Tre uker gjenstår av årets versjon av DNs aksjeporteføljekonkurranse og forvalterne sitter stort sett i ro slik de har for vane å gjøre i desember.

Tre av deltagerne i konkurransen rører ikke porteføljen denne uken, men Sparebank 1 Markets og analytiker Petter Kongslie rister godt i trærne.

Opp 174 prosent

Ned faller blant annet konsulentselskapet Crayon Group, som har gitt Sparebank 1 Markets en avkastning på 174 prosent siden meglerhuset tok selskapet inn i porteføljen i februar.

Hittil i år har Crayon tredoblet nettoresultatet sammenlignet med samme periode i fjor.

Ut av porteføljen går også Sparebank 1 SR-Bank og Lerøy Seafood.

Til gjengjeld kommer lakseoppdretteren Salmar, elektronikkprodusenten Kitron, Telenor og gjødselgiganten Yara inn i varmen.

Kongslie mener Kitron-aksjen historisk har gjort det godt i januar og februar.

– Vi tror årsaken til dette delvis kan relateres til at en av deres to største kunder, Kongsberg Automotive, historisk har meldt høyt ordreinntak i samme periode. Økt ordreinntak for Kongsberg Automotive er lik kontraktproduksjon for Kitron, sier Kongslie.

Satser på Salmar før trafikklys

I løpet av desember skal fiskeriminister Harald Tom Nesvik bestemme hvilke produksjonsområder langs norskekysten som får produsere mer (grønt), fortsette som før (gult) eller justere ned produksjonen (rødt), den såkalte trafikklysordningen.

Nå bytter Sparebank 1 Markets ut Lerøy med Salmar i forkant av denne produksjonsreguleringen som kommer annethvert år.

– Lerøy Seafood er det selskapet med størst andel av sine konsesjoner i de forventede røde sonene, mens Salmar tror vi kan komme godt ut av fargesettingen da sone 6 er den mest sannsynlige oppgraderingen til grønn etter vår mening, sier Petter Kongslie.

Sone 6 ligger i Midt-Norge og er gul. Salmar er blant flere børsnoterte oppdrettsselskaper som har produksjon her.

Petter Kongslie.
Petter Kongslie. (Foto: Sparebank 1 Markets)

– En oppgradering av sone 6 vil doble Salmar sin andel av kvoter i grønne soner og om de kjøper samme relative andel av ny vekst som i 2017-runden ser vi inntjening per aksjer/volum opp seks prosent, sier Kongslie.

Porteføljen til Sparebank 1 Markets er opp 15,9 prosent hittil i år. Til sammenligning er hovedindeksen er opp 14,6 prosent.

De tre andre deltagerne i porteføljekonkurransen er Alfred Berg Kapitalforvaltning, DNB Markets og Arctic Fund Management.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.