Å kjøpe aksjer uten å ha lest deg opp på selskapet på forhånd, er sjelden en god idé og kan føre til store tap. Derfor er det lurt å lage en strategi før du går i gang med å kjøpe aksjer.

En investeringsstrategi vil hjelpe deg med å finne aksjer eller fond som passer din investeringsprofil, som igjen kan bidra til å redusere sjansen for tap.

I denne artikkelen vil du lære hvordan du lager en investeringsstrategi ut fra dine personlige mål.

Lag en egen plan for dine investeringer

Det er viktig at man forstår risikoen ved å investere i aksjer. Dersom du ønsker å kjøpe aksjer er det viktig at du setter av tid til å lære mer om selskapet og markedet før du bestemmer deg.

I videoen under kan du se et eksempel på hvordan du kan sette sammen en portefølje, altså en samling av flere aksjer eller andre verdipapirer.

DNs aksjekurs: Slik setter du sammen en portefølje av aksjer
En portefølje av aksjer, er når du har flere ulike selskaper i ulike bransjer, ulike regioner og kanskje ulik alder på selskapene. Det er sjeldent smart å kjøpe bare én aksje. Kommentator i DN, Anita Hoemsnes forklarer deg hvorfor.
01:55
Publisert:

Det å plukke aksjer på måfå etter hvilke som har steget mest den siste tiden, er ikke en veldig holdbar strategi i lengden. Før du skal kjøpe aksjer, er det en del ting du bør tenke på. Det er viktig å legge en plan for sparingen. Bestem deg for hvor mye penger du vil bruke, hvor lenge pengene skal bindes opp i markedet, og hvor stor risiko du er villig til å ta.

Her er noen spørsmål du bør stille deg selv før du går i gang med å handle aksjer:

  • Hvor lenge planlegger jeg å investere i aksjen? Dersom du tenker å investere i et selskap over en lengre tidsperiode kan du ta mer risiko ettersom kortsiktige kurssvingninger ikke vil påvirke kursen på sikt.
  • Hvor stor risiko er jeg villig til å ta? Personer reagerer forskjellig på risiko, så det er viktig å finne ut av hvor mye risiko du er villig til å ta før du starter med å investere. Enkeltaksjer, og spesielt aksjer med høy volatilitet og lav markedsverdi, har en høyere risiko enn aksjefond.
  • Er dette penger jeg har råd til å tape? Du bør aldri investere mer penger enn du har råd til å tape. Dersom du skal bruke pengene i nær fremtid, kan det være lurt å vurdere om aksjemarkedet passer for deg på dette tidspunktet. Da kan du risikere å måtte selge aksjene på et ugunstig tidspunkt, når aksjekursen er lavere enn den var da du kjøpte aksjen. Over tid har det vært lønnsomt å investere i aksjemarkedet, men det kan svinge kraftig.

Tips til investeringsstrategier

Det er viktig å finne en investeringsstrategi som passer deg og din risikovillighet. Under vil du se eksempler på noen investeringsstrategier:

  • Velg selskaper du har kjennskap til og har interesse for eller tror på – enten fordi du er kunde der (Kid Interiør, Telenor, DNB, Apple, Google) eller fordi du jobber i samme bransje (telekom, farmasi, eiendom). Det er ingen garanti for at du vet hvordan aksjen vil utvikle seg, men det kan gjøre det lettere å forstå selskapets forretningsmodell og dermed forstå hva som påvirker det i positiv eller negativ retning. Samtidig er det er også risikabelt å investere i bransjen man selv jobber i, fordi man øker sin egen økonomiske eksponering mot én bransje. Hvis du jobber med næringseiendom og har kjøpt aksjer i eiendomsselskaper, risikerer du å både miste jobben og tape på aksjeinvesteringene hvis etterspørselen etter næringseiendom faller.
    Uansett: Å kjøpe aksjer i et selskap du ikke helt vet hva driver med, er ikke lurt. Da har du dårlige forutsetninger for å kunne vurdere om aksjen er dyr eller billig og hvordan fremtiden for selskapet egentlig ser ut.
  • Sats på de store selskapene. Noen selskaper har flere private aksjonærer enn andre, og det er ikke tilfeldig. De største norske selskapene, som Equinor, Telenor, DNB, Orkla og Gjensidige er eksempler på dette. En forklaring på populariteten hos småinvestorene, er at de store, kjente selskapene historisk sett ikke har hatt like store svingninger i aksjekursene som mindre selskaper i mer utsatte bransjer. De føles derfor tryggere å investere i.
  • Invester som proffene. Les blogger, analyser og artikler hvor analytikere kommer med sine investeringsråd. Nå er det ikke sånn at deres råd alltid er blinkskudd, men i motsetning til deg, er deres jobb å lete etter undervurderte selskaper i aksjemarkedet. Da må man forvente at de finner noen gullkorn.
  • For å forstå markedsutviklingen, bør du oppdatere deg på selskapet og bransjen selskapet er en del av. Hvis du virkelig vil gjøre som proffene, kan det være gull verdt å lese selskapenes kvartalsrapporter og årsrapporter og se på presentasjonene når de legges frem. Hvert kvartal legger de fleste selskaper frem regnskapstall. Da får man informasjon om hvordan selskapet gjør det. Har de tjent mer penger, mindre penger, eller solgt mindre varer på grunn av koronakrisen, for eksempel? Rapporter, børsmeldinger, kursutvikling og annen informasjon om selskapet kan du finne via DN Investor.
    DNs aksjekurs: Slik finner du ut om et selskap gjør det bra eller dårlig
    Når du skal kjøpe aksjer, er man interessert i å vite om et selskap går bra eller dårlig. Hvordan kan man finne ut av det, og hvilken informasjon skal man egentlig forholde seg til? DNs kommentator, Anita Homsnes forklarer deg hvordan.
    02:09
    Publisert:

Følg din strategi

Siden investeringer i enkeltaksjer innebærer høy risiko, er det viktig at du stiller deg selv noen kritiske spørsmål underveis. Hva er motivasjonen din for å starte med aksjehandel? Håper du å tjene penger på å kjøpe og selge aksjer raskt gjennom såkalt daytrading (kjøpe aksje om morgenen – selge den før børsslutt), eller har du en langsiktig plan med aksjekjøpet? Som daytrader følger du utviklingen i markedet fra minutt til minutt. Du tolker nyheter som kommer og forsøker å utnytte kortsiktige kurssvingninger i en aksje.

Har du et langsiktig perspektiv, bør du ikke bry deg om de kortsiktige svingningene. Hvis du ikke har tenkt å selge aksjen igjen før om ett eller kanskje flere år, betyr det ingenting om kursen faller eller stiger fra en dag til en annen. Det kan bare stresse deg. Kursen på aksjen kan du følge med på mange steder. Du kan gå rett til Oslo Børs’ hjemmesider, eller du kan få informasjonen i nettbanken din eller på DN Investor.

Kilder: Kim Ingwersen, Anita Hoemsnes, Terje Erikstad

Vil du lære mer? Sjekk ut disse artiklene:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.