i og i hvilke navn de burde ta profitt, skriver Sparebank 1 Markets' oljeanalytiker Teodor Sveen-Nilsen i kundenotat.

E&P er en betegnelse for alle oljeselskaper som driver med leting og produksjon.

Har en absolutt favoritt

I løpet av de siste tre månedene har hovedindeksen steget 11 prosent og oljeprisen 17 prosent. Oljeselskapene har gjort det sterkt.

– Blant selskapene som har hatt sterk utvikling i aksjekursen i det siste, mener vi investorene burde beholde sine posisjoner i DNO, Faroe Petroleum og Maha Energy, skriver analytikeren.

Det norske oljeselskapet DNO vil ifølge Sveen-Nilsen ha en «all-time high» kontantstrøm i 2018, og vil mest sannsynlig avslutte året med en kontantbeholdning som overstiger en krone per aksje. Det kan bety at det er rigget for utbytter i DNO. Hverken i fjor eller i 2016 betalte selskapet utbytte til aksjonærene.

DNO kontrollerer samtidig 28,71 av aksjene i Faroe Petroleum.

Sveen-Nilsens absolutte favoritt er International Petroleum Corporation (IPC), som er medlem av Lundin-gruppen. Det er få selskaper som etter de siste månedenes kursrally handles med rabatt i forhold til justert egenkapital.

– IPC er et unntak, skriver analytikeren.

«Selg Aker BP»

– Vi mener investorene burde ta gevinst i Aker BP, Equinor, Genel, Lundin, Tethys og Wentworth Resources, skriver Sveen-Nilsen.

  • I løpet av de siste tre månedene har Aker BP steget 58 prosent på Oslo Børs.
  • Equinor, tidligere Statoil, har steget 23 prosent.
  • Svenske Lundin har steget 47 prosent.

Slik plukket han vinnerne

Sveen-Nilsen har hovedsakelig basert analysene sine på endringen i aksjekursen sammenlignet med verdijustert egenkapital per aksje over de siste tre månedene. Meglerhuset har kun sett på selskaper der denne har steget.

Deretter har det sett på potensial for videre meravkastning i aksjekursen basert på den absolutte oppsiden til justert egenkapital, momentum i kontantstrøm og et par andre faktorer.

Endringen i aksjekursen sammenlignet med verdijustert egenkapital behøver nødvendigvis ikke komme som et resultat av oppgang i kursen alene, men kan også ha kommet fra endringer i meglerhusets oljeprisprognoser, valutaprognoser eller endringer i meglerhusets såkalte «bottom up valuation» av eiendeler, slik som endringer i reserver eller kapitalutgifter.

Sparebank 1 Markets dekker 15 selskaper. 11 av dem var vurdert i analysen.(Vilkår)

Førstemann over får 325.000
Steinar Hoens rekord har stått i 21 år. 325.000 kroner venter den første som hopper høyere.
01:13
Publisert: