Interessen for å investere i aksjer har økt kraftig de siste årene. I 2020 var det over 90.000 nordmenn som kjøpte sine første aksjer. Likevel er det få nordmenn som eier aksjer sammenlignet med andre land.

Dersom du bare har latt pengene dine stå på bankkontoen har du gått glipp av den verdiskapingen som foregår i aksjemarkedet, som historisk sett har gitt en svært god avkastning.

Det er imidlertid viktig å tenke langsiktig om aksjesparing, og huske at investering i aksjer er forbundet med risiko: Ikke sats mer enn du har råd til å tape. Det er heller ikke anbefalt å satse alt på én aksje, men heller spre risikoen.

I denne artikkelen vil du lære hvordan du kommer i gang med å kjøpe aksjer. Vi har også en video med vår kommentator Anita Hoemsnes som tar deg gjennom hele prosessen.

Aksjer og aksjehandel – Slik kommer du i gang

Mange tror det å kjøpe aksjer er komplisert, men det trenger det ikke å være. Når du har opprettet en konto og overført penger til denne kontoen kan du enkelt komme i gang med å kjøpe aksjer nå.

DNs aksjekurs: Slik kjøper du en aksje
Har du lyst til å handle aksjer, men er usikker på hvordan du skal gå frem? Det er ikke så vanskelig som man kanskje tror, men det er noen ting det er viktig å huske på.
01:34
Publisert:

Følg instruksene under for å lære hvordan du kjøper aksjer, eller se vår kommentator demonstrere dette for deg i videoen over:

  1. Du må åpne en VPS-konto i nettbanken eller hos en nettmegler. Det er Verdipapirsentralen (VPS) som åpner kontoen i ditt navn. Det er en konto hvor alle kjøp og salg av aksjer registreres.
  2. VPS-kontoen er gratis og kan knyttes til en aksjekonto eller en aksjesparekonto. Før du kan starte å handle, må du overføre penger til aksjekontoen eller aksjesparekontoen. Ved å bruke en aksjesparekonto, trenger du ikke å skatte av eventuell gevinst før du tar pengene ut av denne kontoen. Men husk: Du må bestemme deg før du kjøper en aksje om den skal inn på en aksjesparekonto. Du kan ikke først kjøpe den på en vanlig VPS-konto/aksjekonto og så flytte den til en aksjesparekonto. Da blir det et skattepliktig salg. Les mer om aksjesparekonto her.
  3. Alle aksjene du kan kjøpe, er listet opp i en oversikt. Oversikten gir deg informasjon om hvor mye aksjene er blitt kjøpt og solgt for den dagen. Når du har funnet ut hvilken aksje du vil kjøpe, legger du inn en kjøpsordre. Det er ikke gratis. Minstebeløpet for kjøpet er rundt 50 kroner, men dette varierer. På samme måte som du må passe på hvor høye kostnader det er i et aksjefond, må du passe på at kjøpskostnaden (kurtasjen) ikke er for høy. De ekstra kostnadene spiser av gevinsten din.
  4. I kjøpsordren må du legge inn hvor mye du er villig til å betale for aksjen. Da må du se hva den er kjøpt for sist, og legge inn et prisintervall som er litt over og litt under det siste beløpet aksjen er kjøpt for. Du kan også få informasjon om de andre ordrene som er lagt inn i løpet av dagen. Da ser du prisen andre har vært villige til å kjøpe og selge for.
  5. Har du kommet så langt og trykket kjøp, tar det fortsatt litt tid før aksjen er din. Dette er et slags marked hvor man pruter litt på varen for å komme frem til riktig pris. Er det ingen som vil selge aksjen til deg for den prisen du er villig til å betale, blir det ikke noe kjøp. Da må du kanskje gå opp i pris. Men hvis noen sier ja takk, er aksjen din.

Hvordan kjøper aksjer i USA?

Som du kunne lese om i «hva er en aksje?» har Oslo Børs hatt en svært bra utvikling de siste årene. Dette er den ikke alene om, og det amerikanske markedet har gitt en vel så god avkastning til sine investorer.

Det er en stor interesse blant nordmenn for å også kjøpe aksjer i USA. Dette er ikke så rart med tanke på at de største selskapene, som blant annet Apple, Microsoft og Netflix er listet i dette markedet.

De fleste nettmeglere tilbyr sine kunder å investere i utenlandske aksjer. Derfor investerer du i disse aksjene på lik måte som du ville gjort i aksjemarkedet i Norge. Vær oppmerksom på at kurtasjen, gebyret for kjøp og salg av aksjer, ofte er litt høyere når du investerer i aksjer utenfor Norge.

Valutaen kan påvirke avkastningen din

Når du kjøper aksjer i norske kroner vil avkastningen avhenge av kursutviklingen til aksjen. Når du kjøper utenlandske aksjer må man også ta valutaen selskapet handles i med i regnestykket.

Dersom du opplever at aksjen stiger eller faller mer enn selve kursutviklingen til aksjen du har investert i, er dette mest sannsynlig på grunn av valutakursenes svingninger.

La oss ta et eksempel dersom du ønsker å investere i teknologiselskapet Apple:

Du kjøper ti Apple-aksjer til en snittpris per aksje på 100 dollar. Dette tilsvarer 1000 dollar. Dersom én dollar er verdt 8 norske kroner koster aksjene til sammen 8000 kroner.

Dersom aksjene stiger med ti prosent og du bestemmer deg for å selge, er aksjen da verdt 1100 dollar (1000 dollar + 10 prosent økning).

Hvis den norske kronen ikke har forandret seg siden kjøpet vil du få en avkastning på 10 prosent: Du kjøpte aksjene for 8000 norske kroner, og selger dem for 8800 kroner (1100 dollar x 8 kroner). Dermed har du tjent 800 kroner.

Hvis dollarkursen skulle falle fra 8 kroner til 7 kroner, vil du derimot selge aksjene dine med tap til tross for at aksjene har steget med 10 prosent. Da vil du selge aksjene dine for 7700 kroner, og har tapt 300 kroner (1000 dollar + 10 prosent x 7 = 7700).

Kjøpe aksjer i gave

Å investere i aksjer over en lengre periode har historisk gitt god gevinst. I Norge handler vi bursdagsgaver og julegaver for mange tusen kroner i snitt. I stedet for å gi en unødvendig gave kan man gi en gave som faktisk har gode forutsetninger for å vokse i verdi med tiden.

For å kjøpe aksjer eller fond i gave må du:

  • Ha mottagers personnummer og fulle navn
  • Opprette en konto hos en bank/nettmegler
  • Ha personnummeret til foreldre dersom vedkommende er under 18 år

Det er mange som lurer på hva som er de beste aksjene i 2021. Svaret er at det er umulig å spå hvordan selskapene vil prestere fremover. Den beste måten å øke sjansen for en stabil, god avkastning over tid på er å lage en investeringsstrategi som er skreddersydd deg selv. Dette kan du lese mer om i artikkelen om investeringsstrategi.

Kilder: Kim Ingwersen, Anita Hoemsnes, Terje Erikstad

Vil du lære mer? Sjekk ut disse artiklene:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.