Det gjeldstyngede subsearederiet Dof har slitt i et beintøft offshoremarked de siste årene. Rederiet sliter med å få refinansiert multimilliardgjelden sin og det jobbes på spreng for å få til en løsning med kreditorene.

Tirsdag kaller Dofs datterselskap Dof Subsea kreditorene inn til et møte for å sikre en betalingsutsettelse på avdrag til fjerde kvartal. For å lande en langsiktig løsning må det trolig en kapitalinnhenting til, hvor de største eierne allerede har vist interesse.

Aksjen stuper 20 prosent.

Tosifret gevinst

Det er kjedelig for alle aksjonærene som får sine verdier kraftig barbert. To som imidlertid kan gni seg godt i hendene er investorparet Fredrik Daylemani Sneve (46) og Tom Hagen (69).

De siste ukene har de veddet på et kursfall for Dof-aksjen, såkalt shorting. Det betyr at jo mer aksjen faller, jo mer penger tjener Sneve og Hagen. Gjennom sitt felleseide selskap F2 Funds har duoen økt sin shortposisjon jevnt og trutt de siste ukene og sitter nå short med 2,9 millioner aksjer. Sist de endret porteføljen var 2. oktober, ifølge Finanstilsynets shortregister.

Siden den gang har aksjen falt 30 prosent, hvilket betyr at Sneve og Hagens investering har gitt en avkastning på 30 prosent de siste seks dagene.

Ifølge DNs beregninger har de to trolig en papirgevinst på 1,5 millioner kroner på sitt veddemål bare den siste uken.

Fredrik Sneve bekrefter shortposisjonen som er registrert hos Finanstilsynet, men ønsker ikke å kommentere saken ytterligere. Sneve og Hagen eier 45 prosent av selskapet hver, mens de resterende ti prosentene eies av Solveig Kringlebotn og Bjørnar Borlaug.

Møgster vil skyte inn 200 mill.

Tirsdag 22. oktober skal obligasjonseierne i Dof møtes for å stemme over forslaget til Dof Subsea. Rederiet vil utsette avdragsbetalinger på et av dets obligasjonslån, samt forlenge forfall på et banklån.

Dof indikerer at det mest sannsynlig kommer en emisjon i selskapet, og at en stor del av den nye kapitalen vil brukes til å refinansiere Dof Subsea.

Møgster-familien, med Dof-styreleder Helge Møgster i spissen, har forpliktet seg til å gå inn med 200 millioner kroner ved en eventuell emisjon. Det krever imidlertid at man får en tilfredsstillende gjeldsløsning for selskapet, inkludert en forfallsdato for lånene som vil vare frem til markedet bedrer seg.

Det siste året har aksjekursen til Dof falt 85 prosent.

Største aksjonær i Dof er selskapet Møgster Mohn Offshore as. Møgster-familien eier rundt to tredjedeler av dette selskapet, mens milliardær Frederik Wilhelm Mohn eier resten.

I september trakk Mohn seg fra styret i Dof med umiddelbar virkning.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.