Bare tre uker inn i det nye året er hovedindeksen på Oslo Børs allerede opp nær syv prosent.

Olje og finansaksjer har dratt lasset.

I DNs porteføljekonkurranse er det DNB Markets og Alfred Berg som har satset tyngst på olje. Alfred Berg har truffet blink i BW Offshore og Subsea 7, men også i oppdretterne Lerøy og Grieg, og hydrogenselskapet Nel. DNB Markets har satset på både Aker BP og Equinor.

Ingen av dem rører porteføljene sine.

Vekk med Telenor

Det gjør derimot Arctic Fund Managements forvalter Albert Collett. Han trimmer aksjeporteføljen og hiver ut halvparten av aksjene i porteføljen. De som ryker ut er Telenor, Gjensidige, Entra og Europris.

Collett sier Telenor har hatt omtrent null vekst i sin kontantstrøm i 2019. Det har gitt omtrent null kursoppgang så langt i år.

– Aksjen og sektoren steg mye som «safe haven» i fjerde kvartal. Det er svak vekst i de fleste markeder, med signifikant motvind i Myanmar, skriver han i en epost til DN.

Forvalteren tror at Telenor kommer til å guide, altså se for seg, en svak vekst i driftsresultatet før avskrivninger (ebitda) fremover når selskapet legger frem resultatene for fjerde kvartal 30. januar, men at Telenor også gir signaler om høyt utbytte.

– Aksjer med høyt utbytte og svak/ingen vekst gjør det som regel ikke spesielt bra på børs, sier forvalteren.

Telenor har virksomhet i flere land i Asia, blant annet i Pakistan der det straks kommer en lisensauksjon som Collett tipper blir dyr. Denne tror han ikke alle har fått med seg.

Gjensidige, som har steget to prosent i år, takker Collett farvel med på følgende måte:

– Gjensidige er et godt selskap og en dyr aksje uten spesielt god vekst, og oppsiden tror jeg er begrenset.

Åpner for Storebrand

Sparebank 1 Markets' portefølje er så langt i år opp 6,3 prosent.

Meglerhuset har satset på en Bjørn Kjos-kombo med både flyselskapet Norwegian og forbrukslånsbanken Bank Norwegian. Best betalt har meglerhuset fått for å ta DNB inn i varmen.

Denne uken åpner Sparebank 1 Markets også døren for forsikringsselskapet Storebrand.

Storebrand fikk en skikkelig opptur gjennom sommeren i fjor, men så ble nedturen tilsvarende stor da markedene begynte å skjelve i høst. Analytiker Petter Kongslie i Sparebank 1 Markets tror Storebrand vil stå imot frykt for svakere vekst fremover.

– Globale vekstutsikter er noe svakere enn tidligere, men norsk økonomi er fortsatt solid og inflasjonen er stigende, sier Kongslie.

Analytikeren tror utbyttekapasiteten til forsikringsselskapet vil bedre seg dramatisk de neste årene i takt med at kapitalbindingen knyttet til ytelsespensjon faller.

– Vi beregner en kapitalfrigjøring på 21 kroner per aksje i perioden 2021 til 2027. I det kortere bildet ser vi direkteavkastning på 6,5 prosent for 2019 og 7,5 prosent for 2020, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Her svarer Dagbladets redaktør på sex-kritikken
Dagbladet ble kritisert for å ha seks saker om sex på Dagbladet.no på samme dag. I denne videoen svarer Dagbladets redaktør Alexandra Beverfjord på kritikkken.
01:42
Publisert: