(Oppdatert med svar fra Faroe-styret)

Oljeselskapet DNO gjentar kontantbudet på Faroe Petroleum på 152 pence per aksje, ifølge en børsmelding onsdag.

Budet verdsetter selskapet til rundt 445 millioner pund, fullt utvannet, nær 4,8 milliarder kroner.

DNO frir også til styret, ledelsen og ansatte direkte, og viser til at oppkjøpet vil gi dem rundt 50 millioner pund, over en halv milliard kroner, gjennom ulike opsjoner, aksjeprogrammer og ordinære aksjer eiet av styremedlemmer, ifølge meldingen.

«Illikvid»

Der peker også DNO på en rekke argumenter for at de øvrige aksjonærene bør akseptere budet. DNO kontrollerer fra før 28,22 prosent av Faroe Petroleum, som hittil har avvist tilbudet.

– Dette fulle og fornuftige budet tilbyr Faroes aksjonærer en sjelden mulighet til å selge sine relativt illikvide AIM-noterte (London sidebørs, red.anm.) posisjoner til en attraktiv pris i et volatilt og usikkert olje -og aksjemarked, sier DNO-styreleder Bijan Mossavar-Rahmani i meldingen.

Avvises kontant

I en separat melding onsdag ettermiddag, gjentar Faroe at budet fra DNO betydelig underverdsetter selskapet.

Selskapets styre gjentar også sin oppfordring til aksjonærene om å holde seg i ro, og vil sende ut en mer detaljert vurdering av tilbudet til aksjonærene så snart som mulig.

«Styret mener at DNOs tilbudsdokument ikke inneholder noe ny informasjon av betydning eller nye argumenter for å støtte tilbudet. DNOs opportunistiske tilbud prøver å utnytte det seneste oljeprisfallet til å kjøpe Faroe på billigsalg», heter det.

DNO peker på sin side at selskapet betaler en premie på 44,8 prosent for Faroe basert på et «upåvirket» kursbilde i forkant av spekulasjoner om et potensielt DNO-kjøp, 3. april.

– Faroe har mislykkes i å levere konsistent aksjonæravkastning de siste femten årene, delvis på grunn av utvannende aksjeutstedelser, utvannende opsjonsprogrammer og nylige vekst-utvannende eiendel-bytter, sier DNO-styrelederen.

Refser Equinor-bytte

Sistnevnte er en referanse til at Faroe byttet eiendeler med Equinor i Norskehavet; Equinor overtar Faroes eiendeler i feltene Njord, Hyme og Bauge, mens Faroe i retur får eiendeler fra Equinor i Alve, Marulk, Ringhorne Øst og Vilje.

«DNO er bekymret for konsekvensene for Faroes fremtidige vekst – selskapets attraktivitet – som følge av en betydelig transaksjon der Faroe har kvittet seg med en kronjuvel i bytte for moden produksjon, og gjorde dette uten å konsultere aksjonærene», heter det.

Styret i Faroe avviser kritikken.

«Styret mener DNOs kritikk av Faroe er uberettiget og ren taktikk for å ta bort oppmerksomheten fra det faktum at budet betydelig underverdsetter selskapet», skriver Faroe-styret.

DNO viser i sin melding også til et intervju Faroe-ledelsen gjorde for femten år siden, like før børsnotering i 2003.

Der skal Faroe-sjef Graham Stewart ha sagt til Dow Jones at Faroe at han så selskapets langsiktige mål (endgame) som å bli en attraktiv oppkjøpskandidat for et av de større oljeselskapene, som BP eller Shell, eller et av de mindre frittstående amerikanske selskapene.

«Femten år senere, tilbyr nå DNO denne muligheten», heter det.

Advarer

DNO advarer også om konsekvensene, dersom budet faller.

DNO vil da være forhindret fra å komme med et nytt bud i 12 måneder, samtidig som at DNO antyder at selskapets langsiktige ambisjoner kan endre seg.

«Det som imidlertid er helt sikkert er at DNO vil doble sine tiltak for å oppnå styrerepresentasjon for Faroes eiere for å sikre bedring av selskapskontrollen (corp. governance), for å sikre sterkere aksjonærstemme i avlønningsspørsmål, for å sikre sterkere tilsyn og styring med ytterligere utvannende handlinger, inkludert sjenerøse opsjonstildelinger til styremedlemmer, og sikre implementering av en aksjonærverdiskapende kultur», heter det.

DNO har satt akseptgrad ved én aksje mer enn 57,5 prosent av Faroes utstedte aksjekapital, tilsvarende over 50 prosent av Faroes fullt ut utvannede aksjekapital.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Nå har "fryktløs jente" av Kristen Visbal fått fast plass på Wall Street. Slik skal hun bedre selskapenes bunnlinje.
00:00
Publisert: